عضویت

بررسي رشته كارشناسي فرش

دپارتمان آموزش مجازی شرکت جهت علاقه مندان به این دوره ی آموزشی توضیحاتی در این رابطه ارائه داده است. جهت ثبت نام در این دوره کوتاه مدت آموزشی و دریافت گواهینامه آموزشی معتبر در این زمینه به قسمت ( ثبت نام دوره ) مراجعه فرمائید. ( در نظر داشته باشيد احتمال دارد بر طبق نظر استاد مربوطه سرفصل ها  و يا محتواي دوره ها با آنچه در اين صفحه به صورت كلي شرح داده شده است متفاوت باشد.)
تاریخچه
فرش دستباف یکی از برجسته ترین صناعی ایران و نشان دهنده کمال ذوق و خلاقیت مردم هنرمند این مرز و بوم است که دارای سابقه چند هزار ساله است و از دیرباز تاکنون مورد توجه مردم هنردوست جهان بوده است.
فرش دستباف محصولی چند بعدی است و دارای جنبه های مختلف هنری ، فنی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی است. بر اساس آمار حدود 1/5 میلیون نفر در حرفه فرش بافی اشتغال دارند و سالانه حدود 6 میلیون متر مربع فرش تولید می کنند. همواره بالاترین رقم صادرات غیر نفتی ایران به فرش اختصاص داشته است.
در دهه ها اخیر فرش دستباف ایران، با چالش های مختلف مواجه بوده است، لذا برای صیانت از این هنر اصیل ایرانی و حفظ جایگاه شایسته آن ضروری به نظر رسید که در محیطی علمی
معرفی رشته :
دوره کارشناسی فرش یکی از دوره های آموزش عالی است که هدف از برگزاری آن تربیت نیروهای متخصص آشنا به مبانی نظری و عملی فرش دستباف می باشد.
در پایان دوره دانش آموختگان توانایی خواهند داشت در تمامی زمینه های مربوط به فرش مثل طراحی، بافت، مرمت و رنگرزی هم به صورت عملی و هم به صورت مشاور و کارشناس فعالیت داشته باشند.
امکانات آموزشی و پژوهشی
گروه فرش دانشگاه کاشان از لحاط امکانات آموزشی در بین سایر دانشگاه ها دارای وضعیت شاخصی است. برای انجام کلیه فعالیت های آموزشی و پژوهشی دانشجویان و اساتید امکانات لازم فراهم آمده است. فضاهای آموزشی از قبیل کلاس ها و آتلیه ها در حد استانداردهای لازم در دسترس است. کارگاه های مختلف بافت و مرمت فرش و گلیم و رنگرزی با امکانات لازم و آزمایشگاه های علوم الیاف، فیزیک الیاف و کنترل کیفیت فرش مجهز به دستگاه های مدرن امکان دسترسی دانشجویان به کامپیوتر و استفاده از اینترنت جهت فعالیت های آموزشی و پژوهشی در حد مطلوبی فراهم است.
ضمن پاسخگویی به نیازهای آموزشی و پژوهشی دانشجویان قادر است نیازهای مراکز صنفی و تحقیقاتی مربوط به فرش دستباف و ماشینی را برآورده سازد.
کتابخانه دانشکده معماری وهنر از معدود کتابخانه های معتبر و غنی در زمینه متون مربوط به فرش می باشد، تقریباً اکثر کتاب هایی که در مورد فرش و زمینه های وابسته به زبان انگلیسی و همچنین نشریات داخلی و بین المللی مربوط به فرش در دسترس دانشجویان این رشته می باشد.
معرفی رشته كارشناسي فرش
خبرنامه دانشجويان ايران: با توجه به نیاز دانش آموزان برای آشنایی با رشته های مختلف دانشگاهی جهت کسب اطلاعات کافی برای تحصیل در رشته های دلخواه و متناسب با شرایط هر فرد، بر آن شدیم تا در سلسله مقالاتی به تشریح هریک از رشته های دانشگاهی بپردازیم.
تا چندي پيش در ايران به هنر بسيار ظريف و زيبا‎ي فرش تنها به صورت يك حرفه نگاه مي‎شد؛ هنري كه نسل به نسل به صورت سنتي و استاد- شاگردي منتقل مي‎گرديد. به عبارت ديگر كمتر كسي در اين زمينه مطالعه، تحقيق و پژوهش انجام داده بود و يك مركز دانشگاهي براي آموزش، حفظ و حراست و پيشرفت اين هنر اصيل ايراني و سرمايه ملي وجود نداشت.
اما خوشبختانه در دهه هفتاد به همت وزارت علوم، تحقيقات و فناوري، رشته كارشناسي فرش در برخي از دانشكده‎هاي هنر مراكز آموزش عالي ارائه گرديد؛ رشته‎اي كه مي‎تواند موجب رشد و اعتلاي هنر و صنعت فرش كشورمان گردد.در اين رشته دانشجو درباره تاريخچه فرش، جامعه شناسي فرش، انواع بافت، ابزار بافت، طراحي، رنگ و الياف فرش اطلاعات لازم را به دست مي‎آورد. براي مثال، در فرش دستي سه نوع الياف طبيعي پشم، ابريشم و نخ به كار مي‎رود كه دانشجوي كارشناسي فرش، با اين الياف و نحوه تكنولوژي هر يك از آنها به صورت علمي آشنا مي‎شود؛ يعني ريسندگي و رنگرزي اين الياف را مي‎آموزد.
همچنين دانشجوي اين رشته با فرش‎هاي مناطق مختلف جغرافياي ايران كه از نظر الياف، بافت، طرح و رنگ متفاوت است، آشنا مي‎گردد. البته لازمه كسب اين دانش، اطلاع از جامعه‎شناسي نقاط مختلف ايران است. براي مثال، در قالي كاشان بيشتر از رنگ‎هاي قرمز و سرمه‎اي استفاده مي‎شود. اما در قالي تبريز رنگ‎هاي بژ، كرم ومسي كاربرد دارد و اين تفاوت رنگ به دليل تفاوت محيطي و جغرافيايي شهرها و مناطق ياد شده است.در كل رشته كارشناسي فرش داراي پنج گرايش مرمت و تكميل، طراحي، رنگرزي بافت و ساير زير انداز‎ها است.
كه گرايش مرمت و تكميل بيشتر به تكنولوژي فرش مي‎پردازد؛ يعني دانشجو با الياف، رنگ، رنگرزي شيميايي و سنتي، انواع بافت، داركشي فرش، انواع گره ( كه نماد فرش است)، نحوه حفظ كيفيت و ابعاد فرش و مرمت فرش آشنا مي‎شود و در گرايش‎ طراحي، دانشجو درباره انواع مختلف نقش‎هاي قالي‎هاي ايراني اطلاعات گسترده‎تري به دست مي‎آورد و درباره طراحي قالي و تا حدودي گليم آموزش مي‎بيند.
در گرايش رنگرزي دانشجو با نحوه رنگرزي شيميايي و سنتي آشنا مي‎شود و در زمينه شيمي تجزبه، تكنولوژي رنگ و شيمي و تكنولوژي مواد رنگرزي اطلاعاتي به دست مي‎آورد. در گرايش بافت نيز دانشجو به طور تخصصي‎تر به بافت قالي مي‎پردازد و انواع گره‎ها و بافت‎ قالي را آموزش مي‎بيند. در گرايش ساير زير اندازها نيز دانشجو بافت گليم، سوماك، زيلو، گبه و ساير زيرانداز‎ها را آموزش مي‎بيند و با نحوه مرمت گليم، جغرافيا و نقوش نمادهاي گليم و ساير زيراندازهاي سنتي ايران آشنا مي‎شود.
 
توانايي‎هاي لازم :
دانشجوي اين رشته بايد فردي خلاق، نوآور و علاقه‎مند به هنر و صنعت فرش باشد. دانشجويي كه بدون هدف رشته كارشناسي فرش را انتخاب كرده باشد، پس از فارغ‎التحصيلي جـايـگاهي در صـنعت فـرش نـخواهـد داشت، در نقطه مـقابل نـيز دانشجوياني هستند كه با علاقه و پشتكار بسيار به اين رشته آمده‎اند و به دنبال آموزش و بهبود كيفيت هنر فرش هستند و قدم‎هاي موثري نيز در اين زمينه برداشته‎اند.
همچنين كارشناس فرش بايد از تاريخ هنرهاي دستي و بومي، بخصوص هنر فرش‌بافي آگاهي داشته باشد وبه ياري ذوق هنري، طرح‎هايي ارائه دهد كه هم از اصالت بومي و هم از نوآوري برخوردار باشد.
موقعيت شغلي در ايران :
در كشور ما، هيچ كالايي از نظر ارزش افزوده مشابه فرش نيست. زيرا از يك سو، مواد اوليه فرش در ايران تهيه مي‎شود و از سوي ديگر، فرش دست‎بافت ايراني در بازارهاي جهاني داراي ارزش مادي بسيار زيادي است.
به همين دليل در حال حاضر، بسياري از مراكز خصوصي و دولتي هستند كه به دنبال فارغ‎التحصيلان اين رشته مي‎گردند كه در زمينه طرح، رنگ و بافت مهارت و خلاقيت داشته باشند. عده‎اي از فارغ‎التحصيلان نيز به عنوان مشاور بازرگانان فرش فعاليت مي‎كنند يا خودشان در زمينه توليد فرش يا صادرات فرش سرمايه‎گذاري كرده و در اين زمينه فعاليت مي‎كنند و بالاخره تعداد قابل توجهي نيز اين هنر را در مراكز كار و دانش آموزش مي‎دهند.
درس‌هاي اين رشته در طول تحصيل :
دروس مشترك در گرايش‌هاي مختلف فرش :
شيمي عمومي، هندسه نقوش در هنرهاي سنتي ايران، هنر در تمدن اسلامي، آشنايي باهنر در تاريخ، كارگاه طراحي پايه، تاريخ فرش، عكاسي، جامعه‌شناسي فرش، آشنايي با هنرهاي سنتي ايران، كارگاه بافت قالي، شناخت و ارزيابي فرش دست‌بافت، اصول رنگرزي، كارگاه طراحي سنتي، آشنايي با مواد اوليه و ابزار، كارگاه مرمت و نگهداري قالي، كنترل كيفي استانداردهاي فرش، پژوهش در فرش ايران، جغرافياي فرش، سير تحول و تطور نقوش و نمادها در هنرهاي سنتي، علوم الياف، ريسندگي، زيبايي‌شناسي فرش ايران، اقتصاد فرش ايران.
دروس تخصصي گرايش طراحي
دروس تخصصي گرايش مرمت و تكميل
 دروس تخصصي گرايش رنگرزي
 دروس تخصصي گرايش ساير زيراندازها

دیدگاه کاربران
  • اکرم زمانی 22 دسامبر 2016

    با سلام و ادب بسیار عالی بود

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *