عضویت

آینه کاری

آینه کاری
آینه‌کاری نوعی تزیین داخلی ساختمان، با چسباندن قطعه‌های کوچک آینه به شکل‌های هندسی و گل و بته‌های مختلف است. در این رشتهٔ هنری، هنرمند آینه‌کار با استفاده از شیشه و برش آن به اشکال متنوع، فضایی درخشان و زیبا در بناها می‌آفریند که از بازتاب نور در قطعات بی‌شمار آینه تشعشع، درخشش و زیبایی در تزیینات بناها ایجاد می‌شود و پوششی بسیار مناسب و زیبا برای تزیین بنا از نظر استحکام و دوام است.
این هنر یکی از شاخه‌های هنرهای تزیینی ایران است و از ابتکارهای ویژهٔ هنرمندان ایرانی به شمار می‌آید و در دوره ساسانیان رایج بوده است. از آیینه کاری های بجا مانده می توان بنای دیوانخانهٔ شاه طهماسب صفوی (۹۳۰ – ۹۸۴ق/ یا ۱۵۲۴ – ۱۵۷۶م) در قزوین را نام برد.
آب و آینه در فرهنگ ایرانیان نماد پاکی و روشنایی، راستگویی و صفا بوده‌اند و به احتمال زیاد کاربرد آن در معماری نیز همین معنا را دارد. علاوه بر این ریشه‌های اقتصادی آینه‌کاری را نباید فراموش کرد. در سده ۱۰هجری قمری آینه از اروپا به ویژه از ونیز به ایران وارد می‌شد و بخشی از این آینه‌ها هنگام جابه‌جایی در راه می‌شکست. هنرمندان ایرانی برای بهره‌گیری از قطعات شکسته راهی ابتکاری یافتند و از آن ها برای آینه‌کاری استفاده کردند و آینه‌کاری ظاهراً با کاربرد آنها آغاز شد. آینه کاری در آغاز با نصب جام‌های یک پارچه آینه بر بدنه بنا شروع شد. نه تنها درون بنا بلکه دیوارهای ستون‌دار عصر صفوی نیز با آینه‌های بزرگ تزیین شد.
محتویات
۱ ابزار و مواد کار آینه کاری
۲ شیوه اجرای کار در آینه‌کاری
۳ نگارخانه
۴ منابع
ابزار و مواد کار آینه کاری
مصالح و مواد مورد استفاده در هنر آینه کاری عبارتند از: آینه چسب یا بُنکس (در اصطلاح چسب چوب را گویند)، سریش و گچ نرم. ابزارهایی که در هنر آینه کاری استفاده می‌شوند عبارتند از: قلم طراحی، خط کش چوبی برای خط اندازی روی شیشه، میز زیر دست، الماس آینه بر و تنها ابزاری که در نصب آن به کار برده می‌شود کاردک است .
شیوه اجرای کار در آینه‌کاری
تالار آینه باغ نارنجستان قوام
این گونه‌است که نخست، طرح مورد نظر توسط طراح، معمار یا شخص آینه کار آماده می‌شود سپس کاغذ طراحی شده را سوزنی می‌کنند و برسطح کار می‌گذارند و روی آن گرده زنی می‌کنند.
پس از آن از روی طرحی که به وسیله گرده بر دیوار منتقل شده، هنر آینه کاری را به وسیله چسباندن قطعات آینه روی دیوار با گچ و سریش به انجام می‌رسانند.
در سطوح آینه کاری زمینه کار دارای نقوش یا خطوط برجسته یا فرورفته‌است زمینه کار توسط یک فرد گچ‌بر مشابه طرح آینه کاری آماده شده، سپس قطعات آینه به وسیله آینه بر یا آینه کار در اندازه و اشکال مورد نظر با الگویی مقوایی برش داده شده (بدون انکه آنها را از هم جدا سازند) آماده می‌شود.
آن گاه آینه چسبان به وسیله خمیری که مرکب از گچ و سریش است قطعات آینه را براساس طرح به وسیله فشار آوردن دست به محل برش آن‌ها روی گچ کشته بر سطح کار می‌چسباند و با فشار دست برجستگی و فرورفتگی مورد نظر را ایجاد می‌کند، سپس نقوش دلخواه و مورد نظر را پدیدار می‌سازد در پایان آینه پاک کن سطح کار را پاک کرده، براق می‌کند.
اجرای طرح روی کاغذ پس از تشخیص ابعاد و تقسیم‌بندی گره محاسبه می‌شود سپس هر گره را در خود خرد کرده و به وسیله آینه‌های حمیل یک سانتیمتری که در اطراف نقش گره چسبانده می‌شود، گره اصلی نمایان می‌شود.
در داخل لقاط گره نقوش ویژه طراحی شده مثل نقوش اسلیمی، گل و برگ و پرنده و غیره را اجرا می‌کنند و افزون بر آن قسمت آینه بری به وسیله آینه‌های رنگی و برش آینه به صورت محدب که به نام کُپ بری (آینه محدب) معروف است، طرح لازم را آماده کرده و به عنوان مثال در طرح درخت انگور الوان، سیاه و یاقوتی که هم رنگ و هم ابعاد آن مشخص است، شبیه اصل درخت طراحی می‌کنند و آینه محدب را بر اساس طرح آماده با گچ بر سطح کار می‌چسبانند.
سپس لایه گچ نرم در قطر حدود سه میلی‌متر بر آخرین سطح بر جسته مالیده می‌شود و پس از آن شیشه‌های محدب ساخته شده را خرد کرده و با انواع آینه‌های رنگی به کار می‌برند.
در مورد طرح‌های گیاهی و اسلیمی و قواره سازی، مانند معرق‌کاری برای تمام نقوش، الگو تهیه کرده و پس از برش آینه با الماس، به کمک سنگ، لبه‌های آن را گرد می‌کنند.
ضخامت مطلوب آینه برای آینه کاری یک میلی‌متر است، اما تا ضخامت دو میلی‌متر یا بیشتر نیز به کار برده شده‌است. از آنجا که واردات آینه گران قیمت و شکننده بود، استادکاران ایرانی از مدت‌ها پیش به ساخت آینه‌های قلع و سیمابی می‌پرداختند.
بعدها جیوه دادن آینه تغییر کرد و آب مقطر و “نیترات دراژن”(سنگ جهنم ) به کار بردند. این آینه چندان که باید شفاف نبود، از این رو در عمده آستانه‌ها و اماکن متبرکه آینه‌های بلژیکی به کار برده شده‌است


جهت ثبت نام در دوره آموزشی آینه کاری بر روی تصویر فوق کلیک نمایید.
دوره غیر حضوری است و محتوای الکترونیکی در قالب CD یا DVD به آدرستان ارسال می گردد.
پس از پایان گواهی و مدرک معتبر دوره آموزشی آینه کاری با قابلیت ترجمه رسمی دریافت می نمایید.
مشاوره رایگان: ۰۲۱۲۸۴۲۸۴ و ۰۹۱۳۰۰۰۱۶۸۸ و ۰۹۳۳۰۰۲۲۲۸۴ و ۰۹۳۳۰۰۳۳۲۸۴ و ۰۹۳۳۰۰۸۸۲۸۴ و ۰۹۳۳۰۰۹۹۲۸۴


نحوه انجام کار:
ابتدا قبل از انجام هر کاری اساتید ما در مکان شما بصورت رایگان جهت اندازه گیری دقیق حضور میابند و بعد از بررسی های لازم اقدام به آماده سازی زیر کار پرداخته که این زیر کار شامل: گره چینی برجسته، مقرنس، قطار سازی، انواع رسمی بندی می باشد.
بعد از زیر کار سازی ما سراغ طراحی هندسی آن می رویم که بعد از شناسایی نقش و نگارها به سراغ مواردی چون: هماهنگی با محیط کار، دوام ( مانند مناطق مرطوب و خشک)، زیبایی کار، دوام و عمر کار، تمیز کردن آسان و …. را مورد توجه قرار می دهیم تا محل شما به بهترین نحو ممکن انجام شود.
اگر آن دسته از مشتریانی هستید که نیاز سریع به آینه کاری دارید و زمان کمی دارید، ما تا آنجا که در توانمان باشد در سریعترین زمان ممکن آینه کاری مکان شما را بهترین کیفیت انجام می دهیم.
اگر شما ایده و یا طرح خاصی برای آینه کاری در ذهنتان دارید ما به پیاده سازی ایده شما کمک می کنیم و کلیه سفارشات آینه کاری شما پذیرفته می شود.
آینه کاری یکی از هنرهای تزئینی ایران می باشد و از ابداع های هنرمندان ایرانی می باشد و آینه کاری از دوره ساسانیان رایج بوده است.
آینه و آب در فرهنگ ما ایرانیان نماد روشنایی و پاکی و همچنین نماد صفا و صداقت می باشد که کاربرد آینه کاری در معماری ایرانی همین معنا را دارد.
مواد اولیه ای که در آینه کاری استفاده می شود عبارت است از:
آینه ،چسب، سریش، گچ نرم،قلم طراحی.
ابزاری که در آینه کاری استفاده می شود عبارت است از:
قلم طراحی،خط کش چوبی،میز برای زیر دست،الماس آینه،کاردک.
آینه کاری بیشتر در کجاها قابل استفاده می باشد:
آینه کاری روی دیوار،آینه کاری روی سقف.
انواع آینه کاری:
آینه کاری اسلامی،آینه کاری جور چین،آینه کاری لوزی،آینه کاری مدرن،آینه کاری کلاسیک،آینه کاری گل و بوته،آینه کاری هندسی،آینه کاری آنتیک،آینه کاری حجمی،آینه کاری کهنه کاری.
مدل آینه کاری:
جورچین ( مربع و مستطیل نامنظم)، لوزی، مربع قطری، دایره ای، شکل های هندسی.
رنگ آینه ها:
آینه مسی،آینه طلایی، آینه کروم، آینه برنز تیره، آینه شامپاینی، آینه برنز روشن، آینه دودی،آینه مشکی، آینه آبی، آینه سبز
آینه کاری بر روی چه اجسامی قابل استفاده است؟
آینه کاری بر روی دیوار سیمانی، دیوار گچی، دیوار رنگ روغن، دیوار کاه گل، دیوار فلزی، دیوار MDF، دیوار سرامیکی، دیوار سنگی، دیوار چوبی و ….
من میخواهم بالای شوفاژ یا شومینه خود را آینه کاری کنم، آیا امکان پذیر هست؟
برای آینه کاری دور شوفاژ یا شومینه باید حداقل ۳۰ سانتی متر از محل گرمایش فاصله گرفته شود.
آینه کاری در کجاهای منزل قابل استفاده است؟
دیوار پذیرایی، دیوار آشپزخانه، بالای شومینه، ستون ها، دور لوستر و طبق سلیقه مشتری هر کجای منزل آینه کاری انجام می شود.
فواید استفاده از آینه کاری در منزل چیست؟
فضای منزل را بزرگتر نشان می دهد.
آینه در منزل انرژی مثبت ایجاد می کند.
زیبایی خانه را چند برابر می کند.
طرز ساخت آینه چگونه می بادشد؟
آینه ها در بحث تولید دو مدل می باشد؛ آینه با جیوه نیترات نقره و آینه با جیوه نیترات آلومینیوم.
پشت این نیترات ها یک لعاب مس میخورد و یک ماده به نام فنزو هم به آن اضافه می شود که از خوردگی آینه جلوگیری می کند و همچنین اگر درصد فنزو بیشتر باشد استقامت آینه بیشتر می باشد.
بعد از فنزو یک لعاب رنگ دیگر به آینه اضافه میگردد و مشتریان باید حتما برای خرید آینه به درصد فنزو توجه کنند.
گیوه دوز از آینه هایی استفاده میکند که درصد فنزوی بالایی دارد
آینه آنتیک چیست؟
این مدل آینه یعنی قدیمی یا کهنه کاری شده که جیوه آینه های آنتیک  بصورت یکدست نیست و رنگ بندی و طرح های مختلفی در پشت آینه می باشد و کشور ایران در دنیا در زمینه آینه آنتیک حرف اول را می زند.
آینه تایل چیست؟
این سبک از آینه کاری روی آنها ابزار تراش میخورد که به حالت اینگرمی معروف می باشد که در شکل های هندسی مثل: مربع، لوزی و … انجام میشود.
آینه آنتیک در کدام کشورها تولید می شود؟
ایران، آلمان، ایتالیا، بلژیک و چین.
آینه هایی که در کشورهای آلمان، ایتالیا و بلژیک تولید می شود بصورت صنعتی نمی باشد و به حالت دستی می باشد ولی آینه هایی که در چین تولید می شود کاملاً صنعتی می باشد و تعداد رنگ  و مدل آینه در چین محدود می باشد و ضخامت آنها ۱/۵ میل می باشد.
آینه آنتیک در ایران حدود ۳۰ مدل تولید می شود و در زمینه آینه آنتیک در دنیا حرف اول رو میزنیم.
گیوه دوز فقط از آینه های ایرانی استفاده می نماید و کیفیت آینه های ایرانی از خارجی خیلی بهتر می باشد.
برای خرید آینه خوب باید به چه نکاتی توجه کنیم؟
باید آینه دارای نشان استاندارد باشد و فقط آینه های ایرانی دارای نشان مرغوبیت هستند و آینه های خارجی نشان استاندارد ندارند که آینه های گیوه دوز همگی دارای نشان استاندارد می باشند.
درصد فنزو آینه ها باید بالا باشد تا ماندگاری آینه بر روی دیوار بیشتر باشد که درصد فنزو آینه های گیوه دوز بالا می باشد.
لکه های قهوه ای که بر روی آینه می افتد چیست؟
جنس آینه خوب نیست.
از جای معتبر خریداری نشده.
چسب نامرغوب در نصب آن استفاده شده است.
در آینه کاری گیوه دوز هیچکدام از موارد بالا وجود ندارد.
چسبی که در آینه کاری استفاده می شود چیست؟
چسبی که گیوه دوز در آینه کاری خود استفاده میکند سیلیکون ۱۰۰ درصد می باشد و هیچگونه اسید ندارد و کاملاٌ خنثی می باشد و گیوه دوز از چسب های آکواریوم و چسب ۱۲۳ اصلا استفاده نمی کند که البته چسب روی قیمت تاثیر دارد.
علت آینه های موج دار چیست؟
بستگی به نوع شیشه دارد.
بستگی بجایی که میخواهد نصب شود دارد.
بستگی به ضخامت آینه دارد.
آینه های گیوه دوز هیچکدام دارای موج نیستند.
وقتی آینه کاری در منزل انجام می شود  باید چگونه آینه را تمیز کرد؟
بستگی به جرمی داره که روی آینه نشسته؛ اگر چربی باشد مقداری سرکه با آب مخلوط کنید و به آینه بمالید و اگر غبار بود با آب و یا رایت تمیز کنید.
دراین بخش از آموزش هنرهای دستی مجله تصویر زندگی ، آموزش آینه کاری را برای شما در نظر گرفتیم. در این هنر زیبا که از دوره ساسانیان رایج بوده قطعات کوچک آینه به اشکال هندسی یا گل و بته‌های روی سطح چسبانده می شوند.
در این آموزش آینه کاری از آینه های دو میلی متری استفاده شده ، با ۴ میلی متری میشه آینه کاری کرد. اما بهترین سایز یک میلی متریه.  سطح کار می تونه سفال ، چوب و یا شیشه باشه.
آموزش آینه کاری روی سفال
برای انجام دادن آینه کاری روی ظروف سفالی ما به وسایل زیر لازم دارم البته بنا به تجربه خودم:
۱- آینه به ضخامت یک میل، از آینه های کلفت تر هم میشه استفاده کرده ولی زیبایی یک میل بیشتر و کار باهاش راحتتره
۲- چسب چوبی که بعد از خشک شدن بیرنگ میشه
۳- سمباده
۴- دستمال تمیز
۵-ظرف سفالی
۶-سیم چین یا الماس مخصوص آینه
۷- رنگ مخصوص
آموزش آینه کاری , آینه کاری ظروف
آموزش آینه کاری روی سفال :
اول با سمباده ظرفتون رو خوب بسابین که هر ضایعات یا پستی و بلندی داره از بین بره.
بعد با پارچه تمیز نم دار خوب از گرد و خاک پاکش کنید و بذارید کنار.
طرح اولیه را روی ظرف می کشیم.
آینه ها را به وسیله سیم چین به قطعات کوچک تقسیم کنین اشکالی نداره اگه شبیه هم یا اندازه هم در نیان زیبایی کار به همینه.
البته می تونین یه شکل و یه اندازه هم بچینین.
برای اندازه های هماهنگ، اول روی آینه رو خط کشی میکنیم به صورت لوزی یا مربع و… بعد چیده میشه.
با الماس مخصوص شیشه بری هم میشه ولی همه منظم درمیاد یکم تهیه آینه با سایز ریز مشکل هست.
البته زمان برش باید مراقب باشین و با انگشت شصت روی آینه ها رو نگه دارین تو چشم نره.
حالا از چسب چوبمون روی یه قسمت از ظرف میزنیم و شیشه ها رو کنار هم میچسبونیم نه خیلی دور از هم نه خیلی چسبون به هم.
بعد از اینکه به کل ظرف آینه چسبوندیم میذاریم خوب خشک میشه تقریبا دو یا سه ساعت هرچی بیشتر بهتر حالا نوبت ملات گیری هستش.
همونطور که می بینین از لبه کار شروع به چسبوندن آئینه کردن و به تدریج به مرکز کار رسیدن.
آموزش آینه کاری , آینه کاری ظروف
ملات لازم برای آینه کاری :
ملات مخلوطی از سیمان سفید یا سیاه به اضافه پودر سنگ هست که برای بند کشی بین قطعات استفاده می شه.
معمولا” نسبت مخلوط ۱ به ۳ هست( ۱واحد سیمان با ۳ واحد پودر سنگ ).
البته می تونین ملات رو به صورت آماده هم بخرین.
عده ای هم ملا را با گچ و آب و چسب چوب و رنگ درست می کنن.
ملات رو که آماده کردین با دقت میمالین به کل ظرفتون که قشنگ بره لای آینه ها نگران کثیف شدن آینه هاتون نباشین.
بعد از خشک شدن آینه ها رو با دستمال نمدار پاک میکنین که تمیز و درخشان میشه.
این کار تموم شده هست که هنوز ملات روش نریختن و بند کشی نشده.
آموزش آینه کاری , آینه کاری ظروف
روش دیگر تهیه ملات برای آینه کاری :
برای ملات گیری من پودر مل رو به اندازه سه قاشق غذا خوری و یک قاشق چایخوری رنگ پودری مخلوط می کنم.
رنگ پودری خشک بشه تیره تر میشه به همین دلیل باید به مقدار کم بریزین.
یک قاشق سیمان سفیدم اگه باشه که عالیه اگرم نباشه اشکالی نداره فقط استحکامش بیشتر میشه (سیمان سفید یا پودر سنگ فرق نداره )
با آب مخلوط می کنیم حالت خمیری که پیدا کرد به اندازه یک قاشق غذا خوری چسب چوب اضافه میکنیم.
خوب ترکیب می کنیم روی کار می کشیم خشک که شد با پارچه نمدار تمیز می کنیم دوباره می کشیم تا درزها کاملا” پر بشن.

دیدگاه کاربران
  • لاله اکبرزاده 4 بهمن 1398

    ایا برای ملات گیری از گچ هم می شه استفاده کرد در این صورت باید گچ خام باشد یا با چسب چوب مخلوط شود؟

  • لاله اکبرزاده 4 بهمن 1398

    سلام میخواستم بپرسم برای ایینه کاری روی سفال برای ملات گیری میشه از گچ استفاده کرد؟در اینصورت گچ را باید با چسب چوب باید قاطی کرد با نه؟ممنون

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *