سازمان های امروز، یک دوره استثنایی گذار از محیط های سنتی کسب و کار به فضای نوین مبتنی بر پارادایم ها ی متفاوت و قوانین نوین عصر اطلاعات را تجربه می نمایند. ورود به فضای رقابتی کسب و کار با شرایط جدید، پدیده ای گریز ناپذیر است و مدیریت در این شرایط و محیط متفاوت، دانش و تجربه متمایزی را نسبت به دانش رایج مدیریت و سازمان طلب می نماید.
گرایش MITM از سال ۱۳۸۱ همزمان با شروع این تحولات در کشور و تصویب برنامه های کلان به کارگیری فناوری اطلاعات در سازمان ها طراحی شده است .
مدیریت کسب و کار MBA گرایش مدیریت فناوری اطلاعات پاسخی است به نیاز مدیران پیشرو و پویای امروز. رویکردی نو به استراتژی، طرح کسب و کار، مدل سازی، یکپارچگی فرآیندهای کسب و کار، فرآیندها، مدیریت، برنامه ریزی، تصمیم گیری و نگاهی متمایز است به پایه های اقتصاد کسب و کار، مدیریت استراتژیک، مدیریت منابع انسانی، مدیریت زنجیره تامین، بازار و مدیریت روابط مشتری. به روزآوری دانش مدیریت کسب و کار با این رویکرد، نیاز رهبران بنگاه های اقتصادی و مشاورین ارشد آنهاست. تحصیل و کسب دانش مدیریت با گرایش این رشته، افق های جدیدی را پیش روی مدیریت سازمان ها می گشاید که ترسیم کننده چشم انداز سازمان های پیشرو امروز خواهد بود.
توانمند سازی و تجهیز مدیران سازمان های دولتی و خصوصی، مدیران مرتبط با واحدهای فناوری اطلاعات و ارتباطات (فاوا) مشاورین ارشد مدیریت و مسئولان طرحهای تحول سازمانی به دانش های مرتبط با زمینه های مدیریتی فناوری اطلاعات و ارتباط آن با مسایل گوناگون سازمان و مدیریت، از مهمترین اهداف این رشته به شمار می آید. انتظار می رود این دوره آموزشی به درک تحولات نوین سازمانی، به ویژه در سطوح برنامه ریزی راهبردی، سیاست گذاری ها و شناخت بهتر عوامل مرتبط با زمینه های رقابت در محیط کسب و کار کنونی و در نهایت تقویت قابلیت های تحلیل و تصمیم گیری کمک شایان توجهی نماید.
فارغ التحصیلان، در زمینه درک نقش محوری فناوری اطلاعات در سازمانهای خود و جنبه های مدیریتی آنها ، تسلط بیشتری یافته و قادر خواهند بود جنبه های بحرانی فعالیت های با محور فاوا در سازمان را شناسایی نموده و در جهت پیاده سازی استراتژی های متاثر از آن، فعالیت نمایند. بهبود اثر بخشی ارتباط بین رده های مدیریتی و کارشناسان و مشاورین فناوری اطلاعات، از جمله سایر تاثیرات این دوره محسوب می گردد.
دوره مدیریت کسب و کار MBA گرایش مدیریت فناوری اطلاعات نیاز عصر کنونی کلیه مدیران سازمان ها در رده های مختلف، کارشناسان و متخصصان حوزه IT و مشاورین مدیریت به ویژه گروهی که بیشتر مسائل راهبردی سازمان ها را مورد توجه قرار می دهند به شمار می رود. دیگر مخاطبین دوره عبارتند از: کارشناسان برنامه ریزی استراتژیک و طراحی فرآیندهای مهندسی مجدد سازمان، مدیران بالفعل یا بالقوه بخش انفورماتیک و مدیران فناوری اطلاعات، CIO سازمان ها، مدیران شرکتهای کامپیوتری و یا خدمات انفورماتیکی، که در کنار دانش فنی، با درک صحیح اهمیت تاثیرگذاریهای سازمانی این فناوری، مطالعه ابعاد مدیریتی و سازمانی فاوا را در برنامه ارتقاء توانمندی های خود پیش بینی نموده اند، تبادل نظرات و تعاملات این جامعه متخصص و تلفیق تجربیات ایشان با مسایل کسب و کار، همواره سبب شده تا هم افزایی های ارزشمندی در محیط کلاسهای آموزشی پدید آید.
ما در بنیاد آموزش مجازی ایرانیان امکان ثبت نام در دوره آموزش مجازی MBA گرایش مدیریت فناوری اطلاعات و اخذ مدرک معتبر MBA گرایش مدیریت فناوری اطلاعات را به صورت کاملا غیر حضوری فراهم آورده ایم.
مدیریت فناوری اطلاعات یکی از مباحث اصلی حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات است.
آموزش نیروی انسانی متخصص موسسات و سازمانهای دولتی و خصوصی است که در زمینه های مربوط به فناوری اطلاعات و مدیریت بنوانند در جهت تامین نیازهای امروز و فردای مدیریت در جامعه فعالیت كنند.
دوره آموزش مجازی MBA گرایش مدیریت فناوری اطلاعات برای شما توسط بنیاد آموزش مجازی ایرانیان تهیه شده، تا به آسانی اینترنتی ثبت نام کنید.
بنیاد آموزش مجازی ایرانیان با اعتبار بسیار بالا برای شما شرایطی فراهم آورده که در مدت زمان کوتاه میتوانید مدرک MBA گرایش مدیریت فناوری اطلاعات را اخذ نمایید.
تعریف مدیریت فناوری اطلاعات:
فناوری: (Technology) رشته کاربردی شده از علم به وسیله بیان ابزار، روش ها و مفاهیم موجود در یک حوزه علمی می باشد.
اطلاعات; (Information) داده های منظمی هستند و به فرمی قابل استفاده برای دستیابی به اهداف مشخص و یا در مسیر کاهش ناتوان بودن و نداشتن اطمینان و یا برای کم کردن جنبه ها و قسمت های نامعلوم در یک تصمیم گیری مورد استفاده قرار می گیرند.
فناوری اطلاعات: (Information Technology یا IT) براساس تعریف انجمن فناوری اطلاعات آمریکا (ITAA) عبارت است از: مطالعه، طراحی، توسعه، پیادهسازی، پشتیبانی یا مدیریت سیستمهای اطلاعاتی مبتنی بر رایانه، خصوصاً برنامههای نرمافزاری و سختافزار رایانه.
فناوری اطلاعات به صورت ساده یعنی علم استفاده از یک سری ابزار که این ابزار همان پردازش، نگهداری، جمع آوری، ذخیره، توزیع، انتقال، امنیت است که بر روی اطلاعات اعمال می شود. به عبارت دیگر فناوری اطلاعات عبارتست از کاربرد رایانهها و دیگر فناوریها برای کار با اطلاعات.
مدیریت فناوری اطلاعات Information Technology Management دانشی میان رشتهای است که در آن، تمام منابع فناوری، مطابق با نیازها و اولویتهای فناورانه نوین، اداره میشود. این منابع ممکن است شامل سرمایهگذاریهای محسوس مانندنرمافزار، دادهها، شبکه و امکانات مرکز داده، که توسط کارکنان از آن منابع نگهداری میشود باشد.
مفهوم فناوری اطلاعات و ارتباطات:
در پنجاه سال گذشته بروز تحولات گسترده در زمینه کامپیوتر و ارتباطات، تغییرات عمده ای را در عرصه های متفاوت حیات بشری به دنبال داشته است. انسان همواره از فناوری استفاده نموده و کارنامه حیات بشری مملو از ابداع فناوری های اطلاعات و ارتباطات که از آنان به عنوان فناوریهای جدید و یا عالی، یاد می شود بیشترین تاثیر را در حیات بشری داشته اند. دنیای ارتباطات و تولید اطلاعات به سرعت در حال تغییر بوده و ما امروزه شاهد همگرایی آنان بیش از گذشته با یکدیگر بوده، بگونهای که دادهها و اطلاعات بسرعت و در زمانی غیرقابل تصور به اقصی نقاط جهان منتقل و در دسترس استفاده کنندگان قرار میگیرد.
مهارتهای عمومی مدیریتی:
1. رهبری
بدیهی است که شرط اصلی احراز پست مدیریت، داشتن توان رهبری نیروی انسانی شاغل در بخش های مرتبط و مدیریت منابع سازمان در آن حوزه است. خصوصیاتی مانند: تعهد، لیاقت، شجاعت، بزرگواری، شکیبایی، مسؤولیتپذیری و برخورداری از شخصیت مناسب برای احراز این مقام، جزو مهارتهای عمومی یک مدیر است و موضوع مدیریت چه فناوری اطلاعات و چه غیر آن، تغییری در این مهم ایجاد نمیکند.
یادآوری این نکته مفید است که <مدیریت> علمی است که تکنیکها و فوت و فنهایی دارد. این فنون حاصل دهها سال تجربه وتبادل نظر مدیرانی است که داستان شکستها و کامیابیهای خود را با دیگران (از جمله محافل آکادمیک) به اشتراک گذاشتهاند. بهرهگیری از این تجربیات و فنون، راه رسیدن به هدفهای یک مدیر را کوتاه میکند.
2. درک ماهیت کسبوکار
یک موضوع مهم درباره cio آن است که وی باید شناخت مناسبی از ماهیت کسبوکار اصلی سازمان یا شرکت مطبوع خود داشته باشد. صرف بلد بودنit کسی را به یک مدیر خوب فناوری اطلاعات در یک سازمان تبدیل نمیکند. پیام مهم این حرف آن است که یک مدیر خوب برای فناوری اطلاعات در هر سازمانی ، احتمالا یک متخصص در زمینه فعالیت همان سازمان است که خود را به دانشit نیز مجهز کرده است و نه برعکس. اگر یک مهندس شیمی دورههای تخصصی مرتبط با کامپیوتر، شبکه و مدیریت فناوری اطلاعات را بگذراند، احتمالا خیلی موفقتر از یک مهندس کامپیوتر خواهد بود که پس از گذراندن دورههای مرتبط با مدیریت فناوری اطلاعات، قصد دارد به عنوان یک cio در یک شرکت تولید محصولات شیمیایی خدمت کند. زیرا اولی درک مناسبی از ماهیت کسب وکار سازمان مطبوع خود دارد درحالی که دومی ممکن است برداشت صحیحی از نیازها و مشکلات سازمان خود نداشته باشد.
3. روابط اجتماعی
فناوری اطلاعات چنانکه از نام آن برمیآید با اطلاعات سروکار دارد و اطلاعات بخش جداییناپذیر از هر رابطه اجتماعی است. وقتی دو نفر با یکدیگر ارتباط کاری برقرار میکنند در حقیقت شکلی از اطلاعات و آگاهی را میان خود رد و بدل میکنند. تجربه نشان داده است که آندسته از مدیران رده بالای it که روابط عمومی خوبی ندارند ولو با وجود بهرهمندی از توان فنی بالا در زمینه فناوری اطلاعات چندان موفق نیستند.
4. توانایی خلق و مدیریت تغییر
بارها در کتابها و مقالات مرتبط با فناوری اطلاعات، از جمله مقالاتی که در همین مجله به چاپ رسیدهاست روی ابعاد پیچیده و چندگانه مشکل <سرعت و شدت تغییرات> در محیط پیادهسازی فناوری اطلاعات تاکید شده است. مثلا پیش از این، طی مقالاتی درباره موضوع سیستمهای قدیمی(1) و مهندسی مجدد فرآیندهای کسبوکار(2) سخن گفتیم. همه این حرفها مؤید یک واقعیت است: Cio باید نسبت به موضوع تغییر و تحول، آگاه و برای خلق یا مدیریت این تغییرات، توانایی کافی داشته باشد.
5. تجربه امور بینالملل
فناوری اطلاعات و پدیدههای مرتبط با آن مرز نمیشناسد و اصولاً یکی از آرمانهای فناوری اطلاعات این است که کسب وکارها و فعالیتها را جهانی کند. اینترنت یکی از مهمترین سکوهای پرتاب کسبوکارها در عرصه جهانی است و باورکردنی نیست که مدیرit در سازمانی که دارای روابط و تعاملات بینالمللی است، بدون شناخت نسبت به ویژگیهای روابط بینالمللی (مانند درک تفاوت نوع کسبوکار و ریتم بازرگانی در کشورها و فرهنگهای مختلف) بتواند در این زمینه موفق باشد.
6. ایجاد توازن میان راهکار و راهبرد
مدیریت فناوری اطلاعات آمیزهای از تاکتیکهای مقطعی و راهبرهای کلان است. مدیرIT اصطلاحاً باید Vision داشته باشد: کجا هستیم و به کجا میخواهیم برسیم؟ اما در عین حال مادامی که به نقطه دلخواهمان نرسیدهایم نیز باید چرخ امور بچرخد. آیا فکر میکنیم برای مدیریت امور پرسنلی سازمان نیاز به نرمافزار خاصی داریم؟ بسیار خوب! بهتر است تا آن زمان که سازمان بودجه این کار را فراهم کرد، یک جوری با استفاده از فوت و فنهای موجود امور پرسنلی را اداره کنیم تا نرمافزار دلخواه به دستمان برسد. گاهی اوقات برای مدیریت اطلاعات در سازمان نیازمند بهکارگیری راهکارهای مقطعی هستیم اما نباید راهبرد اصلی خودمان را فراموش کنیم. درغیراینصورت در چرخه امور روزمره گرفتار میشویم.
7. داشتن شهامت جلوگیری از خطاهای بینشی و عملکردی مدیران رده بالا در زمینه IT
یک مدیر فناوری اطلاعات باید آگاه باشد که فلسفه اصلی حضور او در یک سازمان، عدم اشراف کافی سایر مدیران اجرایی آن سازمان بر پیچیدگیها و ظرافتهای مدیریت فناوری اطلاعات است. بنابراین چنین فردی باید شهامت بازداشتن خطاهای بینشی و عملکردی مدیران رده بالای سازمان را در هر موضوعی که به فناوری اطلاعات مربوط میشود داشته باشد. اگر روزی مدیرعامل یک سازمان، یک بسته نرمافزاری E-Commerce خرید و خطاب به کارمندان گفت: مگر نمیگویند تجارت الکترونیک؟ خب شما هم خدمات ما را در اینترنت بفروشید! CIO باید شهامت آن را داشته باشد که بگوید: دست نگه دارید! آیا روند فعلی کسب وکارمان با مختصات و ویژگیهای این بستر جدید بازرگانی همخوانی دارد؟
وظایف فناوری اطلاعات:
وظایف موجود در فناوری اطلاعات را میتوان در یک دید کلی به 8 مورد تقسیم نمود :
1. نگهداری و پردازش
2. تقسیم وظایف
3. مدیریت شبکه : یکی از مهمترین مسایل، آشنایی با مفاهیم و پیاده سازی شبکه برای مدیران فناوری اطلاعات است .در این سایت در بخش مقالات –> شبکه ، شما را با دنیای شبکه های با سیم و بی سیم آشنا میکنم.
4. مدیریت اطلاعات : میتوان به جرأت اعلام کرد؛ مدیریت اطلاعات حرف اول را در رشته فناوری اطلاعات میزند و یک مدیر ارشد این رشته باید بتواند بر روی اطلاعات خود مدیریت نمایید.
5. توسعه اطلاعات : میتوان چهار کلمه کلیدی برای آن ارایه نمود : کنترل، سرعت و دقت، امنیت، فرمت
6. توسعه سیستمهای مهندسی فناوری اطلاعات : باعت تحول در فناوری اطلاعات شد و میتوان گفت جنس فناوری اطلاعات از یک زمان به بعد نرم افزاری شد.
7. توسعه کاربردی : زمانی میتوانیم توسعه یک علم را احساس کنیم که در بین مردم و کاربران باشد.
8. توسعه تجاری
و امااااااااااااا در مورد مدرک MBA :
گواهینامه MBA چیست؟
کارشناسی ارشد مدیریت بازرگانی یا MBA، مدرک تحصیلی عمومی است که با تحصیل آن مهارتهای فنی، مدیریتی و رهبری را فرا خواهید گرفت و میتوانید یکی از گزینههای مناسب در استخدام مدیر عامل باشید. MBA برای کمک به فارغ التحصیلان برای درک بهتر فعالیتهای عمومی مدیریت کسب و کار طراحی شده است. مدرک MBA میتواند در رشتههایی مانند حسابداری، امور مالی یا بازاریابی و مدیریت روابط عمومی تمرکز ویژه داشته باشد.
کسب مدرک تحصیلی MBA به شما کمک میکند تا در کسب و کارها تیزهوشانه عمل کنید، شبکه سازی را به صورت حرفهای انجام دهید و حرفهایها را در اطراف خود جمع کنید و فرصتهای جدیدی خلق کنید. با گرفتن این مدرک میتوانید به این فکر کنید که آیا میخواهید شغل خود را ارتقا دهید، به یک صنعت جدید بروید یا یک کارآفرین شوید.
مدرک mba معادل چیست؟!
مدرک MBA معادل مدرک کارشناسی ارشد است. البته باید عنوان کنیم، که فردی بعد از گذراندن دوره MBA گواهی دریافت میکند و فارغ التحصیل در رشته MBA هستند که مدرکی معادل با کارشناسی ارشد دریافت خواهد کرد.
مدرک MBA مورد تایید وزارت علوم است؟
همیشه موضوع تایید مدرک MBA از سمت وزارت علوم، حرف و سخن بسیار داشته است و پیش آمده که افراد پس از گرفتن مدرک با مشکل عدم تایید مواجه شدهاند. وزارت علوم برای اینکه این مشکل را حل کند سامانهای برای تعیین اعتبار مدرک MBA معرفی کرده است.
اگر گواهی و مدرک MBA هولوگرام و مهر وزارت علوم داشته باشد، باید از اعتبار و تایید شدن آن توسط وزارت علوم مطمئن باشید. اما چنانچه این موارد در مدرک شما وجود ندارد، میتواند از جایی که مدرک را برای شما صادر کرده درباره آن سوال کنید.
[wp-rss-aggregator sources=”112286″]
سلام. آیا مدرکی که در پایان دوره صادر میکنید در سطح کارشناسی ارشد می باشد یا فقط گواهی حضور در دوره است؟