ما در بنیاد آموزش مجازی ایرانیان امکان ثبت نام در دوره آموزش مجازی طراحی سازه های فولادی و اخذ مدرک معتبر طراحی سازه های فولادی را به صورت کاملا غیر حضوری فراهم آورده ایم.
سازه فولادی نوعی سازه است که مصالح اصلی آن که برای تحمل نیروها و انتقال آنها به کار میرود از فولاد است.
به مقاطعی که در کارخانه های ذوب آهن و ساخت آهن ساخته میشود ؛ مقاطع نورد گرم گفته میشود.
و به مقاطعی که در خارج از کارخانه های عمرانی و توسط ابزارهای مختلف بهم اتصال داده میشود ؛ مقاطع نورد سرد میگوییم.
دوره آموزش مجازی طراحی سازه های فولادی برای شما توسط بنیاد آموزش مجازی ایرانیان تهیه شده، تا به آسانی اینترنتی ثبت نام کنید.
طراحی سازه های فولادی با توجه به انتخاب نوع مقطع، روش ساخت، روش بهرهبرداری و محل ساخت ساختمان، خصوصیات و ویژگیهای متنوعی برای ساخت اسکلت باربر یک ساختمان به وجود میآورد. مزیتهای هر سیستم سازهای و مصالح موردنیاز آن سیستم را در صورتی میتوان به کاربرد که خصوصیات و ویژگیهای آن مصالح و دستگاهها در مرحله طراحی بهحساب آورده شود و طراح باید در مورد هر یک از مصالح بهدرستی قضاوت کند. این موضوع بهویژه در ساختمانهایی که اسکلت فولادی دارند ضروری است. سازه فولادی سازههای قاببندی شده میباشند. نقش قاب در ساختمان پایداری کل سازه و انتقال بارهای مرده، بار زنده، زلزله و بار برف از سازه به پی هست. در محاسبات و تحلیل و طراحی سازههای فولادی و همچنین ستون گذاری آن معیارهایی چون نوع مقطع، روش قرارگیری و آرایش مقطع، فواصل تکیهگاهی، نوع مهاربندی، نوع سیستم صلب کننده سازه و محل قرارگیری آن تأثیرگذار میباشند. شایان ذکر است که در تحلیل و طراحی سازه های فولادی هر عضوی که از مقطع فولادی باشد توسط نرمافزارهایی پیشرفته طراحی میشود. نرم افزار های مثل ایتبس، سپ و سیف. که برای یادگیری و آموزش ایتبس برای طراحی سازه لازم است تا وقت صرف شود.
این اعضا شامل تیرها, ستونها, مهاربندها, سقف کامپوزیت ساده و عرشه فولادی و حتی دیوارهای برشی فولادی میشود. منظور از طرح یک سازه تعیین پیکربندی، ابعاد و مشخصات قطعات آن میباشد.
سازه های فولادی به دسته های مختلفی تقسیم میشوند.
1. سازه های قاب بندی با نورد گرم مثل بیشتر سازه های ساختمانی موجود در سطح شهر
2. سازه های قاب بندی شده با نورد سرد یا LSF که بیشتر در ساختمان های ویلایی خارج شهر کاربرد دارند.
3. سازه های پوسته ای مثل مخازن نگه داری مایعات و یا گازها.
4. سازه های معلق که بیشتر در کارها و طرح های پارامتریک معماری استفاده میشود.
روش تنش مجاز (ASD) دیرینهترین روش تحلیل و طراحی سازه های فولادی بشمار میرود. در این روش طراحی سازه های فولادی، اثرات کاهش احتمالی مقاومت اعضا و نیز افزایش احتمالی بارها تنها به کمک یک ضریب (بنام ضریب اطمینان) و فقط در یک مرحله منظور میشود. درروش تنش مجاز عناصر سازه باید طوری طراحی شوند که تحت اثر بارهای مفروض بهرهبرداری تنشهای محاسباتی در آنها از مقادیر مجاز تجاوز نکند.
با افزایش کیفیت مصالح و ارتقاء سطح کیفی اجرا، روش پلاستیک یا مقاومت نهایی LRFD بهعنوان یک روش علمیتر و اقتصادیتر در بعضی از کشورها جایگزین روش ASD یا الاستیک گردید.
(ضریب اطمینان>1)/(تنش خرابی یا تنش تسلیم)= تنش مجاز
ضریب اطمینان در رابطه بالا بزرگتر از یک میباشد؛ برای ستونها این ضریب عددی میان 1.92 الی 1.97 و برای تیرها، اگر مقطع تیر فشرده باشد برابر با 1.5 و برای مقاطع غیر فشرده 1.67 است. بنابراین در این روش تحلیل و طراحی سازههای فولادی تنها در اثر وارد شدن تنشی بیشتر از تنش مجاز و مرغوب نبودن کیفیت مصالح مصرفی خراب میشوند. در این روش به اعضاء سازهها اجازه داده میشود براثر بار وارده ناشی از بارگذاری از حد الاستیک خود خارج و به حد پلاستیک یا خمیری خود برسند و همین موضوع باعث افزایش مقاومت اعضاء و کاهش هزینه ساخت و اقتصادیتر شدن سازه میگردد. این روش به دلیل نیاز به رعایت استانداردهای مصالح و افزایش کیفیت اجرا در بیشتر کشورها ازجمله ایران مورداستفاده قرارگرفته است.
در تحلیل و طراحی سازه های فولادی با روش LRFD ایمنی در دو مرحله، افزایش بار به کمک ضرایب بار و تقلیل مقاومت به کمک ضرایب کاهش مقاومت در نظر گرفته میشود. درروش ضرایب بار و مقاومت طراحی عناصر سازه چنان صورت میگیرد که مقاومت نهایی طرح یا حداکثر ظرفیت باربری عضو در هر مقطع بزرگتر یا مساوی با تلاشهای موجود در آن مقطع تحت اثر بارهای ضریب دار وارد برسازه باشد. از منظر ضوابط طراحی و نوع تحلیل سازه هر دو روش از سادگی یا پیچیدگی یکسانی برخوردار هستند. در ساختمانهای متعارف، چنانچه ترکیبات بارگذاری ثقلی حاکم بر طراحی اعضا باشند، هم در آئیننامه AISC و هم در مبحث دهم مقررات ملی ساختمان برای آن اعضا روش LRFD حدوداً 10 تا 15 درصد سبکتر محاسبه میشود. ولی اگر ترکیبات بارگذاری زلزله حاکم بر طراحی اعضا باشند و سهم نیروی زلزله در آن ترکیبات بارگذاری بسیار چشمگیر باشد (مثلاً E/D˃10)، در آئیننامه AISC برای آن اعضا روش LRFD حدوداً 20 درصد سنگینتر و در مبحث دهم مقررات ملی ساختمان برای آن اعضا روش LRFD حدوداً 5 درصد سنگینتر محاسبه میشود. مقایسه نتایج طراحی بر اساس AISC و مبحث دهم مقررات ملی ساختمان نشان میدهد که ترکیبات بارگذاری مندرج در مبحث دهم تفاوتهای آشکاری با ترکیبات بارگذاری موردنظر آئیننامه AISC دارد. با بهکارگیری این دو روش تحلیل و طراحی و مقایسه نتایج طراحی حاصل از آنها، میتوان از نتایج طراحی هریک که منجر به سازهای سبکتر میشود، بهره گرفت.
درروش حالت حدی LSD تحلیل و طراحی سازه های فولادی بدین گونه میباشد: قسمتی از ضریب اطمینان دربارها و قسمتی از ضرایب اطمینان در مقاومتها اثر داده میشوند؛ یعنی همبارها بزرگ میشوند و هم مقاومتها کاهش داده میشود. توضیح اینکه عدم اطمینانی که در طراحی وجود دارد هم ناشی از بارها و هم ناشی از مقاومتهاست؛ بنابراین بهتر است هر دو عدم اطمینان بهصورت جداگانه در نظر گرفته شود. در این روش میتوان با آگاهی بیشتر نسبت به ضرایب اطمینان تصمیم گرفت. در این روش بهجای استفاده از یک ضریب اطمینان شکسته شده که ضرایب جزئی اطمینان (Partical Safty factor) نامیده میشوند استفاده میشود.
1. نوع مقطع
2. آرایش و روش قرارگیری مقاطع
3. فواصل تکیهگاهی
4. اندازه دهانههای سقف
5. نوع مهاربندی
6. نوع سیستم صلب کننده
محل قرارگیری سیستم صلب کننده (سیستم فضاسازی داخلی):
برای استفاده بهینه از خواص مطلوب ساختمانهای فولادی، سیستم فضاسازی داخلی باید بهگونهای اختیار شود که: متشکل از قطعات پیشساخته باشد، بدین منظور که سرعت بیشتر نصب و برپایی سازه، موجب کوتاه شدن زمان کلی ساخت میشود.
قطعات سبک باشد تا وزن کلی ساختمان به حداقل ممکن برسد.
نوع سیستم انتخابشده، سازگار با سیستم سازهای انتخابشده باشد.
با یک روش اقتصادی قابل محافظت در برابر آتش باشد.
فضاهای داخلی ساختمان فلزی معمولاً شامل: سقفها، بام، دیوارهای خارجی، دیوارهای داخلی، سیستم رفتوآمد (پله و آسانسور) میباشد که با هماهنگی دقیق و علمی این امکان به وجود میآید که اقتصادیترین روش ساخت و اجرای ساختمان به دست آید.
تمام ساختمانها باید برای مقاومت در برابر نیروی زلزله و باد و یا دیگر نیروهای افقی صلب شوند سیستم صلب کننده میبایست نیروهای جانبی را به فونداسیون منتقل کند و همچنین تغییر مکانهای افقی را محدود کند. در ساختمانهای بلند باید ملاحظات ویژهای برای جلوگیری از ایجاد نوسانات ناشی از باد در نظر گرفته شود.بزرگی نیروهای افقی اعمالشده در اثر باد به عوامل زیر بستگی دارد:
_سرعت باد
_شکل آئرودینامیکی ساختمان
_وضعیت سطح نما
-روشهای صلب کردن
یک قاب سازهای فولادی را میتوان به یکی از روشهای زیر مهاربندی کرد
_سیستمهای قاب صلب
_سیستمهای قاب بادبندی
دیوارهای بتنی به صورت دیوارهای برشی یا هستههای بتنی
انتخاب روش صحیح مهاربندی، اهمیت عمدهای در طراحی سازه های فولادی دارد و حتی ممکن است کل اندیشه طراحی یک ساختمان بلندمرتبه را تحت تأثیر قرار دهد. مهاربندی بهوسیله اعضای بادبندی یا دیوارهای بتنی بهصورت دیافراگم صلب، نقاط ثابتی را در ساختمان ایجاد میکند، بهگونهای که آزادی عمل در جانمایی و معماری داخل ساختمان را محدود میکند.
انتخاب سیستم مناسب برای اجزای داخلی ساختمان به عوامل مختلفی بستگی دارد. روشهای زیر بهطور رایج در ساخت سقفهای متکی به تیرهای فولادی به کار میروند:
_دال بتنی درجا بر روی قالب مناسب
_دال بتنی پیشساخته
_عرشه فولادی با بتن درجا
عملکرد مرکب بین دال بتنی و تیر فولادی که در هر سه روش امکانپذیر است، سبب اقتصادی شدن ساخت میگردد. مسئله حفاظت قسمتهای فولادی سقف در برابر آتشسوزی باید در اجرای سقف در نظر گرفته شود. استفاده از سقف کاذب میتواند این کار را بهخوبی انجام دهد. در سازههای اسکلت فلزی، معمولاً دیوارهای خارجی باربر نیستند، برای ساخت این دیوارها، بنابر شرایط موجود، از مصالح مختلف استفاده میشود.
محافظت سازه های فولادی در برابر حریق و آتش سوزی و همچنین خوردگی می بایست با توجه به نوع سیستم به کار رفته و انتخاب راه حلی معقول و مناسب صورت گیرد. این امر سبب کاهش هزینه جهت عایق بندی حریق و صوتی سازه های فولادی می شود. گرچه المانهای داخلی ساختمان مانند سقف و دیوارهای داخلی و خارجی آن بهعنوان یک سیستم محافظت در برابر آتشسوزی در ساختمان قابلاستفاده است لذا تیرها و ستونهای فلزی میتواند به روش مناسب در بین این اجزا مدفون شده و در برابر حریق حفاظت گردند؛ در غیر این صورت باید با روش مناسب اسکلت فولادی ساختمان محافظت شود. برای خوردگی سازه های فولادی در می بایست قطعات بیرونی و اجزایی که در معرض رطوبت هوا قرار دارند محافظت گردند زیرا زنگزدگی در قطعات داخلی ساختمان فولادی با توجه به رطوبت ناچیز موجود در هوا بعید به نظر میرسد. مشخصات صوتی یک ساختمان، بستگی به خواص اجزای داخلی مانند مانند نوع سقف و سیستم دیوارهای جداکننده و تیغههای آن دارد. دراینبین، سیستم اسکلت باربر ساختمان نقش کمتری دارد رفتار اسکلت یک ساختمان بتنی و فولادی، با یک سیستم فضاسازی داخلی مشابه، یکسان است.
[wp-rss-aggregator sources=”100899″]