این مقاله آموزشی جهت آشنایی دانشجویان آموزش مجازی در رابطه با مهارتهای مدیریتی گردیده است، امیدوار است کلاس های مجازی، آموزش های از راه دور، مقالات آموزشی، کتاب های معرفی شده و کلیه ی فعالیت های خدماتی ما برای شما عزیزان مفید واقع گردد.
مهارتهای مدیریتی
آیا مدیری استراتژیک هستید؟
چند روز پیش در جلسهای کاری با فردی صحبت میکردم که ادعا داشت «انسانی استراتژیک» است؛ اما واقعیت این است که هر گاه فردی ادعا میکند استراتژیک است، به احتمال زیاد اینگونه نیست.
به علاوه، جایگاه مدیران استراتژیک در محیط کسب وکار امروز به قدری ارزش یافته که همه احساس میکنند باید فردی استراتژیک به نظر برسند.
مشکل این است که در بیشتر موارد صحبت در مورد «استراتژیک بودن» یکی از این دو معنی را دارد: یا جملهای که گفته شده بیارزش است و هیچ مفهومی پشت آن نیست یا بدتر از آن به دستورالعملی تبدیل میشود برای اینکه با خود بگویید «من یک متفکر بزرگ هستم» که معنای ضمنی آن این است «من یک متفکر بزرگ هستم که در واقع هیچ کار مثبتی انجام نمیدهد.» هیچ یک از این دو نتیجه به ما کمک نمیکند. دلیل اینکه امروزه هر کسی در مورد مدیران استراتژیک صحبت میکند این است که ما در سازمانها به شدت به مدیران استراتژیک نیازمندیم. بنابراین سوال مهمی که مطرح میشود این است: آیا شما واقعا یک مدیر استراتژیک هستید؟
ممکن است همه به این سوال پاسخ مثبت بدهند. همه ما میخواهیم یک مدیر استراتژیک باشیم یا به نظر برسیم.
بهتر است سه سوال ساده زیر را از خود بپرسید تا دریابید آیا مدیری استراتژیک هستید یا نه:
• آیا میدانید ماموریت شما چیست؟
مشکلی که صحبت از استراتژیک بودن ایجاد میکند این است که باعث میشود ما در انزوا به آن فکر کنیم؛ اما استراتژیک بودن، نه با خود استراتژی، بلکه با ماموریت شما آغاز میشود. البته منظور ماموریت ثبت شده شرکتها نیست. ماموریت شما همان هدف شما است. دلیل وجود شما از منظر حرفهای چیست؟ تنها با وجود شناخت ماموریت خودتان و ماموریت سازمانتان میتوانید استراتژیک باشید.
متاسفانه بسیاری از سازمانها احکام ماموریتی خود را
سرهمبندی میکنند. اما ما برای شروع کار باید هدف واقعی خود را شناسایی کنیم. یعنی بدانیم به چه کسی خدمت میکنیم، چرا به آنها خدمت میکنیم و چگونه قصد داریم برای آنها ارزش آفرینی کنیم. قدرت یک حکم ماموریتی در سادگی آن و توانایی جمع کردن افراد دور هم است. این حکم میتواند منبع جریانات بعدی باشد. بنابراین اگر میخواهید یک مدیر استراتژیک باشید، ابتدا با شناخت دقیق ماموریت خود و ماموریت سازمانتان، کار را شروع کنید.
• آیا نگرش خاصی دارید؟
شناخت هدف، نقطه شروع کار شما است. این شناخت به شما میگوید که چه کسی هستید و دلیل وجود کسب وکارتان چیست. اما به کدام سمت حرکت میکنید؟ هدف یک استراتژی تعریف میکند که برای تحقق آن هدف، چه کارهایی لازم است انجام شود. اما برای اینکه یک استراتژی موثر واقع شود، شما باید بدانید آن هدف یا استراتژی چیست. در واقع «نگرش» تصویر وضعیت آینده است. دوست دارید سازمان شما در زمان مشخصی در آینده به چه شکلی درآید و چه فعالیتی داشته باشد. وقتی بتوانید نگرش خود را به وضوح بیان کنید، این نگرش برای خودتان و تیمتان واقعی و ملموس خواهد شد.
یک استراتژی در سادهترین شکل خود، نقشه راه اقدامات خاصی است که شما را از وضعیت فعلی به آینده خاصی که مطلوب شما است، میرساند. هر چقدر این نگرش نقطه دورتری را به شما نشان دهد، در نظر گرفتن جنبههای مختلف راه سختتر خواهد بود و بنابراین هدف شما استراتژیکتر خواهد شد. البته استراتژیک بودن مسیری کاملا مستقیم است و به این معنی نیست که در گوشهای امن بنشینید و به ایدههای بزرگ و جنونآمیز فکر کنید.
همچنین استراتژیک بودن یک ویژگی شخصی، مثلا قد بلند یا شوخ طبع بودن نیست. استراتژیک بودن یک عمل است، نه وضعیت خاص. در حقیقت نباید بگوییم که فردی استراتژیک است، بلکه باید بگوییم در وضعیت استراتژیک قرار دارد که یعنی فعالانه درگیر اجرای
فرآیند است.
به نظر من، هر فردی میتواند در وضعیت استراتژیک بودن قرار داشته باشد. بعد از اینکه هدفتان را مشخص کردید، از خودتان بپرسید چرا اینجا هستم؟ چه ارزشی ایجاد میکنم و برای چه کسی؟ سازمان من برای رسیدن به این هدف به کجا باید برود؟ وقتی مقصدم را شناختم، برای رسیدن به آن چه کارهایی را باید انجام دهم؟ پاسخ به این سوالات همان استراتژیک بودن است. پس از همه اینها، یک پرسش دیگر وجود دارد که با پشت سر گذاشتن آن میتوانید بگویید که مدیری استراتژیک هستید.
• آیا میتوانید آن را اجرا کنید؟
یک استراتژی اگر به مرحله اجرا نرسد، هیچ ارزشی ندارد. اگر این استراتژی شما را به سوی دیدگاهی که طراحی کرده بودید هدایت نکند، با شکست مواجه میشود. برای استراتژیک بودن باید این رویکرد را بشناسید. البته منظور این نیست که ایدههای سخت و بزرگ داشته باشید. در حقیقت، قویترین استراتژیها سادهترین آنها هستند و طرحها را پیچیده و جزئی نمیکنند؛ چون طرحهای ساده بدون هیچ عیب و نقصی اجرا میشوند.
اگر نتوانید ارتباط بین «چرایی» یک استراتژی و «چگونگی» اجرای آن را بیابید، هیچگاه مدیر استراتژیک نخواهید بود. در این صورت، فقط فردی هستید که ایدههای خوب زیادی در ذهن دارید که البته اینگونه افراد به تعداد کافی وجود دارند. آنچه ما نیاز داریم، مدیرانی هستند که بتوانند آینده را ببینند، استراتژیهایی را برای رسیدن به این آینده تعیین کنند و طرحهای سادهای برای اجرای آن ایجاد کنند تا در نهایت بگوییم که کار انجام شده است. این همان تعریف استراتژیک بودن است و از آنجا که وارد دوره جدیدی برای سازمانها شدهایم، همه مدیران باید این اصل را رعایت کنند.
مطالب مرتبط
ارسال دیدگاه
لغو پاسخنوشتههای تازه
آخرین دیدگاه ها
- Arayz در دانلود رایگان نمونه سوالات استخدامی شرکت نفت(سوالات تخصصی نفت،گاز و پتروشیمی)
- علی باقریان چیمه در دوره آموزشی باستان شناسی Archeology E-learning
- ...... در دوره آموزشی باستان شناسی Archeology E-learning
- Webmaster در راهنمای تصویری ثبت نام
- @fatemeh-49 در راهنمای تصویری ثبت نام
دستهها
- آزمون های آنلاین
- آموزش مجازی بازرگانی و مالی
- آموزش مجازی برق و الکترونیک
- آموزش مجازی بهداشت و سلامت
- آموزش مجازی تاریخ
- آموزش مجازی دروس پایه
- آموزش مجازی دوره های پر مخاطب
- آموزش مجازی روانشناسی
- آموزش مجازی زبان
- آموزش مجازی شیمی و فیزیک
- آموزش مجازی صنایع و معادن
- آموزش مجازی کامپیوتر و اینترنت
- آموزش مجازی کشاورزی و دامپروری
- آموزش مجازی کودک و نوجوان
- آموزش مجازی کیفیت و استاندارد
- آموزش مجازی گردشگری
- آموزش مجازی مدیریت
- آموزش مجازی مربیگری و تدریس
- آموزش مجازی معارف و حقوق
- آموزش مجازی معماری و عمران
- آموزش مجازی مکانیک و متالورژی
- آموزش مجازی ورزش و هنر
- آموزش مجازی ویژه اشتغال
- اخبار
- اخبار باما
- اخبار پنل کاربری
- اخبار علمی
- اساتید همکار بنیاد
- بسته های ویژه آموزشی
- بینگو ویژه اعضاء پنل آموزشی
- تخفيف های مناسبتی
- داستان های ایباما
- رپورتاژ
- سایر قراردادها
- سایر مقالات آموزشی
- سمینار و همایش های بنیاد
- قرارداد استخدام
- قرارداد پیش خرید
- قرارداد خرید قسطی (لیزینگ)
- قرارداد خرید و فروش
- قرارداد مشارکت
- قرارداد های املاک
- قراردادهای بازرگانی
- قراردادهای بانک وبیمه
- قراردادهای خدمات صنعتی
- قراردادهای رهن و اجاره
- قراردادهای نرم افزار و رایانه
- قراردادهای وسایل نقلیه
- گواهی و اقرار نامه
- معرفی دوره های آموزشی کوتاه مدت
- معرفی کتاب
- معرفی و بررسی بازار کار رشته های دانشگاهی
- مقالات برتر باما
- مقالات دانشگاهی
- مقالات علمی
- مقاله معماری و عمران
- مقاله های آشپزی
- مقاله های ادبیات شیمی و فیزیک
- مقاله های خدمات حقوقی
- مقاله های روانشناسی
- مقاله های زبان آموزی
- مقاله های سلامت
- مقاله های صنایع و معادن
- مقاله های کامپیوتر و اینترنت
- مقاله های کشاورزی و دامپروری
- مقاله های کیفیت و استاندارد
- مقاله های ماساژ
- مقاله های مالی و بازرگانی
- مقاله های مدیریتی و حسابداری
- مقاله های مشاغل و مهارت ها
- مقاله های معارف و حقوق
- مقاله های مکانیک و متالورژی
- مقاله های هوا فضا
- مقاله های ورزش و هنر
- مقاله های ویژه اشتغال
- نمونه دادخواست
- نمونه سوالات استخدامی
- نمونه سوالات کنکور
- نمونه قرارداد ها و اسناد حقوقی
- نمونه وکالت نامه
سایت های کاربردی
من با بخشهای زیادی از این مطلب شما موافق نیستم!
به نظر من مدیریت استراتژیک یعنی:انجام دادن هر عملی در بستر موضوعیت و نیت ! کانتنت مشخص برای کانتکس مشخص.انجام ارزشهای همراستا در مسیر اصول برای تکامل نیت!