آموزش بیلیارد
بیلیارد یکی از بازی های معروف در کل دنیا و به خصوص ایران است که عده ای از طرفداران این رشته، به صورت حرفه ای آن را دنبال می کنند.
برخی افراد به این بازی علاقه زیادی دارند تا جایی که با خرید میز بیلیارد در خانه این امکان را برای خود فراهم میکنند که هر زمان از انجام این بازی جذاب و مهیج لذت برده و اوقات خوش و مفرحی را در کنار دوستانشان تجربه کنند.
اگر پیش از این بازی بیلیارد را تجربه نکرده اید و به دنبال یادگیری آن هستید یا میخواهید درباره این ورزش جذاب اطلاعات بیشتری بدست آوردید، جای درستی قرار گرفته اید؛ هر آنچه که لازم است بدانید را در این مقاله جمع آوری کرده ایم پس با پیلتن شاپ همراه شوید.
تاریخچه بیلیارد در ایران
بازی بیلیارد در محیطی سرپوشیده و بر روی میز مستطیلی شکل که با پارچه ای سبز رنگ پوشیده شده است به همراه گویهایی با رنگهای مختلف و یک چوب که با آن به توپها ضربه میزنند انجام میشود. تاریخ دقیقی از اختراع این بازی در دست نیست اما بر طبق تحقیقات و گزارشها در قرن ۱۶ میلادی و در فرانسه نوعی بازی شبیه به بیلیارد رواج داشته است.
بازی بیلیارد توسط روس و انگلیسیها به ایران وارد شد. تا پیش از سال ۱۳۴۲ بیلیارد تنها توسط افراد به خصوصی مانند بازنشستگان ارتش، هنرمندان و نظامیان انجام میگرفت اما از آن سال به بعد این بازی در مکانهای عمومی مختلف مانند کلوپهای ورزشی راه پیدا کرده و به عمومیت رسید. در سال ۱۳۸۰ با تاسیس فدراسیون بولینگ و بیلیارد جمهوری اسلامی، بازی بیلیارد به صورت همگانی درآمده و به رسمیت رسید.
انواع بازی بیلیارد
اسنوکر (snooker)
این سبک بازی بیلیارد در هند پایه گذاری شده است و به صورت ۲ نفره انجام میشود. میزهای بازی اسنوکر ابعاد بزرگتری دارند و حفرههای اطراف آن نسبت به سایر سبکهای بیلیارد کوچک تر هستند.
بازی اسنوکر شامل ۲۲ عدد توپ است؛ ۱۵ توپ قرمز رنگ و ۶ توپ به رنگهای صورتی، آبی، قهوه ای، زرد، مشکی و سبز به همراه یک توپ سفید که هر کدام امتیازات مختلفی دارند. اسنوکر یک بازی سخت و زمان بر است.
پول(pool )
بازی پول یا پاکت بیلیارد( pocket BEILLIARD ) از مشهورترین سبکهای بازی بیلیارد به شمار میآید. این بازی به سه زیر مجموعه تقسیم میشود: ۸ بال، ۹ بال و ۱۰ بال که از نظر بازی شبیه به یک دیگر هستند اما هر کدام قوانین مخصوص به خود را دارند.
از بین این سه مجموعه، بازی ۸ بال یا eight ball بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد که در آن ۱۵ توپ وجود دارد و هر بازیکن موظف به وارد کردن ۷ توپ به درون حفرهها است. در نهایت بازیکنی که توپ شماره ۸ را وارد حفره کند به عنوان برنده بازی در نظر گرفته میشود.
کارامبول( carom ball)
برخلاف دو سبک قبلی در بازی کارامبول از میزهای بدون حفره استفاده میشود. این بازی توسط فرانسویها ابداع شده است و به سه زیر مجموعه مجزا تقسیم میشود. بازی کارامبول در فرانسه رایج است و کمتر در کشورهای دیگر مورد استفاده قرار میگیرد.
لوازم بیلیارد
برای بازی بیلیارد چه وسایلی مورد نیاز است؟
ابعاد میز بیلیارد
میزهای بیلیارد در دو نوع چهارپایه و شش پایه دار هستند و رویه آنها از پارچه ای مخملی و سبز رنگ پوشیده شده است. میز بیلیارد دارای ۶ کیسه است که ۴ تای آنها در گوشههای میز و ۲ تای دیگر در طرفین قرار میگیرند.
میزهای بیلیارد اندازههای مختلفی دارند که از جمله آنها میتوان به ۷ فوت، ۸ فوت و ۹ فوت اشاره کرد. قانون مشخصی برای انتخاب اندازه مناسب میز بیلیارد وجود ندارد اما به طور کلی میزهای ۸ فوت را به عنوان اندازه استاندارد در نظر میگیرند.
توپ
معمولا توپهای بیلیارد را از مواد پلاستیکی مانند رزینهای پلی استری میسازند تا هنگام بازی و ضربه زدن پایداری بیشتری داشته باشند.
چوب
از چوب بیلیارد برای ضربه زدن به توپ سفید یا cue ball استفاده میشود. معمولا چوب بیلیارد را از خود چوب میسازند هر چند که مدلهای آلمینیومی و فایبرگلاسی آنها هم وجود دارند. نوک چوب از جنس فوم یا چرم است و اندازه استاندارد آن نیز ۱/۴۷ سانتی متر میباشد.
مثلث
این وسیله که با نام راک( rack) نیز شناخته شده است برای چیدمان و مرتب سازی توپها استفاده میشود. با این روش توپها به صورت مثلثی و به هم چسبیده بر روی میز قرار میگیرند.
گچ
چون جنس نوک چوب بیلیارد از فوم یا چرم است نیرو و اصطکاک لازم برای ضربه زدن به توپ را ندارد بنابراین از گچ استفاده میشود تا چوب در زمان ضربه زدن بهتر به توپ بچسبد و در واقع اصطکاک لازم را فراهم کند.
نام حفره های بیلیارد
میز بیلیارد شامل ۶ کیسه یا حفره است که corner pockets، liner pocket و pocket points اسامی حفرههای گوشه میز و side pocket نام حفرههای طرفین میز هستند.
اصطلاحات بیلیارد
Break: اولین ضربه ای که در شروع بازی به توپ زده میشود.
Cue Ball: به توپ سفید که بدون شماره است و بازیکن فقط حق ضربه زدن به آن را دارد گفته میشود.
Object Ball (توپ هدف): اولین توپ که با توپ سفید به آن ضربه زده میشود.
Pockets: حفرهها یا کیسههای میز بیلیارد که توپها به درون آن وارد میشوند.
Rail: به دیوارههای میز یا زمین بازی گفته میشود.
Scratch: در صورتی که کیوبال یا توپ سفید وارد پاکت شود، خطای Scratch رخ میدهد و بازیکن جریمه میشود.
Pocketing a ball: به وارد کردن توپ داخل پاکت گفته میشود.
Frozen: در شرایطی که توپ به دیواره میز یا توپ دیگر چسبیده و ضربه زدن به آن کمی دشوار باشد این اصطلاح را به کار میبرند.
Banking a shot: اگر بازیکن به توپ سفید یا کیوبال ضربه بزند و کیوبال به توپ دیگر ضربه وارد کرده و آن توپ با برخورد به کناره میز وارد پاکت شود، این اصطلاح را به کار میبرند.
نحوه گرفتن چوب بیلیارد
قسمت ضخیم چوب را با دست غالب( اگر راست دست هستید دست راست و در غیر این صورت دست چپ) خود بگیرید و پشت دست تان را به سمت بالا ببرید. مانند تصویر زیر با انگشت اشاره و شصت دست دیگر، انتهای چوب را بگیرید و سعی کنید دور آن یک حلقه ایجاد کنید سپس لبه دست تان را بر روی میز قرار دهید.
نحوه صحیح ایستادن در بازی بیلیارد
پای غیر قالب خود را جلوتر از پای غالب قرار دهید؛ فاصله بین دو پا باید حدود ۶۰ سانتی متر باشد. بالا تنه خود را کمی به سمت میز نزدیک کنید و برای کنترل بیشتر به سمت جلو خم شوید.
آموزش هدف گیری در بیلیارد
برای نشانه گیری صحیح این مراحل را دنبال کنید:
تصور کنید یک توپ نامرئی در کنار توپ هدف شما قرار دارد.
مرکز توپ نامرئی که در کنار توپ اصلی قرار دارد را مشخص کنید.
سعی کنید بین کیوبال و توپ فرضی زاویه مشخصی در نظر بگیرید به شکلی که در یک راستا قرار بگیرند.
اکنون چوب را به سمت عقب ببرید و به سمت توپ فرضی که مشخص کرده اید، به کیوبال ضربه بزنید.
آموزش کامل و حرفه ای بازی بیلیارد
تا اینجا با بیلیارد، انواع و اصطلاحات آن آشنا شدید حالا به هدف اصلی این مقاله برمیگردیم؛ چگونه در بیلیارد حرفه ای شویم؟ همان طور که در این مقاله مطالعه کردید، بازی بیلیارد به سبکهای مختلفی طبقه بندی میشود که هر کدام قوانین و اصول مخصوص به خود را دارند.
در ادامه این مقاله سبک پول( pool ) و نوع ۸ بال آن را که از مشهورترین و پرطرفداران ترین سبکهای بیلیارد است را به شما آموزش میدهیم.
گام اول
تعداد توپها در این بازی ۱۵ عدد است؛ شماره ۱ تا شماره ۷ تک رنگ هستند و رنگهای آن به ترتیب شامل زرد، آبی، قرمز، بنفش، نارنجی، سبز و زرشکی میباشد. توپ شماره ۸ مشکی و بقیه آنها از شماره ۹ تا ۱۵ به ترتیب رنگهای گفته شده اما به صورت دو رنگ تقسیم میشود.
توپها از این جهت با یکدیگر تفاوت دارند که هر بازیکن بداند کدام یک از آنها را باید داخل پاکت یا حفرهها کند.
بر روی میز بیلیارد یک حفره کوچک سیاه رنگ را مشاهده میکنید؛ این نقطه مکان قرارگیری توپ سفید یا Cue Ball است. توپ را رو به رو این حفره قرار دهید.
گام دوم
نوبت چینش توپهای رنگی است. با کمک راک یا مثلت توپها را در یک چهارم آخر میز قرار میدهید توپ شماره ۸ در وسط مثلث و شماره یک در نوک آن باید قرار گرفته باشد. بعد از اطمینان از مرتب بودن توپها میتوانید راک را بردارید.
گام سوم
این بازی توسط دو نفر اجرا میشود و معمولا با قرعه کشی مشخص میکنند که کدام یک ضربه اول را به توپ وارد کند.
با توجه به توضیحات بالا، بازیکن در مقابل کیوبال یا توپ سفید ایستاده و آماده ضربه زدن به آن میشود؛ سپس با دقت بالا و ضربه ای نسبتا شدید به کیوبال ضربه میزند که در نتیجه آن توپها از حالت مثلثی شکل خارج شده و پراکنده میشوند.
گام چهارم
وقتی که اولین بازیکن ضربه اول را وارد میکند، توپی که وارد پاکت شده است توپ هدف او خواهد بود. برای مثال، اگر توپ تک رنگ وارد پاکت شود از آن پس در ادامه بازی، بازیکن باید سایر توپهای تک رنگ را وارد پاکتها کند و درنهایت با وارد کردن توپ شماره ۸ درون پاکت، برنده بازی شود.
برای جلوگیری از تقلب بهتر است در ابتدای بازی توپ هدف خود را اعلام کنید. ممکن است در ضربه اول گروهی از هر دو توپها وارد حفرهها شود؛ یعنی هم توپهای تک رنگ و هم دو رنگ.
در این حالت بازیکنی که ضربه را وارد کرده میتواند به دلخواه توپ هدف خود را تعیین کند. البته دقت داشته باشد که توپهایی که در وضعیت بهتری قرار دارند را انتخاب کند.
گام پنجم
بعد از ضربه اول دو نتیجه حاصل میشود: یکی از توپها داخل پاکت وارد شده یا حداقل ۴ توپ به ریل یا باندهای میز برخورد میکند. اگر هیچ کدام این نتایج اتفاق نیفتند، برای بازیکن خطا در نظر گرفته میشود.
در صورت خطا بازیکن حریف دو انتخاب خواهد داشت:
مجددا توپها را چیده و بازی را از ابتدا شروع کند.
بازی را به همان شکل ادامه دهد.
وقتی که اولین بازیکن ضربه اول را وارد میکند، ممکن است وضعیتهای متفاوتی به وجود بیایند که در پایین هر کدام آنها را بررسی میکنیم.
ضربه اول صحیح است اما توپ سفید یا کیوبال به جای توپهای هدف وارد پاکت میشود.
در این شرایط میتوان از ۳ طریق زیر بازی را ادامه داد:
این عمل خطا است پس ضربه بعدی را بازیکن حریف وارد میکند.
توپهایی که وارد پاکت شده است در همان جا باقی میماند.
زمین آزاد میشود؛ یعنی بازیکن حریف میتواند توپ هدف( تک رنگ یا دو رنگ بودن) آن را به دلخواه انتخاب کرده و ضربه را وارد کند.
پس از اولین ضربه، توپ از زمین خارج میشود.
در صورت بروز این خطا دو راه وجود خواهد داشت:
بازیکن به بازی ادامه دهد.
مجددا کیوبال را بردارد و در جای مناسب خود قرار دهد و اولین ضربه را وارد کند.
اگر پس از ضربه توپ شماره ۸ وارد پاکت شود.
بازیکن بازی را ادامه دهد.
بازیکنی که ضربه را زده است میتواند درخواست کند که مجددا توپها چیده شده و ضربه جدیدی وارد شود.
گام ششم
بعد از اولین ضربه و انتخاب توپهای هدف بازی ادامه پیدا میکند. روال بازی ۸ بال به این صورت است: هر بازیکن باید توپهای گروه خود را به درون پاکتها وارد کند؛ در صورتی که بازیکن نتواند توپهای هدف را به داخل حفرهها بیاندازد، نوبت ضربه بعدی به بازیکن حریف میرسد.
بازی به همین شکل ادامه مییابد تا هر بازیکن توپهای هدف گروه خود را وارد پاکتها کند و سپس نوبت به توپ شماره ۸ برسد. فردی که بتواند زودتر توپ شماره ۸ را به درون سبد وارد کند، برنده بازی میشود.
ترفندهای بیلیارد
برای اینکه در بازی بیلیارد حرفه ای شوید، لازم است در طول بازی به این نکات توجه داشته باشید.
برای جلوگیری از پرتاپ شدن توپ به خارج از زمین، هنگام ضربه زدن به توپ ساعد خود را به حالت عمود بر چوب نگه دارید.
برای اطمینان از ضربه دقیق، بر روی توپ سفید تمرکز و توجه بیشتری داشته باشید.
برای شکستن یا پخش کردن توپها بهترین روش این است: نشانه گیری صحیح، کشیدن چوب به سمت عقب و در نهایت با حرکت صاف و سرعتی به توپ ضربه بزنید.
سعی کنید هنگام ضربه زدن به توپها از یک روال ثابت و هدفمندی استفاده کنید.
هنگام بازی انعطاف پذیر باشید یعنی با توجه به موقعیت توپ استراتژی مناسبی را انتخاب کنید، سرعت را تغییر دهید و …
قوانین بازی بیلیارد
در ابتدا باید توپهای هدف را وارد سبد کرده و سپس اقدام به وارد کردن توپ شماره ۸ به درون پاکتها کنید.
هنگامی که نوبت به توپ شماره ۸ رسید، سعی کنید با اولین ضربه آن را به درون سبد وارد کنید؛ با توجه به موقعیت توپ نزدیک ترین حفره یا پاکت به آن را انتخاب کنید و با نشانه گیری گیری صحیح و دقت بالا به توپ ضربه بزنید. اگر موفق نشدید توپ شماره ۸ را به داخل پاکت وارد کنید، نوبت به بازیکن حریف میرسد.
پیش از ضربه زدن به توپ شماره ۸ سبد انتخابی خود را انتخاب نکنید؛ برای مثال، نگویید که میخواهید توپ را به درون پاکت گوشه میز بیاندازید چون اگر این اتفاق نیفتد شما بازی را باخته اید.
در حالتی که فقط یک توپ بر روی زمین بیلیارد باقی مانده است و میخواهید آن را با توپ ۸ به پاکت بیندازید، حتما توجه کنید که اول باید توپ هدف وارد شود. اگر اول توپ شماره ی ۸ را به درون حفره بفرستید، بازنده میشوید.
جهت ثبت نام در دوره آموزشی آموزش بیلیارد بر روی تصویر فوق کلیک نمایید
دوره غیر حضوری است و محتوای الکترونیکی در قالب CD یا DVD به آدرستان ارسال می گردد
پس از پایان گواهی و مدرک معتبر دوره آموزشی آموزش بیلیارد با قابلیت ترجمه رسمی دریافت می نمایید
مشاوره رایگان: ۰۲۱۲۸۴۲۸۴ و ۰۹۱۳۰۰۰۱۶۸۸ و ۰۹۳۳۰۰۲۲۲۸۴ و ۰۹۳۳۰۰۳۳۲۸۴ و ۰۹۳۳۰۰۸۸۲۸۴ و ۰۹۳۳۰۰۹۹۲۸۴