عضویت

فتوشاپ

فتوشاپ
در نرم افزار فتوشاپ از ابزار های متعددی برای ویرایش تصویر استفاده می شود. که می توانیم از جعبه ابزار استفاده کرده و ابزارهای گوناگونی را به کار بندیم، تا بتوانیم تغییراتی را در سطوح مختلف یک تصویر پیاده کرده و انجام دهیم. تمامی ابزاری که در این جعبه ابزار وجود دارند به وسیله ی یک کلید برروی کیبورد فراخوانده می شوند، برای استفاده از این میانبرها می توانیم با موس برروی هر یک از ابزار ها رفته و متوجه شویم که هر ابزار به وسیله ی کدام کلید روی کیبورد فراخوانده می شود ؛ به طور مثال : با فشار دادن کلید M برروی کیبورد دسترسی ما به ابزار Rectangular Marquee باز می شود و ما می توانیم از این ابزار استفاده کنیم. یا می توانیم با فشار دادن کلید T به بخش اصلی Type Tool دسترسی پیدا کنیم ، که با این ابزار می توانیم هرگونه متن را به صورت تایپوگرافی در صفحه ایجاد شده ی خودمان صورت دهیم و از آن برای مکان های مختلف عکس بهره گیریم.گاهي اوقات لازم ميشود كه كاري را متوقف كرده و یا آن را اصلاح كنيم ، برنامه فتوشاپ امكان برگشت به عقب و لغو عمليات و انتخاب گزينه هاي ديگر را فراهم کرده است.بدین منظور از منوی Edit گزینه Undo Toolرا انتخاب می کنیم ، یا با زدن کلید Ctrl+Z عملیات ابزار استفاده شده را لغو می کنیم. روش های دیگری نیز برای این عمل و برگشتن در نرم افزار فتوشاپ وجود دارد که به دلیل کمبود فضا این موضوع را از این بخش حذف کرده ام.
یکی از ویژگی های بالقوه ی نرم افزار فتوشاپ امکان اصلاح تصاویر است، در موارد گوناگون می توانیم از این نرم افزار استفاده کنیم ، همانند : اصلاح رنگ و نور که کاری است که تمامی عکاسان به وسیله ی نرم افزار فتوشاپ برروی تصاویر و عکس هایی که توسط دوربین های دیجیتال گرفته اند ، انجام می دهند. در فتوشاپ مجموعه ی کاملی از ابزارهای اصلاح رنگ برای تنظیم رنگ تصاویر وجود دارد. یکی از کارهایی که ما می توانیم در این نرم افزار انجام دهیم تغییر رزولوشن تصاویر است ؛ که اگر بخواهیم یک عکس را برای ارائه در درگاه های الکترونیکی استفاده کنیم ، از رزولوشن های پایین همانند 72dpi یا 96dpi استفاده می کنیم و اگر بخواهیم تصاویر را برای چاپ ارسال کنیم ، تا به صورت چاپ شده به نمایش درآمده و مورد استفاده قرار گیرند ؛ بسته به نوع دستگاه چاپ مورد استفاده ، می توانیم از رزولوشن های بالاتر نیز استفاده کنیم ، همانند رزولوشن 240dpi یا 300dpiکه این رزولوشن ها در بیشتر دستگاه های چاپی مورد استفاده قرار می گیرند. بعد از این عمل می توانیم یکی از ابزارهای مهم در زمینه ی تغییر اندازه تصاویر را نام برده و از آن استفاده کنیم ، کراپ کردن : یکی از ویژگی های است که ما می توانیم برای اینکه سایز عکس خود را تغییر دهیم از آن استفاده کنیم. هنگامی که ابزار کراپ را از جعبه ابزار انتخاب می کنیم ، مربعی به دور تصویر ما ظاهر می شود که می توانیم با استفاده از موس آن را تغییر دهیم ؛ البته می توانیم ، با عدد دادن به آن نیز از آن استفاده کنیم ، یا می توانیم از مقادیر پیش فرض داخل نرم افزار نیز بهره مند شویم.
یکی از روش هایی که می توانیم تغییرات رنگی و نوری را روی تصویر بگذاریم استفاده از منوی Image است که در قسمت دوم این منو به گزینه ی Adjustments برمی خوریم ؛ در این بخش وقتی موس را روی این گزینه می گیریم ، صفحه ی زیرمجموعه ای باز می شود که ابزار مختلفی را در خودش جای داده است ، هر یک از این Adjust ها استفاده های مشخصی را دارند ، اما بعضی از این ویژگی ها در یک یا تعدادی از آنها با هم یکسان بوده و ما می توانیم ، روش های مختلفی را برای کار خود در نظر بگیریم.
یکی از روش هایی که می توانیم برای تنظیم شدت نور و اشباع رنگ تصاویراز آن بهره گیریم ، ابزار Dodg است ،که برای اینکه به این ابزار دسترسی داشته باشیم می توانیم ، از جعبه ابزار قسمت چپ نرم افزار استفاده کنیم و آن را انتخاب کنیم ؛ این ابزار گونه ای از روشِ کار قدیمی عکاسان برداشت شده است ، که با وسیله ای به همین گونه قسمتی از عکس ها را روشن می کردند ، این ابزار در نرم افزار فتوشاپ به ما این امکان را میدهد که اگر قسمتی از تصویر ما به صورت تیره درآمده است ، آن بخش را روشن کنیم. در همین بخش می توانیم از ابزارهای دیگری نیز استفاده کنیم که در زیر گروه همین ابزار قرار دارند ، ابزار دیگری که به ما کمک می کند ابزار Sponge است ، وقتی این ابزار را انتخاب می کنیم می توانیم همانند ابزار قبلی که از آن برای روشن کردن قسمتی از عکس بهره جُستیم ، از این ابزار برای تغییر دادن و کم کردن رنگ موجود در بخش هایی از تصویر استفاده کنیم، این ابزار نیز در زمان های گذشته مورد استفاده عکاسان در تاریکخانه ها بوده و عکاسان از آن برای همین عمل استفاده می کردند.
گاهی اوقات اتفاق می افتد که مکانی که ما از آن تصویری را (به وسیله ی یک دوربین دیجیتال) ایجاد کرده ایم، به علت شرایط بد نوری ، نوری که دوربین برروی سنسور خود ثبت کرده است ، نادرست بوده و باعث ایجاد نویز شده است، این اتفاق باعث می شود که تصویر شما از جزئیات و کیفیت کمی برخوردار باشد برای اینکه این مشکل را کمی برطرف کنیم می توانیم: از منوی فیلتر ها استفاده کرده و از طریق مسیر زیر به این فیلتر دسترسی پیدا کنیم ، (Filter >> Noise >> Reduce Noise) وقتی برروی این فیلتر کلیک کنیم ، صفحه ای برای ما باز میشود ، که گزینه های مختلفی را در اختیار ما قرار می دهد، و ما به عنوان کاربر می توانیم با تغییر دادن هرکدام از این اهرم ها و گزینه ها، تغییراتی را برروی تصویر خود ایجاد کنیم، آنقدر اهرم ها را دستکاری می کنیم که از لحاظ بصری به نتیجه ی مطلوبی دست پیدا کنیم. و در آخر با کلیک برروی دکمه ی ok کار خود را تایید می کنیم.
یکی از ابزاری که در فتوشاپ به صورت حرفه ای از آن استفاده می شود ابزار Lasso می باشد، این ابزار به ما این امکان را می دهد ،که ما بتوانیم بخشی از یک تصویر را به صورت نقطه ای انتخاب کنیم ، هنگامی که این ابزار را انتخاب می کنیم ، می توانیم به وسیله ی موس ، دورتا دور بخشی را که می خواهیم از تصویر اصلی جدا گردد را مشخص کنیم و با کلیک های پشت سر هم ، آن بخش را جدا کنیم وقتی کارمان با این بخش تمام شد می توانیم بخش مورد نظر را حذف یا کات یا کپی و اعمال دیگری را برروی آن انجام دهیم ؛ به طور مثال ما می توانیم بخشی را که به صورت جداگانه انتخاب کرده ایم ، را کپی کرده و به لایه ی دیگری انتقال دهیم و در این قسمت Mode لایه انتخابی را تغییر دهیم ، و به سیاه و سفید تغییر داده تا آن بخش به صورت سیاه و سفید درآید.
در این نرم افزار ما می توانیم از بخش های مختلفی استفاده کنیم ، ما می توانیم یک تولیدکننده تصاویر برای وب باشیم یا بخواهیم تصاویرمان را به صورت دیجیتال ارائه و عرضه کنیم ، آن موقع است که از Mode های سه رنگ و دیجیتالی که با حروف اختصاری RGB مشخص شده اند بهره مند شویم ، اما اگر ما بخواهیم تصویر خود را به صورت چاپی ارائه کنیم از گونه ای استفاده می کنیم که به صورت پیش فرض از سیستم های چاپی تبعیت کند. این سیستم به گونه ای در نرم افزار فتوشاپ گنجانده شده است که با حروف اختصاری CMYK مشخص شده است. برای تغییر دادن یک عکس که از گونه ی دیجیتالی استفاده می کند ، به گونه های چاپی می توانیم از منوی بالای نرم افزار استفاده کنیم ، از بخش IMAGEگزینه ی باز شونده ی Mode را انتخاب می کنیم و در این بخش تصویر خود را به یک تصویر که از CMYK یعنی گونه ی چاپی تبعیت کند، تغییر می دهیم.
بعد از تغییرات اصلی برروی رنگ و نور قابلیت دیگری که می توانیم از نرم افزار فتوشاپ نام ببریم ، قابلیت پاسپارتو کردن و نام گذاری تصویر است که به (Watermark) مشهور است.ابتدا برای اینکه یک تصویر را به صورت دیجیتالی پاسپارتو کنیم ، باید اندازه پاسپارتوی خود را درآورده باشیم ، تا در زمان چاپ به مشکل بر نخوریم ، در کارهای نقاشان این کار به صورت دستی انجام می شود و دیگر نیازی نیست که شما به صورت دیجیتالی این کار را انجام دهید، به همین منظور شما با مقداری مواد اولیه (کاغذ یامقوا) این کار را انجام می دهید؛ اما در نرم افزاری مثل فتوشاپ این قابلیت گنجانده شده است ؛ تا کار برای هنرمندان راحت تر شود و دیگر نگران اطراف کارشان نباشند نباشند ، ما می توانیم این عمل را از منوی Image گزینه ی Canvas Size فراخوانده و با آن عمل پاسپارتو را انجام دهیم ؛ هنگامی که برروی این گزینه کلیک می کنیم ،صفحه ی کوچکی برای ما باز می شود، که ما می توانیم سایز کارمان را در این بخش به نرم افزار بدهیم ؛ بعد با استفاده از فلش هایی که در وسط صفحه وجود دارند می توانیم مکان اصلی و قرارگیری تصویرمان را درست کنیم و با گزینه ی آخر این بخش می توانیم رنگ قسمت پشت کار یا همان پاسپارتو را مشخص کنیم، که این بخش را معمولا به صورت دلخواه انتخاب می کنیم . هنگامی که مشخصات کار را در این بخش وارد کردیم ، می توانیم از گزینه ی Ok استفاده کنیم و تمامی تغییرات را ذخیره کنیم. در این بخش تصویر ما به صورتی دیجیتالی دارای پاسپارتو شده است برای اینکه عمل واتر مارک (Watermark) را نیز برروی کارمان پیاده کنیم ، کافیست به جعبه ابزار مراجعه کنیم ، و از این جعبه گزینه ی Type Tool را انتخاب کنیم و با استفاده از این ابزار نام و حق کپی رایت تصویر خود را در قسمتی از پاسپارتو قید کنیم و تغییراتی را که مدنظر خودمان است را به این نوشته دهیم ، تا نشان دهنده ی آن باشد که ، اثر متعلق به ماست .
نکته ای که در این قسمت باید به آن اشاره شود ، این است که ما همیشه واترمارک ها (Watermark) را در آثار خارجی مشاهده می کنیم و این واتر مارک ها (Watermark) به صورت کلی به زبان لاتین و یا همان انگلیسی نوشته می شوند ، اما اگر بخواهیم واتر مارکی را بسته به سلیقه خودمان نوشته و آن را تغییر دهیم ، باید قبل از هرکاری نرم افزار فتوشاپ را به مقادیر فونت فارسی مجهز کنیم ؛ در نسخه های قدیمی فتوشاپ این مشکل همیشه وجود داشت و اکثریت کاربران ایرانی این مشکل را داشتند که نمی توانستند با نرم افزار فتوشاپ به صورت فارسی تایپ کنند ، بعد از گذشت چند سال ، نرم افزار فتوشاپ برای اینکه بتواند از زبان فارسی و عربی نیز پیروی کند، ورژن اختصاصی را برای خاورمیانه طراحی کرد. که ما بعد از خرید این ورژن می توانستیم متون خود را به صورت فارسی تایپ کنیم ، این ورژن دچار اشتباهاتی بود که یکی از ایراداتی که با آن سروکار داشتیم استفاده ی محدود از فونت های متعدد بود ، اما بعد از ارائه فتوشاپ در ورژن های بالاتر(CS) و (CC) بخشی در تمامی نرم افزار های فتوشاپ ارائه گردید ، که این بخش در هنگام نصب نرم افزار فعال گردیده و از تمامی فونت های عربی و فارسی به صورت کاملاً صحیح پیروی می کند. این عمل باعث می شود، که ما به عنوان یک کاربر ایرانی نیز بتوانیم از این نرم افزار به صورت صحیح تر استفاده کنیم و تمامی متون فارسی را به صورت کاملاً درست و برنامه ریزی شده در این نرم افزار استفاده کنیم، فقط شایان ذکر است که : ما باید در هنگام نصب نرم افزار گزینه ی ، (یدعم العربیۀEnglish) را قبل از نصب فعال کنیم تا بتوانیم از این قابلیت در این گونه نرم افزار ها و تمامی نرم افزار های شرکت اَدوب (Adobe) استفاده کنیم.
و در آخر شاید بتوانیم با نرم افزار فتوشاپ تغییرات زیادی را برروی تصویر پیاده کنیم ، این بسته به فعالیت ما دارد که چگونه از این نرم افزار استفاده کنیم ، اگر به عنوان یک عکاس از این نرم افزار استفاده می کنیم ، می توانیم به این توضیحات بسنده کنیم ، اگر به عنوان طراح از این نرم افزار استفاده می کنیم می توانیم به دنبال توضیحات بیشتر درباره این نرم افزار بگردیم و اگر یک گرافیست هستیم ، می توانیم بیشتر و بیشتر با این نرم افزار آشنا شویم ، چون این نرم افزار فقط یک کارایی و یک کاربرد ندارد ، شرکت اَدوب طبق آخرین بیانیه خود که در هنگام عرضه ی آخرین ورژن نرم افزار های خود داشته است ، نوشته بود که : ما نرم افزار فتوشاپ را نه برای قشر خاصی از طراحان بلکه برای تمامی طراحانی که در سراسر جهان هستند تولید می کنیم ، تا تمامی نیازهای آنها را برطرف کند.
بعد از تمامی این صحبت ها نوبت به ثبت تصویر می رسد که ما می توانیم از منوی File گزینه ی اصلی Save را کلیک کرده و فایل تصویر خود را که تغییراتی چند در آن ایجاد کرده ایم ، ذخیره کنیم .
نويسنده: ح. شاهميري

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *