رشته باستان شناسی در ایران زیر مجموعه رشته علوم انسانی به حساب می آید. البته از چند سال پیش دانشکده های هنر نیز اقدام به راه اندازی رشته باستان شناسی در مقطع کاردانی کردند.
برخی رشته باستان شناسی را با رشته تاریخ یکی می دانند یا اینکه این رشته را کاملا مشابه رشته تاریخ به حساب می آورند اما در این باره باید تاکید کنم که این دو رشته اگرچه مشابهت هایی باهم دارند اما یکی به حساب آوردن این دو اشتباه است.
رشته تاریخ با توجه با آثار موجود به بحث می پردازد امارشته باستان شناسی با توجه به حدسیات به کاوش می پردازد. باستان شناسان با توجه به یافته هایی که در کاوش ها به دست می آید می باید فرهنگ نحوه زندگی و حتی روابط اجتماعی گذشتگان را تدوین کنند.
باستان شناس فردی است که در محل های باستانی کاوش می کند، یافته ها را مورد مطالعه قرار می دهد و پس از تعیین ارزش مادی و معنوی و تخمین قدمت آثار، آن ها در بازار عتیقه فروش ها به فروش می رساند.
در گذشته ای نه چندان دور، جامعه ما چنین دیدگاهی نسبت به باستان شناش داشت. در واقع مردم باستان شناس را با عتیقه فروش یا عتیقه جمع کن یکی می دانستند. اما در حقیقت باستان شناس یک تاجر یا عتیقه جمع کن نیست. بلکه یک محقق است؛ محققی که شواهد لازم را برای تحقیقات خود از طریق بررسی، پژوهش و کاوش در نقاط مختلف جهان که روزی محل تردد، سکونت یا هر نوع فعالیت انسانی بوده است، به دست می آورد سعی دارد تا گذشته را براساس یافته های خود باز سازی کنند. در واقع روشن کردن گذشته هر جامعه از نظر فرهنگی، اجتماعی ، سیاسی یا مذهبی بدون مرجعه به نظر باستان شناس دشوار یا غیر ممکن است.
زیر شاخه ها و کاربرد:
ر رشته باستان شناسی دانشجویان بیش از 130 واحد درسی را در زمینه های پیش از تاریخ(دوره های پارینه سنگی، میان سنگی و نوسنگی)، دوره تاریخی و دوره اسلامی می خوانند.هم چنین دانشجویان یک فصل نیز که معمولا یکی دو ترم آخر دانشجویان می باشد، در محل های حفاری که دانشگاه در نظر می گیرد حضور یابند و مهارت هایی در این زمینه بیاموزند.
باستان شناسی در مقطع کارشناسی دارای گرایش و زیر شاخه خاصی نبوده و در طی دوره آموزشی چهار ساله کلیه درس ها در
هفت ترم ارائه می شود و یک ترم حفاری در محل ارائه داده می شود.
طی چندسال گذشته به طور متوسط در هر سال 95 نفر ئر رشته باستلن شناسی پذیرفته شده اند. درضمن رشته باستان شناسی در ایران تا مقطع دکتری تدریس می شود.
داشتن اطلاعات مناسب در زمینه تاریخ و جغرافیای ایرا و کشور های همسایه و همچنین تسلط به زبان انگلیس برای دانشجویان این رشته دضروری به نظر میرسد.
باستان شناسی با کار و تلاش در گرمای کویر و در سرمای کوهستان و تحمل سختی ها مشکلات بسیار همراه است. معروف است که می گویند باستان شناسی 50 درصد روی زمین و 50 درصد زیر زمین است. به همین دلیل باستان شناسی نمی تواند برای افراد علاقه مند به پشت میز نشینی مناسب باشد. باستان شناس باید علاقه مند به کار در طبیعت باشد. یعنی اگر عاشقی کاوش و جست و جو و کشف مجهولات و نقاط تاریک گذشته نباشد، نمی تواند در این رشته موفق گردد.
کاربرد این رشته از نام آن پیداست، این رشته در کشور ما که هنوز بساری از آثار تاریخی آن کشف نشده می تواند جایگاه مناسبی داشته باشد.
رشته باستان شناسی در ایران:
تنها یک سال پی از تاسیس دانشگاه تهران، یعنی در سال 1314 ، رشته باستان شناسی در دانشکده ادبیات دائر شد و بدین ترتیب تدریس علمی باستان شناسی در ایران آغاز شد. بدین ترتیب زمینه ساماندهی پژوهش های باستان شناختی و اداره عملی آن در سطح کشور به وسیله فارغ التحصیلان ایرانی رشته باستان شناسی دانشگاه تهران فراهم آمد.
باستان شناسی با دستیابی به راه حل هایی که انسان گذشته برای مسائل گوناگون یافته بود به ما امکان می دهد تا به کمک ابزار نوین کارآمد ترین پاسخ ها برای مسائل مشابه امروزی بیابیم.
آینده شغلی، بازار کار، درآمد:
در حال حاضر در حالی که ما تعدادزیادی فارغ التحصیل رشته باستان شناسی بیکار داریم، بسیاری از آثار باستانی کشور ما شناسایی و ثبت نشده است. حداقل در سطح لیسانس موقعیت کاری این رشته بسیار محدود می باشد.
در کشور ما متولی باستان شناسی، سازمان میراث فرهنگی کشور است که دامنه فعالیتش محدود می باشد و تنها تعداد اندکی از فارغ التحصیلان آن هم در سطح کارشناسی ارشد جذب این مرکز می شوند.
پس فارغ التحصیلان این رشته در درجه اول کادر مورد نیاز سازمان میراث فرهنگی کشور را تامین می کنند و پس از آن در وزارت ارشاد اسلامی، سازمان ایرانگردی و جهان گردی یا در وزارت اموزش و پرورش جهت تدریس و یا سازمان اوقاف و نقشه برداری شهری و… مشغول به کار می شوند و در حال حاضر از نظر وضعیت درآمد در سطح متوسطی می باشند.
رشته های مشابه و نزدیک به این رشته:
با توجه به ماهیت و نوع خاص این رشته، به نظر میرسد رشته هایی نظیر: مدیریت جهانگردی، تاریخ و جغرافیا، موزه داری، مرمت و احیای بناهای تاریخی و.. نزدیکتر به این رشته است. ( یاسمن پشتاره / دانشجوی باستان شناسی دانشگاه تهران)
ارسال دیدگاه
لغو پاسخنوشتههای تازه
آخرین دیدگاه ها
- Army در درباره ي رشته موسيقي
- Webmaster در راهنمای تصویری ثبت نام
- Webmaster در اعتبارات و مجوزات داخلی
- حمید رضا در وزارت صنعت، معدن و تجارت
- میثم مصطفوی در دوره آموزشی باستان شناسی Archeology E-learning
دستهها
- آزمون های آنلاین
- آموزش مجازی بازرگانی و مالی
- آموزش مجازی برق و الکترونیک
- آموزش مجازی بهداشت و سلامت
- آموزش مجازی تاریخ
- آموزش مجازی دروس پایه
- آموزش مجازی دوره های پر مخاطب
- آموزش مجازی روانشناسی
- آموزش مجازی زبان
- آموزش مجازی شیمی و فیزیک
- آموزش مجازی صنایع و معادن
- آموزش مجازی کامپیوتر و اینترنت
- آموزش مجازی کشاورزی و دامپروری
- آموزش مجازی کودک و نوجوان
- آموزش مجازی کیفیت و استاندارد
- آموزش مجازی گردشگری
- آموزش مجازی مدیریت
- آموزش مجازی مربیگری و تدریس
- آموزش مجازی معارف و حقوق
- آموزش مجازی معماری و عمران
- آموزش مجازی مکانیک و متالورژی
- آموزش مجازی ورزش و هنر
- آموزش مجازی ویژه اشتغال
- اخبار
- اخبار باما
- اخبار پنل کاربری
- اخبار علمی
- اساتید همکار بنیاد
- بسته های ویژه آموزشی
- بینگو ویژه اعضاء پنل آموزشی
- تخفیف های مناسبتی
- داستان های ایباما
- رپورتاژ
- سایر قراردادها
- سایر مقالات آموزشی
- سمینار و همایش های بنیاد
- قرارداد استخدام
- قرارداد پیش خرید
- قرارداد خرید قسطی (لیزینگ)
- قرارداد خرید و فروش
- قرارداد مشارکت
- قرارداد های املاک
- قراردادهای بازرگانی
- قراردادهای بانک وبیمه
- قراردادهای خدمات صنعتی
- قراردادهای رهن و اجاره
- قراردادهای نرم افزار و رایانه
- قراردادهای وسایل نقلیه
- گواهی و اقرار نامه
- معرفی دوره های آموزشی کوتاه مدت
- معرفی کتاب
- معرفی و بررسی بازار کار رشته های دانشگاهی
- مقالات برتر باما
- مقالات دانشگاهی
- مقالات علمی
- مقاله معماری و عمران
- مقاله های آشپزی
- مقاله های ادبیات شیمی و فیزیک
- مقاله های خدمات حقوقی
- مقاله های روانشناسی
- مقاله های زبان آموزی
- مقاله های سلامت
- مقاله های صنایع و معادن
- مقاله های کامپیوتر و اینترنت
- مقاله های کشاورزی و دامپروری
- مقاله های کیفیت و استاندارد
- مقاله های ماساژ
- مقاله های مالی و بازرگانی
- مقاله های مدیریتی و حسابداری
- مقاله های مشاغل و مهارت ها
- مقاله های معارف و حقوق
- مقاله های مکانیک و متالورژی
- مقاله های هوا فضا
- مقاله های ورزش و هنر
- مقاله های ویژه اشتغال
- نمونه دادخواست
- نمونه سوالات استخدامی
- نمونه سوالات کنکور
- نمونه قرارداد ها و اسناد حقوقی
- نمونه وکالت نامه
سایت های کاربردی
حتما باید زبانمون در حد حرفه ای باشه