عضویت

مشاوره تحصیلی

مقدمه
اصلی ترین راه رسیدن به موفقیت مشخص کردن هدف است و برای یک دانش آموز کنکوری، یک دانشجو ، یک کارمند و … در زنگی کاری مهم تر از هدف وجود ندارد .
قبل از حرکت و انجام کار باید هدفش را از آن کار مشخص کند وگرنه موتور وجودی او حرکت نمی کند یا اینکه اگر حرکت کند زود متوقف می شود و گرفتار سکت می شود. به لحاظ علم روانشناس امروزه اثبات شده است افرادی که دارای هدف هستند دارای عمر طولانی تری دارند.
افرادی که هدف ندارند. گرفتار عوارض زیادی می شوند و اصلا خودِ همین بی هدفی عارضه ی بزرگی است که به لحاظ تحقیقات میدانی ۹۷ % مردم جهان هدف ندارند. برای مثال نویسنده کتاب از صحبت کردن در جمع می ترسید. به لحاظ روانشناسی بهترین راه حل، مواجهه کردن است. یعنی در مسئله ای که از آن می ترسید خود را در آن بیندازد.
نویسنده محترم همین کار را انجام دادند و موفق هم شدند. اینکه شخص نمی تواند انشاء بنویسد بهترین راه حل آن نوشتن بود و با همین فرمول به موفقیت رسید. وقتی این مسئله را بررسی می کنید متوجه می شوید نویسنده از ( نداشتن اعتماد به نفس و خود باوری ) رنج می برد برای خودش هدف کوتاه مدتی به همراه تمرین و پشت کار مشخص کرد و نهایتاً هم به موفقیت رسید با این مقدمه مختصر با توجه به خلاصه کتاب ، مباحث آموزشی ، روانشناسی و تجربیات خود در سالهای گذشته می پردازیم.
 
گام اول برای یک دانش آموز
خودشناسی براساس (علم و آگاهی – مشورت – استعداد – علاقه) است. خودشناسی باعث انتخاب عالی و دقیق در تمام امور می شود. حتی راه رسیدن به خداوند هم از چهارچوب خودشناسی و معرفت نفس پیش می رود. بسیاری از انتخابات غلط، شکست ها، ناامیدی ها … به خاطر عدم خودشناسی است.
هر فردی در ابتدای کار برای رسیدن به موفقیت باید ۳ مرحله را به صورت جامع و دقیق بررسی کند.
۱-نوشتن تمام نقاط مثبت و موفقیت های قبلی و مرور کردن آنها (اگر فرد به ویژگی های مثبت و موفقیت های خود در گذشته را مرور نکند. گرفتاری بی تفاوتی، عادت زدگی و احساس نامفید بودن می کند و معمولا چنین افرادی گرفتار استرس یا عدم اعتماد به نفس می شوند.
۲-نوشتن تمام نقاط ضعف و شکست ها و برای آخرین دفعه مرور کند (انسان باید واقع بین باشد و خیال پردازی ممنوع، نقاط ضعف و دلایل شکست های خود رابررسی کند و آنها را تصحیح کند.)
۳-مشخص کردن هدف (انسانهایی که هدف ندارند همیشه هدف انسان های هدفمند می شوند و هیچ وقت نمی توانند دارایی ها و استعداد های خودرا شکوفا کنند) البته در بحث هدف جلوتر توضیح خواهیم داد.
اگر شخص با این ۳ مقوله و مشورت از مشاوران متخصص و متعهد دست به انتخاب بزند . موفقیت او حتمی است البته به شرط عمل و پشتکار و برنامه ریزی داشته باشد.
 


 

جهت ثبت نام در دوره آموزشی مشاوره و برنامه ریزی تحصیلی دوره متوسطه بر روی تصویر فوق کلیک نمایید

دوره غیر حضوری است و محتوای الکترونیکی در قالب CD یا DVD به آدرستان ارسال می گردد

پس از پایان گواهی و مدرک معتبر دوره آموزشیمشاوره و برنامه ریزی تحصیلی دوره متوسطه با قابلیت ترجمه رسمی دریافت می نمایید

مشاوره رایگان: ۰۲۱۲۸۴۲۸۴ و ۰۹۱۳۰۰۰۱۶۸۸ و ۰۹۳۳۰۰۲۲۲۸۴ و ۰۹۳۳۰۰۳۳۲۸۴ و ۰۹۳۳۰۰۸۸۲۸۴ و ۰۹۳۳۰۰۹۹۲۸۴

 


انتخاب رشته
انتخاب رشته باید برای یک شخص، کاملا شخصی سازی شده باشد وگرنه به شکست منجر می شود. عوامل زیادی در تعیین رشته از جمله (والدین – محیط –علاقه – استعداد –بازار کار و…) مهم است. ولی باید بعد از تمام این جمع بندی ها و تحقیقات لازم و مشورت از مشاورین انتخاب نهایی را به خود دانش آموزان واگذار کنیم.
در تعیین رشته نقش والدین با توجه به تجربه ، علم و آگاهی و دلسوزیشان بسیار کلیدی است اما نباید این مسئله  باعث انتخاب جبری برای دانش آموزان شود. والدین و سایرین باید نظرات خود را به دانش آموز بیان بکنند. اما انتخاب باید با خود دانش آموز باشد. در مقوله ی انتخاب رشته با معضلی مواجه شده ایم و آن هم این است که برخی از والدین دوست دارند دانش آموزانشان رشته هایی را انتخاب کنند و به دانشگاه هایی ورود پیدا کنند که خودشان در آن زمینه ناموفق بوده اند و این بسیار غلط است. مقوله ی دیگری که با آن مواجه هستیم
پدیده ی مقایسه کردن است برخی از والدین دوست دارند فرزندانشان مانند فرزند عمو، دایی ، همسایه و… حتما پزشک ، مهندس شود و این هم باز خیلی غلط است . شاید اگر ان اصرارها و مقایسه ها نبود فرزندانشان خلاقیتها ، شکوفایی های بسیار بیشتری داشتند اما امان از مقایسه و انتخاب های غیرعالمانه …
یادتان باشد بگذارید فرزندانتان عاقلانه و با اختیار خود البته به وسیله مشورت با شما و مشاور به انتخابات  خود بپردازند. و گرنه اتفاقات بدی ممکن است رخ دهد.
لازم است برای انتخاب رشته در یک دانشگاه اطلاعات لازم و کامل داشته باشید و گرنه با انتخاب غلط، یک عمر گرفتار می شوید. یادتان باشد تنها راه موفقیت رسیدن به دانشگاه نیست اما یکی از راههای موفقیت قطعا رفتن با دانشگاه های خوب  است. پیشنهاد نویسنده این است که اگر یک شخصی به هر دلیلی نتوانست به دانشگاه راه یابد میتواند از مؤسسات علمی و کاربردی استفاده کند . نگاهتان به یک رشته مطلق نباشد . چون هررشته ای ممکن است گرفتار و دستخوش تغییراتی شود و اگر برای اهداف خود چند اولویت مشخص کنید و به ترتیب به آن اولویت ها برسید. خیلی خوب است البته بیش از سه اولویت مشخص کردن اشتباه است چون باعث پراکندگی وتشتت فکری … می شود.
در انتخاب رشته یادتان باشد دنیای امروز دنیای کار پشت میز نشستن نیست بلکه داشتن شغل منوط  به داشتن مهارت است.
هیچوقت در انتخاب رشته مشکلات و احساسات زود گذر و غیرعالمانه را دخالت ندهید و برای فرار از خانواده و مشکلات  و…. انتخاب اجباری نکنید.
 
عوامل مهم در تصمیم گیری
۱-آگاهی و اطلاعات :
داشتن آگاهی یکی از موارد مهم تصمیم گیری است برای اینکه تصمیم های مناسبی بگیرید. باید درمورد مسأله یا موقعیتی که می خواهید راجع به آن تصمیم بگیرید اطلاعات کافی داشته باشید.
۲-فشارهای اجتماعی :
دیدگاه ها و ارزش های جامعه ، اطرافیان ، خانواده در انتخاب رشته بسیار مهم است. بسیاری از دانش آموزان هستند که به خاطر اجبار والدین و اطرافیان رشته ای را انتخاب می کنند.
۳- موقعیت ها:
موقعیت ها در تصمیم گیری ها و انتخابات بسیار مهم است در انتخاب  یک رشته به پیامدها و نتایج آن اشراف داشته باشید . سعی کنید عجولانه و از روی احساس و عصبانیت و.. انتخابی را انجام ندهید. سعی کنید برای پیشرفت بهتر کاری خود، انتخاب خود را حتما به چالش بکشانید و از مشاورین استفاده کنید. شاید بتوانید انتخاب بهتری داشته باشید اگر این کار را نکنید ممکن است با یک عمر سوخته مواجه شوید.
راهی را انتخاب کنید که قابلیت اجرایی داشته باشد و کمترین هزینه و بیشترین بازده را داشته باشد. حتما در انتخاب رشته منفعت خود- خانواده و جامعه را در نظر بگیرید تا کار شما ارزشمندتر شود.
یادتان باشد تصمیم گیری خوب همیشه آسان و لحظه ای نیست.
خلاصه: سعی کنید از کانال صحیح به خواسته های خودبرسید . آن وقت با یک نتیجه عالی و پربار رو به رو می شوید. اما اگر عاقلانه و با مشورت و عالمانه انتخاب های خود را انجام ندهید با گرفتاری های زیادی مواجه می شوید.
روش های معمول در تصمیم گیری
۱-تصمیم گیری احساسی :
در این تصمیم گیری فرد بر اساس احساسات خود نسبت به یک موقعیت یا مسأله و نیز بر اساس پیش داوری های خود تصمیم گیری می کند.
۲-تصمیم گیری لحظه ای:
فرد در یک لحظه و بدون تفکر زیاد تصمیم می گیرد. این افراد معمولا به پیامدهای کار خود زیاد فکر نمی کنند.
۳-واگذاری تصمیم گیری به دیگران:
این افراد به دلیل نداشتن آگاهی و اعتماد به نفس لازم از مسئولیت و انتخاب ها فرار می کنند و همیشه دیگران به جای آنها تصمیم می گیرند.
۴-پشت گوش انداختن:
این افراد به دلایل تنبلی – بی حوصلگی – ترس و… مرتب تصمیمات خود را به عقب می اندازند و تا زمان اجبار ، شروع به کار نمی کنند.
۵- تصمیم گیری منطقی و عاقلانه :
این نوع تصمیم گیری براساس تجزیه وتحلیل موقعیت  بررسی مزایا و معایب راه های مختلف ، ارزیابی نقاط  ضعف و قوت انتخابهای مختلف انجام می شود. تصمیم گیری پس از ارزیابی و بررسی تمام راه حل های ممکن بهترین روش تصمیم گیری است.
انگیزه
بزرگترین هنر یک انسان ، حفظ مدام انگیزه است . اگر این کار را تمام و کمال انجام دادید موفقیت می آید. افزایش انگیزه اکتسابی است و نیاز دارد که دائم انسان خود را شارژ کند. یادتان باشد هیچ آدم  تمام و کمالی وجود ندارد هرکسی از طریقی انگیزه او زیاد می شود. سعی کنید دلایل زیادی برای بالابردن انگیزه خود داشته باشید  و آنها را مکتوب کنید و هر وقت گرفتار کمبود انگیزه شدید آنها را مرور کنید و انگیزه بگیرید . کسب نتیجه کوتاه مدت و موفقیت های کوچک ولی به صورت مستمر در حفظ انگیزه بسیار مؤثر است. فهمیدن مطلب ، مشوق بسیار خوبی برای ادامه راه و داشتن انگیزه می باشد. علاقه فرد به یک درس یا یک موضوع برای بالا بردن انگیزه بسیار مفید است.
به لحاظ روانشناسی در درون خود یک والد حامی داریم که اگر آن را تشویق کنیم باعث افزایش انگیزه می شود. استفاده از ویس ها و نوشته های انگیزشی بسیار مؤثر و عالی است. حتما کتابهای روانشناسی رشد و دوره های موفقیت و (NLP) های موفقیت در کسب انگیزه بسیار مفد است.
وقتی کار نیمه کاره است شما باید به کار انرژی بدهید و آن را به اتمام برسانید و وقتی کار نیمه کاره تمام شد کار تمام شده به شما انرژی می دهد پس اگر خواهان انرژی مثبت و انگیزه هستید حتما کارهای نیمه کاره را به اتمام برسانید . انگیزه موتور محرک وجود انسان است. سعی کنید همیشه سوخت لازم را به آن بدهید و گرنه از حرکت متوقف می شوید.
اجمالا مراحل ایجاد کردن انگیزه را به کمک گرفتن از علم منطق به صورت مختصر توضیح می دهیم :
۱-تصور : فکر کردن درباره مشکلات ، نتایج، موانع ، ابزار لازم، رنج ها و.. درباره موضوع مورد نظر بسیار مهم است و باید خوب تجزیه و تحلیل شود.
۲-تصدیق :
بعد از تصور نوبت به تصدیق می رسد تصدیق ینی حکم کردن و قطعیت بخشیدن به تصور است.
۳-عزم کردن (با یک تعهد کاری ، شخص کمر همت می بندد و به خود تعهد کاری می دهد. و مانع را حذف و شرایط را ایجاد می کند.)
۴-عزم بر عزم (با یک مبارزه با نفسِ مجاهدانه و استوارانه خود را آماده می کند که عمل را فراهم کند. مرحله ۴ از مرحله ۳ شدیدتر است و به عمل نزدیک تر است و در این مرحله یک شوق مؤکد که کلید انفجار و عمل را رقم می زند را باید بوجود آورد.
۵-عمل (آخرین مرحله، مرحله عمل است)  اگر عمل آمد موفقیت و انگیزه لازم هم می آید.
یادتان باشد متحرک نیاز به محرک دارد هرچه محرک ها قوی تر باشد تحرک و حرکت بیشتر است و هر چه حرکت عاقلانه و برنامه ریزی شده باشد انسان به موفقیت می رسد و انگیزه می آید.
در آخر یادتان باشد انگیزه آوردنی است بیخود منتظر لحظه های عالی نباشید همین لحظات را عالی کنید.
نقش ویژگی های فردی و خانوادگی در رشد تحصیلی (عوامل موفقیت)
در گذشته امپراطوری­ای حاکم بود که موفقیت را به (هوش ذاتی) اختصاص می داد اما امروزه این امپراطوری کاملا منقرض شده است و موفقیت مولد مسائل دیگری از جمله (پشتکار – برنامه ریزی – خانواده –مدرسه ….) می باشد در این قسمت به صورت مختصر به ۱۴ عامل موفقیت اشاره می کنیم.

  • افزایش سرعت مطالعه: سرعت عبارت است تعداد کلمات خوانده شده بر واحد زمان، اما یادتان باشد سرعت مطالعه در هر درس با درس دیگر متفاوت است. سرعت زیاد و بیخودی در بحث مطالعه لازم نیست . بلکه اگر عوامل هواس پرتی یا عواملی که باعث کندخوانی می شود مانند: (وسواس در مطالب بازخوانی به جای بازیابی، پرت شدن ذهن …) را نداشته باشیم سرعت ما مطلوب است.
  • متن شناسی(هرمنوتیک) : توانایی تبدیل یک متن به ( واژگان کلیدی ) و فهم منظور اصلی نویسنده و جداکردن حاشیه های آن.، به نوعی خلاصه اصلی پاراگراف یا یک موضوع است. در آخر این قسمت یا پاراگراف منظور و تحلیل کامل نویسنده را متوجه می شویم.
  • عادت به مطالعه : اصل عادت کردن مطالعه در طول روز به صورت مستمر و منظم بسیار مهم است. طبق آخرین تحقیقات انجام شده سرانه مطالعه در کشور بسیار ضعیف و زیر ۲ دقیقه است ای کاش بجای رفیق های گوشتی ما را با رفیقهای کاغذی(کتاب) عادت می دانند. امام علی(ع) می فرماید: اگر کسی با کتاب آرامش پیدا کرد هیچ چیزی را از دست نداده است می توانید در زمینه های خودشناسی و روانشناسی مطالعات را انجام دهید.
  • کاربردی کردن مطالب: اینکه فرد فقط مشغول خواندن جزوه و درسنامه کتاب کمک آموزشی شود لازم است اما کافی نیست و مطالب باید بصورت حل مسئله و تمرین و تست زنی کاربردی شود تا اینکه به موفقیت لازم برسیم.
  • برنامه ریزی: برنامه ریزی بسیار مهم است ، شکست افراد بدون برنامه ریزی قطعی و همیشگی است مختصرا به چند نکته به بحث برنامه ریزی می پردازیم.
  • برنامه ریزی باید متنوع باشد
  • برنامه باید قابلیت اجرایی داشته باشدو انعطاف داشته باشد.
  • شخصی سازی و متناسب با هر فردی باشد.
  • برنامه باید حجمی زمانی اولویتی باشد.
  • مبتنی بر جبران عقب ماندگی باشد.
  • دروس تخصصی و عمومی در کنار هم باشند.
  • بازخورد از خود گرفتن
  • عدم دوباره کاری در برنامه
  • برای برنامه ریزی حتما تخمین زمانی بزنید.
  • برنامه ریزی های کلی و بیخودی ممنوع
  • پیش نیاز هر درس رعایت شود
  • برنامه براساس کار مضاعف باشد
  • حل تست های مروری و پوشش لازم است.
  • بررسی مشکلات بوجود آمده و برطرف کردن آن در برنامه
  • استراحت بین دروس رعایت شود.
  • برنامه حتما باید در دفتر برنامه ریزی نوشته شود.
  • اهداف خود از این درس و برنامه ریزی را مشخص کنید.
  • ایمان و اعتقاد داشتن به برنامه خود
  • برنامه ریزی را به واحدهای (کوتاه مدت –میان مدت و بلند مدت تقسیم کنید)
  • درس هر روز را همان روز مطالعه کنید.
  • تمرکز:

بسیاری از ناکامی ها، از عدم تمرکز ناشی می شود. هرچه انسان بر اهداف ، خواسته ها و برنامه ریزی خود بیشتر تمرکز کند به موفقیت دست می یابد. به صورت مختصر راه های رسیدن به تمرکز اشاره می کنیم.

  • کشف و حذف عوامل حواس پرتی
  • آنقدر تمرکز کنید که بتوانید تمرکز کنید، یعنی تمرین کنید.
  • شرط اصلی تمرکز علاقه است.
  • شیوه ی مطالعه صحیح هر درس را فرا بگیرید.
  • برای خود هدف تعیین کنید.
  • نوشتن در تمرکز خیلی مهم است.
  • به مکان و زمان شرطی شوید الا دلیل خاصی برای تغییر داشته باشید.
  • مطالعه باید بواسطه (تست –سؤال و.. ) فعالانه باشد.
  • تنوع دروس بین (۳تا۵) درس باعث تمرکز می شوید.
  • حجم بالا در زمان کم باعث می شوید ذهن به تنبلی و پرت شدن گرایش پیدا نمی کند.
  • در حال زندگی کنید تابهترین استفاده ها را از زمان ببرید.
  • کار و مطالعه را جدّی دنبال کنید و اهداف را از خودتان دور نبینید.
  • تنوع در مطالعه ایجاد کنید در تمرکز مؤثر است البته شرطی شدن مقدم است.
  • اگر تایم خاصی را به درس دادید و نتوانستید آن را تمام کنید و آن را قطع کنید و بعدا جبران کنید.
  • برنامه حجمی زمان اولویتی باشد . که خود به خود در افزایش تمرکز فوق العاده مؤثر است که در کتاب خود انشاءالله کامل توضیح می دهیم.

 

  • روش صحیح خواندن دروس : گاهی با دواطلبانی مواجه می شویم که دروس تحلیلی محاسباتی را با دروس توصیفی حفظی به یک سبک و روش می خوانند یادتان باشد نحوه مطالعه درس ریاضی با ادبیات خیلی با هم فرق دارد فنون مطالعه هر درس را یاد بگیرید.
  • خانواده : خانواده متعادل و ناظر و پیگیر و بدون تنش و مهم بودن و فضای علمی در یک خانواده بسیار مهم است. یادتان باشد ادیسون بسیار کند ذهن بود و با هنرمندی مادرش به این جایگاه بزرگ رسید.
  • مشاور: امام علی (ع) می فرماید : هیچ پشتیبانی برای انسان همچون مشاوره نیست . از مشاوران خبره و متعهد و متخصص استفاده بکنید . بادتان باشد یک مشاور خبره و کاردان دانش آموز را از صفر می تواند به ۱۰۰ برساند و مثالهای واقعی زیادی هم است البته اگر خود دانش آموز بخواهد.

۱۰- اساتید و معلمین دانش آموز: یکی از اشخاصی که در موفقیت تحصیلی اخلاقی دانش آموز بسیار تأثیر گذار است اساتید او هستند. معلمی که به داشن آموز خود بعنوان پسر نگاه کند قطعا زمینه موفقیت دانش آموز را در حد توانش فراهم می کند.

  • اعتماد به نفس: اعتماد به نفس یعنی طرز تفکر و باوری خاص که بر شخص حاکم است و باعث می شود شخص به توانایی های خودش باور و تکیه داشته باشد. و احساس خود ارزشمندی انسان را زیاد می کند. برخی از عواملل اعتماد به نفس عبارتند از :
  • تغییر باور
  • یادتان باشد اعتماد به نفس اکتسابی است و با تمرین بدست می آید.
  • خواستن به صورت جدی به اینکه صاحب اعتماد به نفس شوید.
  • احساس شایستگی کنید.
  • کارهای ارزشمند انجام دهید.
  • دارایی ها و موفقیت های قبلی خود را مرور کنید.
  • شکست ها را و تلخی را جز برای عبرت گرفتن مرور نکیند.
  • بخشش خود بجای سرزنش بیخودی
  • به دنبال کسب موفقیت های کوچک باشید.
  • مسئولیت پذیر باشید.
  • توجیه نکنید و اشتباه پذیر باشید.
  • مانند افرادی رفتار کنید که اعتماد به نفس دارند.
  • با ترس های خود مواجه شوید و نترسید.
  • موفقیت و صاحب اعتماد بنفس شدن خود را به دیگران مشروط نکنید.
  • به قضاوت های دیگرا اعتنا نکنید کار خود را به صورت منطقی و معقولانه انجام دهید.
  • هدف : افرادی که هدف ندارند همیشه هدف انسانهای هدف مند می شوند . برای خودتان اهداف (کوتاه مدت ، میان مدت و بلندمدت ) مشخص کنید. هدف آن چیزی است که می خواهید در آینده به آن برسید هدف ویژگی هایی دارد.
  • صریح و شفاف باشد.
  • قابلیت اندازه گیری باشد.
  • منطبق بر ارزش های خود باشد.
  • مورد علاقه باشد.
  • باور پذیر باشد.
  • تا امکان دارد اهداف کتمان شود.
  • آگاهانه و عالمانه باشد.
  • اولویت ها مشخص شود.
  • استرس : نداشتن استرس و افکار منفی و کنترل مدیریت بحران از شروط اصلی موفقیت است به اختصار به برخی از راهکارهای دفع و رفع استرس اشاره می کنیم.
  • کمال گرایی ممنوع
  • وسواس گونه عمل کردن و افکار استرس آلود ممنوع
  • برنامه ریزی و عمل به آن
  • گذشته را رها کنید و در حال باشید.
  • مقایسه کردن ممنوع
  • خواب و غذای خود را کنترل کنید.
  • قدرت (نه) گفتن را تقویت کنید.
  • از مکان ها و افراد استرس آلود فرار کنید.
  • انعطاف داشتن
  • توکل به خداوند

 

  • تقویت اراده و تنبلی نکردن :

از معضلات بزرگ جامعه ی جهانی و افراد دانش آموز این رذیله اخلاقی تنبلی و ضعف اراده و بی حوصلگی است. و اختصارا به راهکارهای آن اشاره می کنیم.
 

  • به نتایج و ضررهایی که از طریق تنبلی نصیب شما شده است تفکر کنید.
  • موانع تنبلی را بررسی کنید و آن را حذف کنید.
  • با افراد تنبل مجاورت نکنید ، مجاورت مشابهت می آورد.
  • تعهد و قرارداد کاری برای خود داشته باشیید.
  • سحرخیزی و صبح خیز باشید.
  • عادت کردن از کاری به کار دیگر و همت مضاعف
  • برنامه ریزی
  • عمل کردن به موقع و عقب نینداختن کار
  • عادت کردن به مطالعات و مجلان موفقیت و مطالعه زندگی افراد موفق
  • قدرت (نه ) گفتن خود را تقویت کنید.
  • کمال گرایی را ترک کنید.
  • عقلانی فکر کردن بجای احساسی فکر کردن
  • از خداوند استمداد طلبیدن برای از بین بردن این رذیله
  • تشویق و تنبیه
  • اولویت بندی در کارها

 
 
 
 
فواید برنامه ریزی:
برنامه ریزی باعث می شود که انسان به موارد زیر دست پیدا کند:

  • باعث رسیدن به هدف است.
  • صرفه جویی در وقت و هزینه
  • جلوگیری از رفتن در مسیر اشتباه
  • سازمان دهی ذهن
  • برنامه ریزی باعث فهمیدن مشکلات می شود.
  • ایجاد آرامش
  • به نظم و تعادل رسیدن
  • افزایش تمرکز
  • ایجاد بازتاب شرطی شدن و رسیدن به موفقیت
  • برنامه داشتن عادت کردن به مطالعه را افزایش می دهد
  • اضطراب و استرس را کم می کند.
  • موجب تقویت اراداه می شود.
  • جبران عقب ماندگی با برنامه ریزی میسر است.
  • برنامه به خودمدیریتی انسان کمک می کند.
  • برنامه صحیح و درست به انسان شور و اشتیاق می دهد.
  • بهترین روش برای سازماندهی دا را به اطلاعات است.
  • برنامه ریزی باعث می شود ناخودآگاهتان هم به خدمت شما در آید.
  • یک برنامه ریزی دقیق به شما آزادی و رسیدن به تمام امور را می دهد.
  • جلوگیری از خستگی جسمی و ذهنی ورد می شود.
  • برنامه داشتن و عمل به آن سبب اعتماد به نفس و تمرکز می شود.

 
برنامه ریزی یعنی چه؟
فرآیند دارای حجم مشخص و بهم پیوسته برای تولید یک خروجی منسجم در قالب سیستمی هماهنگ از تصمیمات و برای زمان حال یا آینده انجام می شود. در برنامه ریزی حتما باید نیاز سنجی های لازم انجام شود تا طرح با شکست مواجه نشود. در این مرحله نیازها باید شناسایی و تحلیل شوند و عاقلانه تصمیم گرفته شود.
 
مراحل برنامه ریزی
الف) شناخت وضع موجود : برنامه ریزان باید قبل از هرچیز باید امکانات ، توانایی ها و محدودیت ها  را بشناسد و با تکیه بر اطلاعات بدست آمده ، تصمیمات معقولانه و منطقی  را اتخاذ کند.
ب)تعیین هدف : پس از بررسی وضع موجود بوسیله تعیین اهداف به کلیه فعالیت ها و تصمیم گیری های بعد ی جهت دهی می دهید.
ج) اجرای آزمایشی: بعد از این مراحل نوبت به آزمون و خطا می شود. این کار به قصد اعتبار بخشی به برنامه و کسب اطمینان از وسایل مختلف انجام می گیرد. در ضمن می توان اصلاحات لازم را در آن انجام دهیم.
د) ارزشیابی : ارزشیابی، تلاش منظم و مستمری است برای رسیدن موفقیت های سنی ها و مشکلات در دستیابی به اهداف مورد نظر در این مرحله به سلامت سیستم پی می بریم.
مراحل فرآیند آموزش : فرآیند آموزش چهارچوب و طرح خاص خود را دارد. سه مرحله در فرآیند آموزش وجود دارد. که عبارتند از :
۱)مرحله طرح ریزی: طرح ریزی آموزش ، تصمیم گیری درمورد این است که هرچه می خواهید بدست آورید. و چگونه آن را بدست خواهید آورد این مرحله اساسا فرآیند برنامه ریزی آموزشی است و حکم زیربنایی را دارد.
۲) مرحله اجرا : شامل آنچه برای بدست آوردن اهداف و مقاصدضروری است، می باشد. اجرا فرآیند تبدیل برنامه آموزشی به عمل است . در این مرحله برنامه آموزش به شکل فعالیت در می آید. یادتان باشد آموزش را باید با محتوایی و روش هایی که مشخص کرده اید، هدایت نمایید.
۳)مرحله ارزشیابی: ارزشیابی، بررسی درمورد این است که معلوم شود آیا در رسیدن به اهداف آموزشی موفق بوده اید یا خیر؟ در این مرحله نقاط قوت تقویت می شود. و نقاط ضعف باید حذف شود تا سیستم بهترین باز خورد را داشته باشد.
نیاز یعنی چه؟
نیاز وضعیتی است بین آنچه که هست و آنچه که باید باشد یا بین آنچه که هست و آنچه مطلوب تر است. نیاز یک مشوق کلیدی رفتار است  و باید موذرد توجه واقع شود.
تقسیم بندی نیازها

  • نیازهای هنجاری : زمانی که یک نیاز را هنجاری می نامیم که بین یک معیار مطلوب و معیاری که عملا وجود دارد، فاصله یا شکاف وجود داشته باشد. فرد یا گروهی که از سطح و معیار مطلوب تنزل می کنند. نیازمند است.تشخیص این کار به عهده متخصصین است.
  • نیازهای محسوس: نیاز محسوس ، نیازی است که فرد موردنظر ضرورت آن راا حس کرده باشد.مثلا یک دانش آموز ممکن است نیاز به آموزش درمورد را رسیدن به موفقیت در یک رشته خاص را لازم داشته باشید.
  • نیازهای تقاضایی: نیاز محسوسی است که به صورت خواسته یا تقاضایی بیان شده درآمده است مثلا تقاضا برای برگزاری کلاس های آموزش تست زنی، تندخوانی و … از نیازهای بیان شده است.
  • نیازهای تطبیقی: نیازهای تطبیقی در آموزش و ارتقای سطح علمی، با مقایسه گروه هایی که حدمات را دریافت می کنند و گروه هایی که آن خدمات را دریافت نمی کنند تعریف می شود.

 
اصول تعیین اهداف آموزشی
 

  • اهداف باید متناسب با شرایط و امکانات جامعه و با توجه به نیازهای آن تعیین شود.
  • اهداف برنامه آموزشی باید با شرایط و امکانات فراگیرنده هماهنگ باشد و با توجه به نیازهای آنی وآتی او تعیین گردد.
  • اهداف برنامه آموزشی باید انعطاف پذیر باشد.
  • در تعیین اهداف، باید حتی الامکان به تفاوت های فردی توجه شود.
  • اهداف باید با یکدیگر هماهنگی لازم را داشته باشند.
  • اهداف باید از صراحت و شفافیت کافی برخوردار باشد.
  • اهداف باید قابلیت اجرایی را داشته باشند.
  • اهداف باید در حیطه های سه گانه (شناختی- عاطفی – روانی) حرکتی طبقه بندی و ارائه داده شود.
  • اهداف باید در کنار زمان مطرح شود.
  • اهداف باید کاملا آگاهانه ، متخصصانه و بدور از احساسات مطرح گردید.

 
منابع تعیین اهداف آموزشی:
 

  • نیاز فراگیران :

بر اساس تعاریف یادگیری و آموزش، تمام تلاش نظام های آموزش باید بر تبدیل رفتارهای نامطلوب یا نسبتا مطلوب فراگیران بر رفتارها و عملکردهای مطلوب اجتماعی ، فرهنگی و علمی متمرکز شود. در این مرحله باید به ویژگی های فراگیران و احتیاجاتشان ، علائق و توانایی های آنان اولویت خاصی داده شود. شناخت نیازهای فراگیران بسیار مهم است.

  • نیاز جامعه :

هنگامی که نیازهای جامعه به منظور تدارک و تنظیم اهداف آموزشی مطالعه می شود. باید وضع اقتصادی ، اجتماعی، فرهنگی جامعه در آن زمان گذشته، حال و آینده بررسی و اهداف آموزشی را براساس نیازهای آن جامعه تنظیم کرد و بعد تصمیم گیری شود.
 

  • دیدگاه های متخصصان:

برای تعیین اهداف آموزش درس روانشناسی یادگیری باید با یافته های جدید، نظریه های نو و اصول  و قوانین کشف شده توجه شود. همیشه نگاه، متخصصان جامعه در رشته های مختلف مهم و تعیین کننده است.

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *