درباره ي رشته مهندسي شهرسازي

دپارتمان آموزش مجازی شرکت جهت علاقه مندان به این دوره ی آموزشی توضیحاتی در این رابطه ارائه داده است. جهت ثبت نام در این دوره کوتاه مدت آموزشی و در یافت گواهینامه آموزشی معتبر در این زمینه به قسمت ( ثبت نام دوره ) مراجعه فرمائید. باتشكر
معرفی اولیه رشته مهندسی شهرسازی
مهندسی شهرسازی:
شهرسازی، مداخله در شهر از طریق تفکر، برنامه ریزی، طراحی و ساخت و ساز معبر، بنا و تنظیم فضا و فعالیت به منظور بهبود کیفیت زندگی ساکنان آن است.
آنچه که به طور معمول در شهرسازی صورت می‌گیرد، طراحی، تقویت و تنظیم فضا به منظور ایجاد توسعه‌ای موزون است. شهرسازی از طریق ابزار و روش‌های خود می‌کوشد تا با طراحی و تفکر به شبکه معابر، کاربری اراضی، تراکم (نفر در واحد سطح)، محدوده‌ها و حریم‌ها نظم بخشد.
واژه شهرسازی به عنوان یک علم و رشته اولین بار در ۱۹۱۰ و به دنبال مشکلات ناشی از انقلاب صنعتی مطرح شد،هر چند تاریخ شهرسازی به گذشته‌های بسیار دورتر و شکل گیری اولین تمدنهای بشری در هند، بین النهرین و مصر بر می‌گردد.
تعریف شهرسازی
•    مجموعهٔ روش‌ها و تدابیری که متخصصین امور شهری به وسیلهٔ آن شهرها را بهتر می سازند، به شهرسازی یا علم تنسیق شهرها شهرت دارد.
•    شهرسازی عبارت است از مطالعهٔ طرح ریزی و توسعهٔ شهرها با در نظر گرفتن احتیاجات اجتماعی و اقتصادی با توجه به حداقل رساندن مشکلات شهری و پاسخ گویی به نیازهای عمومی جمعیت شهری.
مهندسی شهرسازی یکی از رشته های پر اهمیت و جذاب در مجموعه رشته های آزمون سراسری است که داوطلب در گروه آزمایشی علوم ریاضی و فنی می تواند آن را انتخاب کند.
در نیم قرن اخیر توجه بسیاری به رشته مهندسی شهرسازی شده است و دانشکده و کالجهای معروف بسیاری به آن روی آورده اند. این رشته، امروزه، کمک شایانی به حل معضلات در سطح شهر و کل جوامع کرده است و توانسته جایگاه ویژه ای برای خود کسب کند.
در کشور ما نیز نیاز بسیاری به متخصص و کارشناس در این رشته احساس شده و می شود و دانشگاههای مختلفی، سعی بر تاسیس و ایجاد این رشته نموده اند. در سطح مدیران کشور نیز کم کم، نیاز به رشته ای همچون شهرسازی احساس شده است و بسیاری از مدیران شهری سعی در فرا گرفتن این دانش، بصورت دانشگاهی و غیره داشته اند. به عنوان نمونه، در حالی که تا چند سال پیش، معدودی از شهرداران در سطح کشور، دارای تحصیلات در زمینه شهرسازی بودند، اما امروزه، این تعداد به شدت افزایش یافته و کم کم سایر مدیران نیز نیاز به کسب این دانش را احساس نموده اند.
علاوه بر انجام عملیات عمرانی، محاسبات سازه، بحثهای معماری و … که اکثرا بر روی تک بنا و یا یک محدوده مشخص متمرکز هستند، نیاز بسیار زیادی به رشته ای همچون شهرسازی احساس می شود تا بتواند علاوه بر این مباحث، در سطحی کلان تر وارد صحنه شده و بتواند مباحثی همچون اقتصاد، روان شناسی، آمار، سوانح طبیعی (زلزله و …)، مدیریت، حمل و نقل، ترافیک و … را با مسائل فوق ترکیب کرده و نتیجه ای بهینه را سبب شود.
رشته شهرسازی، در واقع مفصلی بین علوم گوناگون است، از علوم انسانی گرفته، تا علوم فنی و مهندسی، همانند عمران، تاسیسات، ترافیک، حمل و نقل و و هنر، همانند طراحی، معماری و… .
محورهای اصلی رشته مهندسی شهرسازی
در این رشته حداقل شش محور اصلی وجود دارد که در برنامه ریزی و طراحی شهر سرنوشت ساز است. که عبارت اند از:
برنامه ریزی شهری
برنامه ریزی حمل و نقل
برنامه ریزی منطقه ای
برنامه ریزی شبکه های زیرساختی
برنامه ریزی محیط زیست
طراحی شهری
ترکیب این شش دانش، متخصصان را قادر می کند که تمامیت پدیده ی شهر را مورد شناسایی قرار دهندو برای هدایت و کنترل توسعه ی آن تلاش کنند.
چرا مهندسی شهرسازی را انتخاب می کنیم ؟
چون ترکیبی از ریاضیات ، هنر و علوم محیطی است.
چون هیچ فارغ التحصیل مهندسی شهرسازی به دنبال کار نمی گردد.
چون امکان گرفتن بورس تحصیلی برای اعزام به خارج از کشور وجود دارد.
چون امکان ادامه تحصیل تا مقطع دکترا در ایران وجود دارد.
چون در دانشگاه شیراز در مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد ارایه می شود.
چون باعث رشد خلاقیت ، نوآوری و مهارت فردی و گروهی می شود.
فرصت های شغلی رشته مهندسی شهرسازی
بازار کار
این رشته هم اکنون در سطح جهانی دارای بازار کار فراوانی است و به علت نوپا بودن و همچنین به علت آن که دارای زمینه های کاری متفاوت و متنوعی است، هنوز بازار کار آن اشباع نشده است. به عنوان نمونه، کشور کانادا، بالاترین امتیاز را برای اشخاصی که دارای مدرک شهرسازی هستند، جهت مهاجرت و یا ادامه تحصیل، قائل است. توجه به این نکته حائز اهمیت است که تا ۵ سال پیش، این رشته تنها در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری وجود داشته است و به تازگی در مقطع کارشناسی نیز فعالیتهایی صورت گرفته است، بنابراین با بازار کار اشباع از نیروی کار مواجه نیستیم.
از آن جا که این فارغ التحصیلان علاوه بر تواناییهای یک مهندس شهرساز، از نظر علمی و نظری وپژوهشی در یک زمینه خاص، معلومات بیشتری دارند، بدین جهت کارایی بیشتری نیز دارند و از مطالب فراگرفته شده می توانند در زمینه های طراحی و محاسباتی دقیق و تخصصی تر و همچنین پژوهشی ، استفاده نمایند. این گونه فارغ التحصیلان ضمن آن که می توانند در تمام محلیهای جذب فارغ التحصیلان کارشناسی مشغول به کار گردند، مسوولیتهای بالاتر و سنگین تر علمی،پژوهشی و اجرایی را به عهده می گیرند. پس از پایان دوره دکترای تخصصی ، امکان همکاری در دانشگاهها و سایر مراکز علمی و پژوهشی به عنوان عضو هیات علمی برایشان میسر می گردد.
زمینه های کاری رشته شهرسازی در ایران بسیار متفاوت و متنوع است، در بخش دولتی، در سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور، شهرداریها، وزارت کشور، استانداریها و سایر ارگانهای وابسته به وزارت کشور، وزارت مسکن و شهرسازی و… و در بخش خصوصی، در شرکتهای مهندسین مشاور شهرسازی، معماری، برنامه ریزی منطقه ای و … . در ذیل به برخی از زمینه های کاری اشاره می شود:
1-تهیه طرحهای شهری و منطقه ای(جامع، تفصیلی، ساختاری، شهرستان، هادی)
2-مشاوره در امور شهری و منطقه ای به مدیران و مسئولان رده بالا.
3-فعالیت در شهرداریها.
4-فعالیت در استانداریها.
5-فعالیت در وزارتخانه های مربوطه(مسکن و شهرسازی، راه و ترابری، کشور)
6-نظارت بر ساختمانهایی با ارتفاع بیش از ۸ طبقه بر طبق قانون.
7-انجام پروژه های محوطه سازی، تفکیک زمین، طراحی محله و ..
8-برنامه ریزی و طراحی شهرکهای گوناگون (مسکونی، صنعتی، تجاری)
9-برنامه ریزی و طراحی شهرهای جدید.
10-مکان یابی عناصر و کاربریهای گوناگون شهری.
11-توانایی راه اندازی و استفاده از سیستم جی آی اس.
12-فعالیت گروهی با سایر تخصصها در پروژه های گوناگون.
13-فعالیت در مشاوران خصوصی و نیمه خصوصی شهرسازی، معماری، راه و ساختمان، طراحی شهری، برنامه ریزی منطقه ای و…
14-تدریس دانشگاهی (که امروزه به علت افزایش تعداد دانشگاهها و پذیرفته شدگان در این رشته، به شدت با کمبود استاد مواجه هستیم
15-استفاده از تخصص رشته های دیگر و این رشته بصورت توام و در نتیجه افزایش کارآیی و تاثیرگذاری (همانند استفاده مشترک از رشته عمران و شهرسازی که می تواند علاوه بر مسائل سازه و عمرانی، زمینه کاری در مباحثی همچون، مطالعه طرحهای بالادست، محوطه سازی، مسائل طراحی و … را فراهم آورد)
موقعیت‌ شغلی‌ در ایران‌ :
کشور ما برای‌ توسعه‌ شهری‌ و منطقه‌ای‌ نیاز به‌ 50 هزار برنامه‌ریز شهری‌ و منطقه‌ای‌ دارد؛ یعنی اگر ما بخواهیم‌ به‌ قافله‌ توسعه‌ جهانی‌ نزدیک‌ شویم‌ باید بحث‌ برنامه‌ریزی‌ را باور داشته‌ و در این‌ زمینه‌ سرمایه‌گذاری‌ نماییم‌ تا بتوانیم‌ مثل‌ کشور کره‌ با استفاده‌ از منابع‌ برنامه‌ریزی‌، عقب‌ماندگی‌ خود را جبران‌ کنیم‌. اما متأسفانه‌ در حال‌ حاضر توانایی‌های‌ متخصصان‌ این‌ رشته‌ در فرهنگ‌ عمومی‌ جامعه‌ شناخته‌ شده‌ نیست‌ و مسؤولان‌ بین‌ معماری‌ و شهرسازی‌ تمایزی‌ قائل‌ نمی‌شوند. در حالی‌ که‌ دانش‌ معماران‌ در حد بنا است‌ و آنها در مقیاس‌ کلان‌ مداخله‌ نمی‌کنند؛ یعنی‌ یک‌ شهر یا یک‌ منطقه‌ را با تمامی‌ ویژگی‌ها و خصوصیات‌ اجتماعی‌، انسانی‌، اقتصادی‌، فرهنگی‌ و فیزیکی‌ آن‌ مطالعه‌ نمی‌کنند و به‌ همین‌ دلیل‌ نمی‌توانند در برنامه‌ریزی‌ یا طراحی‌ شهری‌ موفق‌ باشند.
توانایی‌های مورد نیاز و قابل توصیه رشته مهندسی شهرسازی    
توان مندی ها و ویژگی های لازم
دانشجوی رشته ی شهرسازی باید اطلاعات عمومی خوبی داشته باشد و در دانشگاه نیز به این اطلاعات عمق و وسعت بیشتری ببخشد. رشته ی شهرسازی نیاز به مطالعه ی زیاد، کارهای فیزیکی گسترده و برداشت های میدانی بسیاری دارد و به همین دلیل دانشجو باید وقت زیادی را به آن اختصاص دهد. هم چنین باید قدرت تحلیل بالایی داشته و در طراحی زبردست باشد.
به خصوص دانشجویان رشته ی کارشناسی ارشد طراحی شهری که باید در طراحی توانا باشند. برای همین در آزمون کارشناسی ارشد این رشته، امتحان طراحی گرفته می شود. دانشجوی این رشته باید با طراحی و مفاهیم هنری مثل روان شناسی رنگ ها آشنا باشد و در عین حال به مفاهیم تکنیکی و اصول فنی کار مثل نقشه برداری، رسم فنی، پرسپکتیو، هندسه ی فضایی ، مدل سازی، ریاضی و مسایل انسانی و علاقه مند باشد و بداند که در طی تحصیل باید کارهای تحقیقاتی و عملی بسیاری انجام دهد.
در سطح کارشناسی از دانشجوی شهرسازی انتظار می رود که دید هندسی و درک فضا داشته باشد و بتواند در طراحی، فضا را به صورت دوبعدی و سه بعدی تصویر کند. هم چنین باید در ریاضیات به ویژه آمار مسلط باشد چون جمع آوری و تحلیل اطلاعات تحقیقات این رشته، نیاز به آمار و تحلیل آماری دارد و در نهایت تسلط به زبان انگلیسی و آشنایی با کامپیوتر در دنیای امروز عامل مهمی در موفقیت یک دانشجو است.
اطلاعات دانشگاهی رشته مهندسی شهرسازی   
ادامه تحصیل
زمینه ادامه تحصیلات در مقطع دکتری در این رشته، چه در خارج و چه در داخل و بویژه بورسیه از سازمانهای گوناگون وجود دارد. لازم به ذکر است که رشته شهرسازی در سه مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا در ایران دانشجو می پذیرد. در مقطع کارشناسی، نخستین گروه از دانشجویان رشته شهرسازی در سال ۱۳۸۲ فارغ التحصیل شدند. ولی در مقطع کارشناسی ارشد، این رشته از سابقه طولانی برخوردار است و در مقطع دکترا نیز تعدادی از دانشگاه های کشور شروع به فعالیت کرده اند و دانشجویانی نیز فارغ التحصیل شده اند.
دانشگاه هایی که در رشته مهندسی شهرسازی پذیرش می کنند
رشته شهرسازی از سال ۱۳۶۵ در دانشگاه تهران تدریس می شود. قبل از انقلاب نیز برای مدت کوتاهی در سالهای ۱۳۵۵ و ۱۳۵۶ این رشته در دانشگاهها تدریس می شد. پس از دانشگاه تهران، در سال ۱۳۶۹، دانشگاه شهید بهشتی (دانشکده معماری و شهرسازی) در این رشته دانشجو پذیرفت. سپس دانشگاههای علم و صنعت، تربیت مدرس، شیراز ، هنر اصفهان و آزاد اسلامی نیز جهت تربیت کارشناسان شهرسازی اقدام به پذیرش دانشجو کردند. هم اکنون رشته مهندسی شهرسازی در مقطع کارشناسی ارشد دو گرایش زیر را شامل می شود: برنامه ریزی شهری و طراحی شهری.
ارشد:
معرفی رشته
شهرسازي دانشي ميان‌رشته‌اي است، كه به بررسي كليه روابط موجود در يك شهر و محيط پيراموني ان، به‌عنوان يك نظام پويا مي‌پردازد. شهرساز در اين بين به‌عنوان سياست‌گزار و هماهنگ‌كننده معماران، مهندسين عمران، اقتصاددانان، جامعه‌شناسان و… نقش خود را ايفا مي‌كند.دانشجويان اين رشته بايد تا حدودي با طراحي آشنا بوده و داراي ذوق و استعداد هنري نيز باشند. همچنين بايستي به مسائل اجتماعي و انساني، اقتصادي و مسائل فني علاقه‌مند باشند و در طي دوره تحصيل، بايستي كارهاي تحقيقاتي و پژوهشي فراواني انجام دهند.دانش‌آموختگان اين دوره، قدرت طراحي و اجراي طرح‌هاي سكونت‌گاه‌هاي شهرك و يا در حال شهر شدن را در چارچوب آموخته‌هاي خود دارا بوده و آمادگي لازم جهت تهيه طرح‌هاي شهري با گروه‌هاي تخصصي را خواهند داشت.هم‌اكنون رشته شهرسازي در مقطع كارشناسي ارشد شامل دو گرايش برنامه‌ريزي شهري و منطقه‌اي و طراحي شهري است. البته قرار است در طي سال‌هاي آتي، گرايش‌هايي چون برنامه‌ريزي منطقه‌اي، مديريت شهري و برنامه‌ريزي مسكن نيز جزء زيرشاخه‌هاي رشته شهرسازي قرار گيرند و به رشته‌هاي دانشگاهي در مقطع كارشناسي ارشد اضافه شوند.
گرایش ها وابعاد مختلف دوره در کارشناسی ارشد
توانايي‌هاي لازم براي داوطلبان
مهمترين توانايي كه دانشجويان اين رشته بايد داشته باشند، توانايي شركت در يك كار گروهي است. از آنجايي كه فعاليت‌‌هاي مرتبط با اين رشته نياز به تشكيل يك گروه است، فردي كه وارد اين رشته مي‌شود بايد توانايي عضوي از گروه بودن و مطابقت با ساير اعضاء را داشته باشد.
رشته شهرسازي سرشار از عدم قطعيت‌هاست، مسائلي كه از ديدگاه‌هاي مختلف قابل تحليل هستند و نمي‌توان در بسياري موارد در مورد آن‌ها اظهار نظر قطعي نمود. شهرسازي با خط كشيدن بر روي نقشه‌ها حاصل نمي‌شود و دانشجويان بايد توانايي پذيرش ديدگاه‌هاي متفاوت را داشته باشند و بتوانند در مباحث بدون غرض‌ورزي ديدگاه‌هاي خود را مطرح كنند.
علاوه بر موارد مذكور، به تبع دروس و ارائه شونده در اين رشته كه مباحث تئوري و عملي را شامل مي‌شود، دانشجويان بايد توانايي پرداختن به هر دو مورد را داشته باشند و بتوانند مباحث تئوري و عملي را در كنار هم پيش ببرند.
زمینه های اشتغال
تخصص‌هاي مرتبط با سامان‌دهي مسائل شهري از جمله تخصص‌هاي مورد نياز كشور است. با توجه به وضعيت فعلي شهرها و فضاهاي شهري نياز فراواني به افراد متخصص در اين رشته وجود دارد. علاوه بر اين پويايي شهرها، دگرگوني شرايط و …… موجب تداوم اين نياز شده است. در واقع نمي‌‌توان در يك مقطع زماني طرحي براي شهر يا قسمتي از آن تهيه كرد و كار را تمام شده فرض نمود بلكه در طول روند رشد و توسعه شهرها بايد بطور مداوم آن‌ها را مورد بازبيني و كنترل قرارداد كه اين كار در شمار وظايف شهرسازان قرار مي‌گيرد.
وضعیت نیاز کشور به این رشته:
در ايران تا 5 سال پيش رشته شهرسازي تنها در مقطع كارشناسي ارشد و دكتري وجود داشته است و به تازگي مدت كوتاهي است در مقطع كارشناسي نيز فعاليت‌هايي صورت گرفته است، بنابراين بازار كار اشباع نشده است.
زمينه‌هاي كاري رشته شهرسازي بسيار متنوع است. در بخش دولتي سازمان مديريت و برنامه‌ريزي كشور، شهرداري‌ها، وزارت كشور، استانداري‌ها، وزارت مسكن و شهرسازي و ارگانهاي وابسته و….. و در بخش‌هاي خصوصي شركت‌هاي مهندسين مشاور شهرسازي، معماري و برنامه‌ريزي منطقه‌اي و……. از جمله مراكزي‌اند كه فارغ‌التحصيلان رشته شهرسازي مي‌توانند در آن فعاليت نمايند.
در پايان به برخي از زمينه‌هاي كاري اشاره مي‌شود:
1- تهيه طرحهاي شهري و منطقه‌اي (جامع، تفصيلي و……)
2- مشاوره در امور شهري و منطقه‌اي به مديران رده بالا
3- فعاليت در شهرداري‌ها
4- فعاليت در استانداردي‌ها
5- فعاليت در وزارت‌خانه‌هاي مسكوني و شهرسازي، كشور و…….
6- برنامه‌ريزي و طراحي شهرك‌هاي گوناگون
7- برنامه‌ريزي و طراحي شهرهاي جديد
8- فعاليت در مشاوران خصوصي، شهرسازي ، معماري و….
9- تدريس دانشگاهي
10- فعاليت گروهي با ساير تخصص‌ها در پروژه‌هاي گوناگون

  • 54321
میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای
دیدگاه کاربران
  • حمید 27 بهمن 1393

    سلام از این که مطالب خوبی بیان نمودید متشکرم.
    من دانشجوی شهرسازی هستم می خواستم بدونم آینده ی شغلی خوبی داره یا این که من از الآن به فکر تغییر رشته باشم با توجه به این که به این رشته از جمله برنامه ریزی شهری علاقه دارم.(ترم 4)_ملاک های کاری چی هستند؟

  • میلاد 20 شهریور 1394

    سلام از انسانی میشه رفت مهندسی شهر سازی

  • زهرا 3 آبان 1394

    سلام
    میشه یه سایت معرفی کنید که ضرایب و دروس مورد نیاز تو کنکور ارشد این رشته رو بگه ؟؟؟
    ممنون

    • کارشناس اینترنت - رضائی 3 آبان 1394

      سلام
      گرایش مورد نظر را مشخص کنید!
      برنامه ریزی شهری
      برنامه ریزی منطقه ای
      مدیریت شهری
      طراحی شهری

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *