هدف
رشته مهندسی کامپیوتر که به طراحی و ساخت اجزای مختلف کامپیوتر می پردازد، از اهمیت بسیار زیادی در دنیای امروز برخوردار است. هدف از طی این دوره تربیت کارشناسانی است که در زمینه تحلیل، طراحی، ساخت و راه اندازی دستگاهها و مجموعه های سخت افزاری جدید، بررسی و شناخت مجموعه های سخت افزاری و نرم افزاری موجود، نگه داری، عیب?یابی و تعمیر و اصلاح و توسعه فعالیت کنند.
طراحی، شبیه سازی، فرآوری، پردازش، سنجش، آموزش، ویرایش و … همه مفاهیمی هستند که با بالاترین دقت و در کوتاهترین مدت زمان ممکن در برنامه های نرم افزاری کامپیوتر انجام می شوند. لذا هدف از این رشته تربیت نیروی متخصص برای انجام امور فوق است.
ماهیت
کامپیوتر دارای دو جزء متفاوت سخت افزار و نرم افزار است. اجزاء فیزیکی و قابل لمس کامپیوتر مانند مدارها و بردهای الکترونیکی سخت افزار نامیده می شوند.
نرم افزار جزء غیرقابل لمس کامپیوتر است. نرم افزار برنامه ها و داده هایی است که به کامپیوتر فرمان می دهند که چه عملی را انجام دهد. یک مهندس نرم افزار یاد می گیرد که چگونه نرم افزارهای بزرگ و عظیم را طراحی و برنامه ریزی کند، تست و ارزیابی نهایی نماید و در نهایت مستند سازد.
پس بدین گونه نیست که یک تعمیرکار کامپیوتری، یک مهندس سخت افزار و یک اپراتور کامپیوتر یک مهندس نرم افزار تلقی گردد.
نرم افزار در حقیقت روح و جان کامپیوتر است که به سخت افزار هویت می بخشد و اصولاً به برنامه ای گفته می شود که برای به کارگیری سخت افزار ساخته شده باشد.
نرم افزارها را می توان به دو رده کلی دسته بندی کرد که عبارتند از : نرم افزارهای سیستمی و نرم افزارهای کاربردی.
نرم افزارهای سیستمی برنامه هایی هستند که کامپیوتر برای فعال شدن یا سرویس دادن به آن نیاز دارد و به این دلیل از سوی سازندگان سیستم?های کامپیوتری عرضه می شوند و مهمترین آنها سیستم عامل، برنامه های سودمند و مترجم های زبان می باشد.
نرم افزارهای کاربردی نیز برنامه هایی هستند که کاربر یا خود آن ها را می نویسد یا شرکت های نرم افزاری آنها را تهیه کرده و برای فروش عرضه می کنند. این گونه برنامه ها معمولاً عمومیت برنامه های سیستم را نداشته و برای زمینه های مختلف مهندسی، علمی، تجاری، آموزشی، تفریحی و یا طراحی نوشته می شوند.
مهندسی سخت افزار در مقطع لیسانس به مطالعه، بررسی و طراحی سخت افزاری، کنترل سخت افزاری و شبکه های کامپیوتری می پردازد. برای مثال یک مهندس سخت افزار می تواند طراحی سخت افزاری کند که با IC ها کار کند، با کامپیوتر کار کند و یا از دروازه های کامپیوتر استفاده نماید و در نهایت می تواند به طراحی مدارهای مجتمع دیجیتالی بپردازد. که البته به این بخش از سخت افزار بیشتر در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری پرداخته می شود.
توانایی های فارغ التحصیلان
فارغ التحصیلان این مقطع، قابلیتها و تواناییهای زیادی دارند و چنانچه در مسیر مناسب هدایت شوند، قادر خواهند بود مشکلات زیادی را حل کنند. برخی از این تواناییها به شرح زیر است:
1) بررسی و شناخت نرم افزارها و سخت افزارهای جدید و به کارگیری آنها.
2)بررسی کمبودها و نیازهای نرم افزاری و سخت افزاری بخشهای صنعت و خدمات و تدوین نیازهای آنها، امکان سنجی وتعیین ابزار و نیروی انسانی لازم برای رفع کمبودها.
3)تجزیه و تحلیل سیستمهای کوچک و متوسط نرم افزاری و سخت افزاری و ارائه راه حل مناسب برای اجرای آنها.
4)طراحی مجموعه های کوچک و متوسط نرم افزاری و سخت افزاری و تولید طرحهای اجرایی برای آنها.
5)اجرای طرحهای کامپیوتری، نصب، آزمایش و آموزش آنها.
6) پشتیبانی و نگهداری سیستمهای نرم افزاری شامل شناسایی خطاها، رفع خطاها و افزودن امکانات جدید به سیستمها.
7) عیب یابی کامپیوترها و سیستمهای کامپیوتری و رفع عیبها.
8) شناسایی فنون جدید طراحی و ساخت کامپیوتر و ارزیابی و به کارگیری آنها.
تواناییهای ذکر شده مربوط به کارشناسان نرم افزار و سخت افزار می باشد؛ اما روشن است که کارشناسان نرم افزار در محدوده مسائل نرم افزاری توانایی بیشتری دارند و برعکس کارشناسان سخت افزار در محدوده مسائل سخت افزاری از توانایی بیشتری برخوردارند.
توانایی های جسمی، علمی، روانی مورد نیاز و قابل توصیه
توانایی علمی: یک مهندس کامپیوتر باید سخت کوش و با پشتکار باشد چون رشته کامپیوتر رشته پویایی است و همیشه باید اطلاعاتش به روز بوده و به دنبال فراگرفتن مطالب جدید باشد. مهندس کامپیوتر باید پایه ریاضی قوی داشته و توانایی اش در زمینه فیزیک خوب باشد. همچنین لازم است فردی خلاق باشد تا بتواند مسایل را از راههای ابتکاری حل کند.
علاقمندی ها: مهندس کامپیوتر نرم افزار و سخت افزار باید به یادگیری و مطالعه علاقمند باشد تا پیشرفت در خور توجه داشته باشد. همچنین باید از جستجو و کاوش در مدارها و ریزساختارها استقبال کند و به کار با کامپیوتر علاقه داشته باشد.
توانایی مالی: با توجه به توضیحات گفته شده داشتن یک دستگاه کامپیوتر برای یک مهندس کامپیوتر امری ضروری به نظر می رسد ولی این گونه نیست که بدون داشتن کامپیوتر دانشجویان از ادامه تحصیل و پیشرفت باز بمانند.
نکات تکمیلی
بعضی از افراد تصور می کنند که مهندسی سخت افزار در حد یک تعمیرکار کامپیوتر است در حالی که کار یک مهندس سخت افزار، تعمیر یا نصب و راه اندازی کامپیوتر نیست. هر چند که می تواند چنین کاری را انجام دهد. در واقع کار یک مهندس سخت افزار، طراحی های سخت افزاری است و به همین دلیل در دانشگاه دروسی مثل ریاضیات و یا مدارهای منطقی را مطالعه می کند همچنین برخلاف تصور کسانی که یک اپراتور را در حد یک مهندس نرم افزار می دانند، باید گفت که یک مهندس نرم افزار لازم است از دانش ریاضی خوبی برخوردار باشد تا بتواند برنامه های کامپیوتری را طراحی کند و آنها را توسعه دهد. برای مثال باید بتواند یک کار گرافیکی را از بنیان طراحی کند. کاری که از عهده یک اپراتور بر نمی آید. و به همین دلیل ما معتقدیم که کلاسهای آزاد آموزش کامپیوتر هیچ وقت نمی توانند یک مهندس کامپیوتر پرورش دهند.
گرایش های تحصیلی
رشته مهندسی کامپیوتر در مقطع کارشناسی دارای دو گرایش سخت افزار و نرم افزار است که البته این دو گرایش در مقطع کارشناسی تفاوت قابل توجهی با یکدیگر ندارند.
گرایش سخت افزار در برگیرنده فعالیت های آموزشی، پژوهشی و صنعتی در خصوص قطعات، بردها، تجهیزات و در نهایت سیستم های کامپیوتری در مقیاس های مختلف است و یکی از شاخه های مهم آن به نام معماری کامپیوتر (طراحی و ساخت کامپیوتر) می باشد.
هدف از گرایش نرم افزار کامپیوتر، آموزش و پژوهش در زمینه زبانهای مختلف برنامه نویسی، سیستم های عامل مختلف و طراحی انواع الگوریتم ها می باشد.
آینده شغلی و بازار کار
با توجه به گسترش روزافزون دنیای کامپیوتر امروزه بیش از هر زمان دیگری نیاز به متخصصان کامپیوتر احساس می شود. امروزه یک مهندس کامپیوتر اگر علاقمند به کار باشد، هیچ وقت با مشکل بیکاری روبه رو نمی شود. به خصوص مهندسین نرم افزار فرصت های شغلی بیشتری داشته و برای کارکردن نیاز به امکانات و تجهیزات زیادی ندارند. فرصت های شغلی این رشته به حدی گسترده و متعدد است که نه تنها فارغ التحصیلان این رشته به راحتی جذب بازار کار می شوند بلکه دانشجویان دو سال آخر این رشته نیز می توانند وارد بازار کار شده و فعالیت کنند. برای مهندسین سخت افزار هم امکان کار در شرکتهای تولید کننده قطعات و دستگاهها و مراکز صنعتی تولیدی بسیار فراهم است و از نظر سطح درآمدی هم با توجه به دانش و پشتکار شخصی در حد قابل قبول و ایده آلی قرار دارند. از طرفی با توجه به استفاده روزافزون از شبکه اینترنت زمینه کار در این موضوع نیز بسیار مهیاست.
وضعیت نیاز کشور به این رشته در حال حاضر
رشته کامپیوتر که باعث جهانی شدن اطلاعات و ارتباطات شده است ، رشته امروز و آینده است تا جایی که پیش بینی می شود تا 10 سال دیگر در کشورهای پیشرفته مردم همان قدر که به نیروی برق وابسته هستند به شبکه اینترنت وابسته خواهند شد. با توجه به توضیحات گفته شده روند رو به رشد استفاده از کامپیوتر در زندگی روزانه، اشتغال و موقعیت کاری برای فارغ التحصیلان این رشته فراهم است تا در قالب شرکتهای تولیدکننده نرم افزار، شرکتهای تولیدکننده قطعات، مراکز صنعتی تولیدی، شرکتها و مؤسسات خدماتی، مراکز آموزشی و … مشغول به کار شده و فعالیت کنند. با توجه به پیشرفت کند ایران نسبت به جامعه جهانی کامپیوتر، در سالهای اخیر نیاز به مهندسین خلاق و کوشا در این زمینه کاملاً احساس می شود.
روند رو به رشد استفاده از کامپیوتر در محافل عمومی و خصوصی، استفاده گسترده از شبکه اینترنت و زمینه های مرتبط با آن، فراهم آمدن شرایط آموزش و تجارت الکترونیک همه و همه دست به دست هم داده اند تا از اکنون چشم انداز روشنی نسبت به آینده این رشته وجود داشته باشد به نحوی که فعالان در این زمینه از آینده معلوم و مطمئنی برخوردار خواهند بود. تنها نگرانی به قسمت نرم افزار مربوط می شود که باید مهندسان خلاق ایرانی اقدام به تهیه نرم افزارهای گوناگون و کارآمد کرده تا تنها مصرف کننده صرف نباشیم.
دوره های مربوطه
دوره آموزشی مهارتهای هفتگانه رایانه (ICDL)
واژه ICDL شکل کوتاه شده ی International Computer Driving Licence به معنای دوره بین المللی کاربری کامپیوتر است که توسط آن مهارتهای کامپیوتری کاربران تائید می شود.دوره آموزشی ICDL چهار هدف اصلی را دنبال می کند که عبارت است از: ارتقای سطح توانائی افراد در آی تی ارتقای سطح کارائی در شرکتها وموسسات ایجاد توانائی کارفرمایان در سرمایه گذاری در بخش آی تی تضمین استفاده بهینه از حداکثر توانائی کارمندان در محیط کار.
مهارت های هفتگانه ICDL شامل موارد زیر است :
(IT) آشنائی با مفاهیم پایه و اساسی فناوری اطلاعات
(Windows ) آشنائی با شیوه استفاده از کامپیوتر ومدیریت فایلها
(Word) شیوه به کارگیری نرم افزار واژه پرداز
(Excel) شیوه کار با صفحه گسترده
(Access) شیوه استفاده از نرم افزار پایگاه داده ها
(Powerpoint) شیوه کار با نرم افزار ارائه مطلب
(Internet) اطلاعات و ارتباطات
سر فصل های این دوره شامل:
آشنایی با مفاهیم عمومی سخت افزار و نرم افزار
آشنایی اولیه کار با رایانه و نوار ابزارهای آن
آموزش word2007
آموزش powerpoint
آموزش EXCEL2007
آموزش پایگاه داده
اینترنت
مهارت تایپ
دوره آموزشی سیستم عامل ویندوز
در این دوره با سیستم عامل جدید و زیبای ویندوز ۷ آشنا خواهید شد . نحوه نصب این سیستم عامل که به مراتب ساده تر از ویندوز XP هست را خواهید آموخت . پنجره ها و اطلاعات مربوط به سیستم عامل و همچنین کارهای مختلفی که در محیط ویندوز انجام می شود را خواهید آموخت.و همچنین در راستای امنیت کامل یک سیستم با نصب برنامه آنتی ویروس و کار کردن با آن و همچنین نصب برنامه نرو(رایت سی دی ) و کار کردن با آن را خواهید آموخت .
دوره آموزشی رایانه کار درجه ۱و ۲
رایانه کار درجه۱ :
در دوره رایانه کار درجه ۱ مهارت های زیر آموزش داده خواهد شد:
مهارت سوم: واژه پرداز (Microsoft Word)
مهارت چهارم: صفحه گسترده (Microsoft Excel)
مهارت پنجم: استفاده از پایگاه داده (Microsoft Access)
مهارت ششم: ارائه مطالب (Microsoft PowerPoint)
رایانه کار درجه ۲ :
در این دوره مفاهیم
پایه فناوری اطلاعات و ارتباطات که شامل:
سخت افزار
نرم افزار
شبکه ها
استفاده از رایانه و مدیریت فایل ها که شامل
سیستم عامل
مدیریت فایلها
ابزارهای سودمند
اینترنت و ارتباطات که شامل:
مفاهیم پایه اینترنت
استفاده از مرورگر Internet Esevenlorer
توجه: مباحث مطرح شده در دوره فوق معادل مباحث دوره آموزشی مهارتهای هفتگانه ICDL می باشد که به دلیل تقاضای دانشپذیران مبنی بر دریافت گواهینامه با عنوان (رایانه کار درجه ۱و۲) ارائه شده است.
دوره آموزشی کارشناس سخت افزار
شنائی با فرآیند عیب یابی و برخورد منطقی و مبتنی بر علم با این مقوله می تواند علاوه بر کاهش هزینه ها،صرفه جوئی در مهمترین منبع حیات بشری یعنی زمان را نیز بدنبال داشته باشد . نرم افزارهای عیب یابی از جمله امکانات موجود و در عین حال بسیار مهم در این زمینه بوده که می توان از آنان به منظور عیب یابی یک کامپیوتر استفاده نمود .بدین منظور دوره آموزشی کارشناس سخت افزار را به همه علاقمندان و فعالان این عرصه توصیه می نماییم
دروه آموزشی تجهیزات شبکه CCNA
این دوره بیانگر توانایی شخص در نصب ،پیکر بندی ،پیادهسازی و عیب یابی شبکه های در مقیاس متوسط ،در زمینه Routing، Switching و شبکه های با ارتباطات راه دهد که از سرویس های مخابراتی استفاده میکنند می باشد .استاندارد آموزشی این دوره شامل پروتکل های Routing (RIP وEIGRP وOSPF ) پیاده سازی شبکه های Frame Relay و Access Control List می باشد.
دوره آموزشی NETWORK+
Network که به فارسی به آن شبکه میگویند معنی لغوی آن شبکه کاری هست (Net = شبکه – Work = کار). زمانی که دو یا چند کامپیوتر به یکدیگر وصل میشود، به اصطلاح گفته میشود این کامپیوترها با یکدگیر شبکه شدند؛ شبکه های مختلفی در کامپیوتر وجود دارد، شبکه های بزرگ، شبکه های متوسط و شبکه های کوچک. که همانا بزرگترین شبکه کامپیوتری دنیا شبکه وسیع اینترنت است.
دوره آموزشی زبان برنامه نویسی #C
C# از دو زبان C++ و Java متولد شده است! حاوی بسیاری از جنبه های C++ می باشد اما ویژگی های شیء گرایی خودش را از جاوا به ارث برده است.
زبان سی شارپ فرض اش بر این است که شما می خواهید تنها برنامه نویسی شیء گرا انجام دهید و همانند C++ مخلوطی از برنامه نویسی رویه ایی (Procedural) و شیء گرا را نمی خواهید به پایان برسانید. بنابراین باید طرز فکر خودتان را با دنیای شیء گرایی تطبیق دهید.
دوره آموزشی مبانی سیستم عامل LINUX
این دوره برای افرادی مفید است که قصد دارند با مبانی سیستم عامل لینوکس آشنا شده و قادر به انجام فعالیتهای اولیه راهبری سیستم های لینوکس در محیط واقعی باشند.
دوره آموزشی زبان برنامه نویسی ++c
زبان برنامه نویسی ++C یکی از پایه های مهم برنامه نویسی میباشد این زبان سطح بالا و شیء گرا، با حفظ خصوصیات زبان C به عنوان قوی ترین زبان برنامه نویسی سیستم ,امکانات قدرتمندی را برای طراحی و توسعه برنامه ها در اختیار برنامه نویسان قرار داده است.
فرقی نمیکند که شما در نهایت قصد داشته باشید که در کدام زبان برنامه نویسی متخصص شوید. یادگیری زبان ++C به شما کمک میکند در هر جایی بتوانید به عنوان یک برنامه نویس، اشکالات به وجود آمده را برطرف کنید و راه کارهایی ارائه دهید. به همین دلیل است که اکثر برنامه نویسان خبره، با این زبان نیز آشنایی دارند.
دوره آموزشی زبان ASP
ASP برنامه ای است که درون IIS اجرا میشود.IIS یکی از اجزاء سیستم عامل ویندوز ۲۰۰۰ است و IIS همچنین بخشی از Option pack موجود برای ویندوز ان تی ۴ می باشد و به شکلی پویا هرگونه محتوایی از یک صفحه وب راویرایش مینماید، تغییر میدهد یا اضافه می کند. به درخواست هاو queryهای کاربران پاسخ میدهد. به هرگونه داده وپایگاه داده ای دسترسی دارد ونتایج را به یک مرورگر بازمیگرداند.
دوره آموزشی ویژوال بیسیک.NET
VB.NET را میتوان یک ورژن ساخت یافته و بصری شده زبان های ابتدایی چون gwbasic و quickbasic نامید. این زبان جهت تولید بازه ی وسیعی از نرم افزار ها مورد استفاده قرار میگیرد و قادر به برنامه سازی جهت mobile نیز میباشد و از ساده ترین نرم افزارها تا برترین نرم افزارهای کاربردی و بانکهای اطلاعاتی را میتواند ساپرت کند.
دوره آموزشی برنامه نویسی اسمبلی ویندوز
امروزه از زبان اسمبلر برای نوشتن هر نوع برنامه ای استفاده نمیشود.زمانی استفاده از اسمبلر حائز اهمیت خواهد شد که سرعت انجام عملیات جز موارد بحرانی محسوب گردد برای مثال در برنامه های گرافیکی و اعمال مختلف با بیت مپ ها.مزیت استفاده از اسمبلر بر سایر زبان های برنامه نویسی سرعت است.سرعتی محض خام و تخفیف نیافته.حتی با بهینه سازی هایی که کامپایلرهای مدرن سایر زبان های برنامه نویسی انجام میدهند کد اسمبلری که با دست بهینه سازی شده بسیار بسیار سریعتر اجرا میشود
عالی بود ممنونم