بررسی محل حریق نیازمند استفاده از تجهیزات خاصی است، حتی میتوان از سگ و شمبویایی عالی آن در کشف مواد سریعالاشتعال استفاده نمود. (استفاده از سگ در بسیاری از کشورهای اروپایی از جمله انگلستان، آلمان، فرانسه و … برای کشف سریع علتحریق انجام میشود.) بدون استفاده از سگ، جستجو در صحنه حریق نیازمند صرف مدت زمان زیاد و حفاری یا کاوش مرحله به مرحله محل میباشد.
کارشناس علتیاب بایستی در مورد حریق و توسعه آتش در ساختمانها همچنین درخصوص منابع ایجاد آتش، آتشسوزی ناشی از برق آگاهی داشته باشد و بتواند آنها را تشخیص دهد. برای تحقق چنین امری، نیاز به درک قوانین ساده و ابتدایی برق توسط کارشناس علتیاب میباشد، همچنین لازم است او بتواند خسارات الکتریکی ناشی از حرارت خارجی یا داخلی سیمهای برق را متمایز کرده و عدم وجود برق یا وجود برق در سیستم الکتریکی و لوازمبرقی را در هنگام آتشسوزی تشخیص دهد (در آتش سوزیهای تجاری، یک کارشناس علتیاب باید تمام وسایل و تجهیزات برقی را متناسب با نوع کاربری محل، بررسی کند) و همزمان باید وسایلی را که در هنگام شروع آتشسوزی به سیستم الکتریکی وصل بودهاند را ارزیابی نماید، انجام این موارد امکان دارد باعث حذف یا محدود کردن دلایل تصادفی بودن حریق گردد و کارشناس علتیاب بتواند نقطه نظرات کلی خود را افزایش دهد. حذف سیمکشی برقی، لوازم و تجهیزات برقی به عنوان دلیل ایجاد آتشسوزی در طی بیش از یک دهه گذشته در کانون توجهات، رد و انکار فرضیهها بوده و چالشهای زیادی را به همراه داشته است. بررسیهای اخیر نشان میدهد آتشسوزیهای با منشأ الکتریسیته کمتر از موارد گزارش شده قبلی رخ داده است. قبل از اینکه یک کارشناس نظر خود را در مورد منشأ الکتریکی حریق به دادگاه ارائه دهد یا به صورت رسمی آن را بیان کند، باید دلایل و مدارک محکمی در دست داشته باشد، اعتماد بر بررسی ظاهری قسمتهای الکتریکی در نزدیکی کانون آتشسوزی میتواند باعث نتیجهگیری غلط گردد. چنانچه پس از بررسی دقیق، شک و شبههای وجود داشته باشد، کارشناس علتیاب میتواند نظرات متخصص واجد شرایط برق را در این زمینه جویا شود.
الف. از بین رفتن عایق سیمها.
ب. عبور جریان بیش از حد مجاز از سیمها.
ج. شل بودن اتصالات سیمها.
د. حفاظت از اضافه جریان به صورت نادرست و نامناسب.
ه. قرار داشتن مواد قابل اشتعال به میزان کافی در نقطه اصلی ایجاد حرارت الکتریکی.
ما در بنیاد آموزش مجازی ایرانیان امکان ثبت نام در دوره آموزش مجازی بازرس بررسی علل حریق و اخذ مدرک معتبر بازرس بررسی علل حریق را به صورت کاملا غیر حضوری فراهم آورده ایم.
با رشد روزافزون از دست رفتن دارايي و اموال، بحران اقتصادي، صدمه فيزيكي و مرگ بسياري از افراد بي گناه در هر سال بر اثر آتش سوزي، كارشناسان بررسي علل حريق را موظف مي سازد تا علت يابي هر حريق را به سه منظور انجام دهند:
الف- وقوع حريق در بعضي از صنايع پيشرفته و كارخانه ها، اين امكان را فراهم مي سازد تا با اختيارات بيشتري، نسبت به طراحي ايمني و كاربرد وسايل براي پيشگيري از وقوع دوباره چنين حوادثي اقدام نمود.
ب- اگر حريق بر اثر انبارداري غيراصولي، بي احتياطي يا عدم دقت كافي رخ داده باشد، با روشن شدن علت حريق، مي توان از وقوع مجدد چنين حوادثي جلوگيري به عمل آورد.
ج- اگر وقوع حريق با قصد و غرض و به طور عمد بوده، شخص عامل اين كار شناسايي و از وقوع مجدد اين نوع حوادث توسط وي جلوگيري به عمل آيد و علاوه بر آن مجازاتهاي قانوني درباره وي اعمال گردد.
به طور يقين حريق هايي كه باعث از دست رفتن حيات افراد و حريق هايي كه با قصد و غرض و به طور عمد صورت گرفته، نيازمند به يك گزارش از پزشكي قانوني يا شرح مبسوطي از بازرسان پليس خواهد داشت. به طور آشكار براي كار كارشناسي حريق، ضمايم و گزارشهاي لازم و صحيح از حقايق موجود، بايد جزو اهداف هر كارشناس باشد.
هدف اين است تا فرماندهان حريق و يا كارشناسان مبتدي و در حال آموزش به نحوه كار و چگونگي علت يابي حريق در صحنه هاي گوناگون آشنايي پيداكنند و به اصطلاح سرنخ كار را به دست آوردند.
مشاهدات اوليه
الف- هنگام رسيدن به صحنه آتش سوزي
علت يابي حريق، احتمالا جزء آخرين اموري است كه در ذهن اولين فرمانده حريق و نيروي عملياتي كه به يك صحنه بزرگ آتش سوزي وارد مي شوند، خطور مي كنند. زيرا موارد ديگري مانند نجات جان افراد، آرايش و تقويت نيروهاي عملياتي، تامين منابع موثر در اطفاي حريق همچون آب و كف و… و در نهايت مبارزه اب آتش و اطفاي آن در حداقل زمان ممكن و … از فوريت و حق تقدم برخوردارند.
با اين همه مشاهدات اوليه در هنگام رسيدن به محل حريق مي تواند در پايان كمك بزرگي براي بررسي و تعيين علل حريق باشد و بدين لحاظ افسر آتش نشاني مسئوليت هاي معيني را به عهده دارد كه اهم اين مسئوليت ها عبارتند از:
ب- مشاهده صحنه آتش سوزي
شاخصه هاي مهمي كه مي تواند در اين بخش به آنها اشاره نمود عبارتند از:
ج- حفظ صحنه و محيط حريق زده
در مكانهايي كه نيروهاي آتش نشاني عمليات اطفاء انجام مي دهند، فرمانده حريق بايستي حتي المقدور سعي كند از جابهجايي بي مورد وسايل جلوگيري نمايد، زيرا رعايت اين مورد، از با اهميت ترين نكات در بررسي و كشف علل حريق هايي است كه به وضوح و با فوريت قابل تشخيص نيستند.
هنگام مبارزه با حريق هاي بزرگ كه در جريان آنها فرد يا افرادي مجروح و فوت مي نمايند و يا خسارات عمده مالي به بار مي آيد و يا حريق هايي با محيط مشكوك، مدارك حياتي و مستند بايد حفظ و نگهداري شوند. گاهي در اثر سرعت عمل و تلاش وافر آتش نشانان جهت اطفاء حريق اين مدارك در
معرض نابودي قرار مي گيرند به طور مثال در اثر استفاده از آب نابود می شوند و يا در جريان ايمن سازي و پاك سازي محيط حريق زده معدوم مي گردند و همين امر مشكل شناخت و تعيين علل حريق را ايجاد مي كند.
ضروري است تا از ورود افراد غير مسئول به صحنه و محل حريق به دلايل ذيل جلوگيري به عمل آيد:
الف- فرد يا افراد عامل ساكن در محل، ممكن است درصدد پنهان نمودن شواهد و مداركي كه دلالت بر عمدي بودن حريق دارد برآيند.
ب- اگر حريق در اثر حادثه و تصادفي رخ داده باشد، ممكن است فرد ساكن در محل شواهد و مدارك را پنهان نمايد به دليل آنكه منجر به سرزنش وي خواهد بود.
ج- مراجعت ساكنين، به محل براي مراقبت و حفظ اشياء و وسايل خود، مي تواند باعث به هم خوردن صحنه حريق از جانب آنان شود.
[wp-rss-aggregator sources=”87953″]