کبک پرنده ای است زیبا و خوشخوان که در طبیعت، در دامنه کوه ها و شیب های کوهستانی. صخره ها و تپه ماهورها زندگی می کند. به هنگام احساس خطر از کوه ها و صخره ها به سرعت بالا می رود و معمولا این کار را به پرواز ترجیح می دهد.
نژاد های متنوعی از کبک در سراسر جهان وجود دارد که معروف ترین آن ها عبارتند از:
کبک چوکار (Alertoris Chukar).
کبک صخره ای.
کبک پا قرمز اروپایی.
کبک چوکار یا چوکار هندی از دیرباز در این جهان پهناور می زیسته و دارای جمعیت بسیار زیادی است. گونه های موجود در کشور ما بیشتر از نوع چوکار می باشد و امروزه به صورت اقتصادی در جمعیت های بسته مورد بهره برداری قرار می گیرد.
با این مقدمه پرورش کبک را شروع کنید
خصوصیات عمومی کبک
کبک پرنده ای است زیبا و خوشخوان که در طبیعت، در دامنه کوه ها و شیب های کوهستانی. صخره ها و تپه ماهورها زندگی می کند. به هنگام احساس خطر از کوه ها و صخره ها به سرعت بالا می رود و معمولا این کار را به پرواز ترجیح می دهد. این پرنده معمول دارای پوششی با پرهای خاکستری (در سینه، پشت و پهلوها) است و گلوی نخودی رنگ با خط های سیاه مشخصی که از پیشانی پرنده شروع شده و از دو طرف سر به طرف گردن پایین آمده است پاها و منقار در کبک نر به طور عمومی بزرگتر از ماده می باشد در حالی که سر کبک نر گرد و ماده بیضی شکل می باشد. کبک های نر و ماده در پشت پا، برآمدگی شبیه میخ دارند که در نرها این برآمدگی بزرگتر بوده و پاها قوی تر می باشد. وزن زنده نرها تا ۶۵ گرم و ماده ها حدود ۵۰۰ – ۵۵۰ می باشد.
با این مقدمه پرورش کبک را شروع کنید
کبک تخم گذار
در طبیعت کبک ها در اواخر زمستان جفتگیری و از اوایل بهار تا اواسط تابستان تخم گذاری می کنند و حدود ۱۲-۱۶ عدد تخم می گذارند و در این هنگام گله از هم متلاشی شده و هر نر و ماده به صورت جفت تا پایان دوران جوجه کشی با هم زندگی می کنند.
در پرورش کبک به صورت صنعتی کبک های مادر در سالن های بسته و با کنترل شرایط محیط ( نور، تهویه، حرارت و …) به صورت پن بندی در بستر و یا قفس به صورت یک نر و سه ماده نگهداری می شوند. کبک ها در سن ۲۷ هفتگی بالغ شده و شروع به تخم گذاری می نمایند و طی ۱۲-۱۵ ماه دوره تولید از ۱۳۰ تا ۱۵۰ عدد تخم می گذارند.
جوجه کشی کبک ها
برای جوجه کشی تخم های کبک باید حداقل دو بار در روز جمع آوری گردد و در آب و هوای گرم تعداد دفعات جمع آوری بیشتر شود تا از رشد جنین جلوگیری گردد تخم ها باید با برس نرم تمیز شوند و حداکثر دو هفته تخم ها را برای جوجه کشی در دمای ۱۵ درجه سانتیگراد با ۷۵ درصد رطوبت نسبی می توان نگهداری کرد و روزی دو بار چرخاند.
تخم هایی که برای جوجه کشی در دستگاه جوجه کشی قرار داده می شوند باید روزی ۶ بار در دستگاه چرخانده شوند و از روز ۲۱ اُم جوجه کشی تخم ها به دستگاه هچر منتقل شده و چرخش متوقف شود. دما در دستگاه ستر ۳۷٫۶ و رطوبت ۶۰ درصد بوده و در دستگاه هچر دمای ۳۶٫۵ درجه و رطوبت نسبی ۷۰ درصد ایده آل است.
جهت ثبت نام در دوره آموزشی پرورش کبک بر روی تصویر فوق کلیک نمایید
این دوره به صورت غیر حضوری برگزار می گردد و محتوای آموزشی الکترونیکی در قالب CD یا DVD ارسال می شود به آدرستان
پس از پایان دوره گواهی آموزشی رایگان و معتبر با قابلیت ترجمه رسمی دریافت می نمایید
مشاوره رایگان : ۰۲۱۲۸۴۲۸۴ و ۰۹۳۳۰۰۲۲۲۸۴ و ۰۹۳۳۰۰۳۳۲۸۴ و ۰۹۳۳۰۰۸۸۲۸۴ و ۰۹۳۳۰۰۹۹۲۸۴
ساختمان و تاسیسات پرورش کبک
کبک ها در سالن های بسته و با سیستم پن بندی در بستر به ازای هر متر مربع ۱۵ قطعه بوده و یا در فضای قفس به ازای هر متر مربع قفس ۴۵-۵۰ قطعه و فضای پرورش برای کبک های گوشتی به ازای هر متر مربع ۶۳ قطعه در نظر گرفته می شود.
سایر تاسیسات شامل جوجه کشی، کشتارگاه و سالن بسته بندی و انبار دان بسته به ظرفیت واحد محاسبه می گردد. سیکل پرورش به صورت کامل شامل جوجه کشی، پرورش کبک مادر، پرورش کبک های گوشتی، کشتار و بسته بندی می باشد.
تغذیه کبک
کبک در مقایسه با مرغ طبعی ناآرام تر و متابولیسمی فعال تر دارد. این امر میزان نیاز او را به جیره نگهداری افزایش می دهد و به غذای متراکم تری نیاز دارد. در هر مقطع سنی تغذیه و جیره کبک ها متفاوت خواهد بود.
مواد تشکیل دهنده جیره تغذیه ای کبک ها شامل ذرت، سویا، پودر چربی، دی کلسیم فسفات، مکمل های معدنی و ویتامینی و اسید های آمینه می باشد و نسبت و ترکیب مواد تشکیل دهنده برای کبک های مادر گوشتی با رعایت درصد انرژی و پروتئین و کلسیم و فسفات تنظیم می گردد.
پرندگان مولد فوق العاده به تغییرات موجود در جیره حساس بوده و کوچک ترین تغییر در نسبت انرژی به پروتئین در تولید تخم و درصد نطفه داری تاثیر گذار است. جوجه ها ۲۴ ساعت پس از خروج تخم باید تغذیه را شروع کنند.
گوشت کبک به علت تولید کم اسید اوریک فعالیت کلیه ها را افزایش داده و در دفع سموم، بدن را یاری می رساند. گوشت کبک به عنوان رژیم درمانی در بیماری هایی همچون ضعف اعصاب، درد مفاصل و برای پیشگیری از ابتلا به عوارض قلبی و عروقی استفاده می شود.
تخم کبک مملو از عناصر معدنی کمیاب و مقدار کلسیم و فسفر آن چندین برابر تخم مرغ است و برای کودکان در حال رشد و افراد مسن و کسانی که دچار ضعف عمومی بدن می باشند توصیه می گردد.