عضویت

نگهداری و تکثیر کرم ابریشم (Silkworm)

نگهداری و تکثیر کرم ابریشم (Silkworm)
اطلاعات کلی
کرم ابریشم (Silkworm) در واقع لارو نوعی پروانه (Bombyx mori) بومی آسیاست که پیله ای از فیبربسیار قوی و لطیف می تند که منبع ابریشم تجاری است. گونه های مختلفی از کرم های ابریشم امروزه تکثیر و پرورش داده میشوند که از روی کیفیت ابریشم تولیدی به وسیله آنها شناسایی میشوند. این کرم ها از برگ درخت توت سفید(mulberries) و گاهی نیز Maclura pomiferaتغذیه میکنند.
این کرم ها هرگز گاز نمیگیرند و گزینه های مناسبی به عنوان غذا برای خزندگان، دوزیستان و سایر حیوانات هستند و ارزش غذایی بالایی دارند. کرم هایی که تازه از تخم خارج شده اند با توجه به اندازه کوچک، میتوانند غذای مناسبی برای بچه های خزندگان باشند. کرم های ابریشم بدن نرم و سرعت حرکت پایینی دارند و میتوانند تا ۷٫۵ سانتی متر رشد کنند. سرعت رشد آنها تقریبا بالاست و میتوانند در ۲۵ الی ۲۸ روز به اندازه ای معادل ۷ سانتی متر برسند.
کرم های ابریشم در طول زندگی خود، ۴ مرحله از تکامل را طی میکنند که در بیشتر حشرات قابل مشاهده است :
تخم، لارو، شفیره، حشره بالغ
حالت بالغ این حشره، پروانه است. در حالیکه لارو آن، کرم ابریشم بوده و شفیره آن، در داخل پیله ای که میتند قرار میگیرد تادر نهایت به صورت پروانه از پیله خارج شود. به تدریج با رشد کرم، ۴ بار پوست اندازی توسط این حیوان انجام میشود.
امروزه کرم های ابریشم فقط در محیط اسارت زندگی میکنند. آنها قرن ها پیش، به خانه های انسان ها منتقل شدند و پس از مدتی، دیگر توان زندگی در طبیعت را از دست دادند. این مورد بخصوص از زمانی که آنها توانایی پروازرا از دست دادند شدت بیشتری یافت. تمامی کرم های ابریشم در طبیعت منقرض شده اند. یکیدیگر از دلایل اصلی منقرض شدن این حیوانات در طبیعت این است که آنها فقط توانایی خوردن برگ درخت توت سفید را دارند.
این کرم ها توسط دانشمندان برای بررسی فرومون ها مورد استفاده قرار گرفته اند. حشرات ماده از خود فرومون ترشح کرده و حشراتنر، به وسیله آنتن های روی سر خود، این فرومون ها را دریافت میکنند. این پروسه به پروانه نر اجازه میدهد که بتواند حشره ماده ای را برای جفتگیری پیدا کند. آنتن روی سر پروانه(بید) ماده از تعداد بسیار زیادی از موهای ریز تشکیل شده که احتمال دریافت فرومون های بسیار ناچیز را نیز برای این حیوان حتی در فواصل زیاد، افزایش میدهد.
 چگونه کرم ابریشم خود را به اندازه مناسب و کامل رشد برسانیم؟
نکته مهم و جالب توجه در خصوص کرم های ابریشم این است که آنها به همان اندازه که از شما غذا دریافت کنند رشد خواهند کرد وگاهی میتوانند تا نزدیک به ۱ هفته بدون غذا سر کنند. البته به خاطر داشته باشید اگرطی چند روز غذا به آنها نرسد دچار کم آبی بدن(dehydrated) میشوند و باید حداقل روزانه یک بار به کرم های ابریشم غذا داده شود تا در سلامت کامل باقی بمانند. اما درحالت کلی اگر شما تعداد بسیار زیادی کرم ابریشم داشته و فقط تصمیم به زنده نگاه داشتن آنها گرفته اید میتوانید به سادگی با هفته ای چند بار غذا دادن، به طور نسبی به برنامه مورد نظر خود نزدیک شده و از رشد زیاد کرم ها نیز جلوگیری کنید.
پیش از دست زدن به کرم ها و همینطور غذای آنها دستان خود را به طور کامل بشویید تا از شیوع مشکلات باکتریایی جلوگیری شود. برای نتیجه گیری بهتر میتوانید دما را ۲۵٫۵ تا ۳۱ درجه سانتیگراد قرار دهید.
دقت کنید که قرار دادن کرم های زیاد دریک محوطه کوچک و جمع شدن برگ های خشک قبلی و فضولات، مانع از رسیدن شما به نتیجه دلخواه خواهد شد. اگر در چنین شرایطی (تکاثف بالا) گرفتار شدید، درپوش محفظه را برداشته واجازه دهید که محتویات داخل آن، به طور کامل در معرض هوای آزاد قرار گرفته و خشک شود.در دفعات بعد، حتما پیش از قرار دادن غذای جدید، از خشک شدن (و یا اتمام) غذای قبلی اطمینان حاصل کنید. غذاهای مرطوب میتوانند بستری مناسب برای رشد و تکثیر قارچ و سایرارگانیزم های مخرب باشند در صورتی که این حالت در غذاهای خشک وجود ندارد.
به تدریج با رشد کرم ها، شما نیاز به استفاده از محفظه بزرگتری برای کرم ها خواهید داشت. این محفظه باید دارای حفره هایی برای تهویه باشد. در غیر این صورت باید درپوش را هر از گاهی بردارید تا کرم ها دچارخفگی نشوند و برگ ها نیز در زمان خود، خشک شوند. شما میتوانید از جعبه های کفش نیزبرای نگهداری از کرم ابریشم استفاده کنید. غذاهای باقی مانده از قبل را میتوان از محفظه خارج کرد اما اگر این غذاها از قبل خشک شده باشند انجام این کار ضرورتی ندارد.
تحت شرایط ایده آل (دمای بین ۲۵ تا۳۱ درجه سانتیگراد و غذای روزانه منظم به میزان مناسب)  کرم ها میتوانند در طی ۱۲ روز از حالت تخم، به یککرم ۲٫۵ سانتی متری تبدیل شده و در مدت ۳۰ روز به طول ۷٫۵ سانتی متر برسند. این کرمها معمولا در ۲۸ الی ۳۰ روزگی، اقدام به تنیدن تار به دور خود کرده و پیله ای با طول۶ الی ۷٫۵ سانتی متر میسازند.
از پیله تا پروانه
پروانه ها پس از طی ۲ الی ۳ هفته دگردیسی از داخل پیله خارج میشوند. پروانه ها به هیچ عنوان غذا نخورده و پرواز نمیکنند. آنهامعمولا در مدت یک هفته زندگی خود، جفتگیری کرده، تخم گذاشته و میمیرند. تخم های باروردر مدت یک هفته از رنگ زرد به خاکستری یا بنفش تغییر رنگ میدهند. اگر این تخم ها درمدت ۳ هفته تبدیل به کرم نشوند میتوان با اطمینان بالایی گفت که تا سال آینده تبدیل به کرم نخواهند شد.
روند لمس صحیح
مجددا برای حفظ سلامت کرم ها در طول چندهفته زندگی، شما باید آنها را در خشک ترین حالت ممکن برای محیط نگهداری کنید. اگر جمع شدن غذاهای مرطوب افزایش یافت باید درپوش محفظه را برداشته و به محتویات داخل، اجازهقرار گرفتن در معرض هوا و خشک شدن را بدهید تا از ایجاد رطوبت بالا جلوگیری به عملآید.
قبل از لمس کردن کرم ها و یا غذای آنهاحتما دستان خود را به خوبی بشویید. کرم های ابریشم بسیار مستعد بیماری های باکتریایی هستند که نشستن دستان و از آن مهم تر، لمس نادرست میتواند از عوامل تشدید کننده و گاهی نیز ایجاد کننده باشد. تا زمانی که محیط داخل محفظه، خشک باشد کرم های شما در سلامت خواهند بود.
قارچ میتواند از دمای بالا و یا رطوبت بالا به وجود آید. اگر کرم ها در محیطی که انباشته از فضولات، تار و غذای کهنه باشدزندگی کنند مکانی مساعد برای رشد و تکثیر قارچ ها فراهم آمده و کرم ها خواهند مرد.اگر از رشد و تکثیر قارچ در محفظه مطلع شدید باید فورا از الک (غربال) نیم سانتی متری برای کل محتویات داخل محفظه استفاده کرده و اضافات را دور بریزید. اگر بر اثر شد قارچ،کرم ها از قسمت های زیرین خارج شده و برای تنیدن پیله به قسمت های بالایی آمدند میتوانید کرم ها (و پیله ها) را به محفظه ای جداگانه منتقل کرده و محتویات محفظه قبلی را به طور کامل دور بیندازید.
کرم های ابریشم با توجه به بدن ظریف ونرمی که دارند به شدت مستعد خراشیدگی هستند بنابراین هرگونه لمس نادرست میتواند به سادگی منجر به مرگ آنها شود. این مورد بخصوص در کرم های بزرگتر شدت بیشتری دارد. بنابراین در هنگام لمس کردن و دست زدن به کرم ها نهایت دقت را به خرج دهید.

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۶ رای
دیدگاه کاربران
  • محمدعرفان 25 فروردین 1394

    مطالب جالبی بود خیلی ممنون

  • سارا 2 اردیبهشت 1394

    واقعا سایتتون عالی بود بهترین سایت پرورش که همه چیز را به طورکامل گفته مممممممممممممنون

  • بهروان 21 اردیبهشت 1395

    باسلام
    من میخوام این کار رو در خونه شروع کنم.هیچ آگاهی در مورد نحوه تهیه کرم ابریشم یا نحوه فروش فرآورده هاش ندارم لطفا راهنماییم کنید.
    باتشکر

  • مجید 27 اردیبهشت 1395

    سلام دوستان میخاستم بدونم ازنظراقتصادی یک اتاق مثلا ۳در۴چ بازدهی داره ممنون ومتشکرازسایت خوبتون

  • مهدی 9 تیر 1395

    خییلی خوبه..دوتا پروانه ی من نزدیک پونصد تا تخم گذاشتن فقط!!!

  • امین 18 مرداد 1395

    ممنون میشم ،اگه کسی کمکم کنه ،راهنماییم کنه،ارکجا،باید کنم ،وچجوری اقتصادیش کنم

  • Meysam 9 آبان 1395

     باسلام  طریقہ از بین بردنش چیہ من تو خونمون افتادہ 

  • آسانا 20 اسفند 1395

    از کجا می تونم بخرم؟

  • لقمان اسکندری ملامحله 31 خرداد 1397

    تخم از پروانه ها گرفتم چگونه نگهداری گنم؟

  • لقمان اسکندری ملامحله 31 خرداد 1397

    تخم نوغان را چگونه نگهداری کنیم؟؟؟؟……..

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *