کشف استعدادها در کودکانتان
وقتی نوزاد شما به دنیا میآید و کمی بزرگتر میشود میتوانید بفهمید چپ دست است یا راست دست، این خودش نوعی کشف استعداد است. در افراد چپ دست نیمکره راست مغز فعال است و نیمکره راست شامل تصور و تجسم، شناخت رنگ، موسیقی و وزن آهنگ و کلا هنر است. افراد راست دست دارای نیمکره چپ فعال هستند و نیمکره چپ در ریاضیات، زبان و ارتباط کلامی، منطق و بررسی و تجزیه و تحلیل و نویسندگی فعالتر است. چپ دست یا راست دست بودن یکی از نشانههای چگونگی استعداد فرزندتان است که البته تعیینکننده نیست.
اولین روش برای کشف استعدادهای کودک مشاهده رفتار اوست. اکثر مادرها با دیدن رفتارهای کودک خود به خصوص اگر فرزند اولشان باشد به وجد میآیند و فکر میکنند تنها کودک آنهاست که این حرکت شگفتانگیز را انجام میدهد. شما باید به عنوان والدین کودکتان آگاهی کامل از روند رشد کودک داشته باشید تا آنچه لازمه رشد کودک در رفتار است را بدانید مثلا سن دندان درآوردن، راه افتادن، حرف زدن و… . با این آگاهی که از قبل پیدا کردهاید میتوانید به ارزیابی دقیقتری از رفتارهای کودک خود دست پیدا کنید مثلا میتوانید بفهمید کودکتان با توجه به سنش زود یا دیر به حرف افتاده است.
والدین آگاه و واقع بین میتوانند بگویند فرزندشان حدودا از چه سطح هوشی برخوردار است، تواناییهای حرکتی او در چه سطحی است. گنجینه لغات، حافظه کلامی، حافظه عددی، سرعت یادگیری و… از جمله مسائلی است که والدین میتوانند در فرزند خود دریابند.
والدین باید دقت کنند که واقعبینی در کشف استعدادها یکی از مهمترین وظایف آنهاست. اکثر والدین به دلیل اینکه دوست دارند فرزندشان بسیار باهوش باشد و در زمینههای خاصی که آنها میخواهند مستعد نشان داده شوند، بسیاری از استعدادهای واقعی کودک را نادیده گرفته و تنها به خواستههای خود توجه میکنند و گاهی از کودک خود انتظارات واهی و نادرست دارند که این کارشان تنها به هرز رفتن استعدادهای واقعی فرزندشان میانجامد. خداوند در هر فردی استعدادهای خاصی گذاشته است که او را منحصر به فرد میکند پس سعی کنید استعدادهای واقعی فرزندتان را بیابید.
دقت داشته باشید که بچهها در هر آنچه استعداد دارند علاقه نشان میدهند و به هر چه علاقه نشان میدهند در آن توانمندتر میشوند. در واقع علاقه و استعداد رابطه مستقیم با هم دارند. وقتی کودک بزرگتر میشود میتوان به علایق او توجه کرد و دید که کودک بیشتر به سمت چه چیزی علاقه و توجه نشان میدهد. کودکانی هستند که ساعتها سرگرم ساختن و خراب کردن وسایلند، بعضی از بچهها علاقه شدیدی به گوش دادن موسیقی، کتاب قصه و دیدن برنامههای موزیکال تلویزیون دارند و بعضی نیز عاشق نقاشی کشیدن هستند. تنها وظیفه والدین دقت به این رفتارها و در اختیار گذاشتن آنچه که به آن علاقه نشان میدهد به کودک است.
وقتی فرزندتان به سن مهد کودک رسید یعنی حدود پنج شش سالگی، میتوان با ایجاد ارتباط با مربیان به استعدادهای فرزند خود پی ببرید. از خود کودک بپرسید که دوست دارد چه کلاسی در مهد برود، به علایق خودتان توجه نکنید بلکه به علایق فرزندتان احترام بگذارید.
در سن مدرسه نیز میتوانید از معلمان او بپرسید و با توجه به نمرات و حرفهای کودک خود متوجه علایق و استعدادهای او شوید. از پرسشنامههای استعداد و تستهای کشف استعداد که روانشناسان در اختیار دارند نیز میتوان کمک گرفت. خانههای کشف استعداد نیز مکانهایی هستند که میتوانند در این امر کمک کنند. آنها با ابزار و روشهایی که به کار میبرند میتوانند تا حدودی به شما بگویند فرزندتان در چه زمینههایی مستعد است.
پرورش استعدادها
وقتی فهمیدید که فرزندتان در چه زمینهای استعداد دارد و علاقه نشان میدهد شما دو وظیفه دارید اول اینکه علاقه فرزندتان را حفظ کنید و در مواردی علاقه را ایجاد کنید دوم اینکه آن استعداد را پرورش دهید تا از حالت بالقوه درآید و بالفعل شود.
اولین چیزی که به ذهن والدین راجع به پرورش استعداد میرسد خرید وسایل مختلف در زمینهای که فرزندشان استعداد دارد است و دوم گذاشتن کلاسهای مختلف در آن زمینه است. هر دو اینها خوب است، اما اولین قدم شما دادن اطلاعات به فرزندتان است. اطلاعات در هر سنی متفاوت است در سنین کودکی شما با مشاهده و اطلاعات تصویری فرزندتان را مطلع میکنید و در سنین نوجوانی با مطالعه و گفتگو با کسانی که در آن زمینه خاص موفقند. فرزند خود را به محل کار افراد موفق ببرید تا با محیط کاری آن استعداد خاص آشنا شوند. برای فرزند خود زمینههای تفریحی فراهم کنید که با آن استعداد خاص مرتبط است و برای اینکه زمینههای تفریحی را بشناسید حتما با متخصصان آن مشورت کنید.
اگر احساس کردید علاقه کودکتان کم شده است کمی به او استراحت دهید و بگذارید خودش به دنبال استعدادش برود و شما همه چیز را در اختیارش قرار ندهید. اصلا او را تا خودش نخواست درگیر کلاسهای آکادمیک و تئوریک نکنید مخصوصا در سنین پائین؛ چرا که اگر برایش خسته کننده باشد علاقهاش را تحتالشعاع قرار میدهد. تمام روز فرزند خود را به یک فعالیت خاص اختصاص ندهید و تنها بخشی از فعالیت روزانهاش را به استعدادش اختصاص دهید تا او را خسته نکنید.
حتما یک فعالیت ورزشی و بدنی برای او در نظر بگیرید و اگر استعداد او در زمینه ورزش و بدنی است یک فعالیت ذهنی و تمرکزی یا هنری برایش درنظر بگیرید تا به جنبههای دیگر شخصیت او نیز کمک کنید، اما بدانید که جنبه مخالف استعداد کودک فقط باید تفریحی و برای تنوع باشد و انتظار پیشرفت چشمگیر از او نداشته باشید و تمرکز خود را روی استعداد اصلی فرزندتان حفظ کنید.
گاهی ممکن است کودک در چند زمینه مختلف استعداد و علاقه نشان دهد. وظیفه پدر و مادر این است که قبل ازاینکه فرزندشان در زمینه خاصی مشغول به فعالیت و پیشرفت شود او را با تمام رشتهها و زمینههای فعالیت آشنا کند و بعد از کشف همه استعدادهای فرزندشان به علاقه خود او توجه کنند. والدین باید بدانند که پیشرفت در چند جنبه همزمان بسیار سخت است یا باید به پیشرفت سطحی و در حد متوسط در چند استعداد باهم بسنده کرد یا قید چند استعداد را زد و به یک استعداد محوری پرداخت. اما بهترین روش برای بچههایی که دارای چند استعداد محوری هستند این است که با توجه به علاقه کودک استعدادها را اولویتبندی کرده و در حد توان به آنها پرداخت.
گاهی فرزند شما در نیمه راه تصمیم میگیرد به رشته خاصی بپردازد و در زمینهای که شما برای او امکانات فراهم آوردهاید دیگر فعالیتی نکند. اکثر پدر و مادرها در این مواقع عصبانی میشوند و اجازه چنین کاری را نمیدهند. بعضی از والدین هم هر چه بچه بگوید گوش میدهند و اجازه میدهند فرزندشان دائما از این شاخه به آن شاخه بپرد. در چنین مواقعی والدین باید به فرزندشان اجازه دهند تا برود و علاقه اصلی خود را پیدا کند و مطمئن شود در آن زمینه استعداد دارد بعد اگر بخواهد میتواند تغییر مسیر دهد. اما به هیچ وجه اجازه ندهید فرزندتان از این شاخه به آن شاخه بپرد. البته گاهی برای اینکه فرزندتان بتواند علاقهاش را بشناسد لازم است، اما به صورت مقطعی و کوتاهمدت نه اینکه همیشه بخواهد به این رویه ادامه دهد.
شما نیز باید به فرزندتان کمک کنید تا بتواند یک تصمیم درست بگیرد و علاقهاش را پیدا کند. گاهی بچهها تحت تاثیر چیزی غیر از علاقه و استعداد خود قرار میگیرند مثل دیدن یک فیلم یا یک دوست که در زمینه خاصی فعالیت موفقی دارد. در چنین مواقعی فرزندتان ممکن است به اصطلاح جوگیر شده باشد و فقط یک تصمیم لحظهای و هیجانی گرفته باشد. شما به هیجان او دامن نزنید و منطقی باشید. گاهی والدین بیشتر از بچهها هیجانی تصمیم میگیرند، اما راه درست زمان دادن است.
بلافاصله تصمیم نگیرید، بگذارید حداقل ۲ هفته بگذرد تا اگر این تصمیم و انتخاب از سر هیجان است از بین برود و در این ۲ هفته اصلا راجع به آن فعالیت حرف نزنید. اگر فرزندتان باز به آن فعالیت علاقه نشان داد به جمعآوری اطلاعات و دادن آگاهی به فرزندتان بپردازید؛ بدون اینکه به ذهنش جهتدهی مثبت یا منفی بدهید.
با یک برنامه ریزی دقیق و با آگاهی کامل و رفتاری حساب شده استعدادهای فرزندتان را پرورش دهید.
جهت ثبت نام در دوره آموزشی پرورش استعداد در کودکان بر روی تصویر فوق کلیک نمایید.
دوره غیر حضوری است و محتوای الکترونیکی در قالب CD یا DVD به آدرستان ارسال می گردد.
پس از پایان گواهی و مدرک معتبر دوره آموزشی پرورش استعداد در کودکان با قابلیت ترجمه رسمی دریافت می نمایید.
مشاوره رایگان: ۰۲۱۲۸۴۲۸۴ و ۰۹۱۳۰۰۰۱۶۸۸ و ۰۹۳۳۰۰۲۲۲۸۴ و ۰۹۳۳۰۰۳۳۲۸۴ و ۰۹۳۳۰۰۸۸۲۸۴ و ۰۹۳۳۰۰۹۹۲۸۴
آنچه شما میخواهید
گاهی پدر و مادرها فکر میکنند استعدادهای فرزندشان صددرصد شبیه خودشان است. البته ژنتیک در استعدادها نقش مهمی دارد، اما این دلیل نمیشود که شما از اینکه فرزندتان شبیه شماست مطمئن باشید، پس قبل از اینکه بخواهید پیشبینی کنید و استعدادهای او را به عنوان یک انسان مستقل از خودتان بشناسید.
بعضی از پدر و مادرها میخواهند از همان ابتدا استعدادهای فرزندان خود را به همان جهتی که میخواهند سوق دهند. شما میتوانید با قرار دادن کودک خود در محیطی که میخواهید استعدادهای او را سوق دهید مثلا با قرار دادن او در محیطی که پر است از وسایل مکانیکی و اسباببازیهای ساختنی و خراب کردنی جنبه فیزیکی و مکانیکی استعدادهای او را پرورش دادهاید یا با قرار دادن صرفا وسایل نقاشی در اختیارش، او را به نقاشی ترغیب کنید. درست مثل بچههای چپ دستی که مداد را به زور به دست راست آنها میدهند و آنها را مجبور به نوشتن با دست راست میکنند کودک شما یاد میگیرد که با دست راست بنویسد، اما هیچ وقت خوش خط نخواهد شد.
یاد دادن استعدادها نیز این چنین است اگر شما بخواهید استعدادی را به کودکتان یاد دهید شاید آن را یاد بگیرد اما در آن پیشرفت چشمگیری نمیکند و از همه بدتر اینکه هیچگاه به آن علاقه نشان نمیدهد. استعداد را باید کشف و بعد پرورش داد. شما نمیتوانید از کسی که استعداد نقاشی ندارد یک نقاش ماهر بسازید، اما شاید بتوانید او را یک نقاش آماتور کنید که بدون خلاقیت تنها یاد گرفته کپیبرداری کند. گاهی والدین میخواهند فرزندشان راه آنها را ادامه دهد مثلا چون پدر و مادر هر دو پزشک هستند حتما فرزندشان هم باید پزشک شود و اگر در هنر استعداد نشان دهد هیچ کار مهمی نکرده است.
همه ما باید بدانیم موفقیت در هر کاری مهم و کار بزرگی است و هیچ کاری بر کار دیگر ارجحیت ندارد مهم این است که ما در هر کاری بهترین باشیم و این وقتی اتفاق میافتد که ما نقطه تلاقی استعدادها و علایق خود را بیابیم و آن را بدرستی پرورش دهیم. همین که فرزندتان شما را در محیط کاریتان دیده است و با کار شما آشناست کافی است اگر فرزندتان به کار شما علاقهمند باشد و در زمینه استعدادهای شما نیز مستعد باشد خودش ناخودآگاه به سمت شما سوق پیدا میکند و لازم به این نیست که شما او را مجبور کنید.
در هر حال به یاد داشته باشید که انسان وقتی از زندگی لذت میبرد که دائما در حال پیشرفت باشد و ما در زمینهای پیشرفت نخواهیم کرد مگر زمینهای که در آن مستعد و علاقهمند باشیم و این وظیفه مهمی برای والدین است که استعدادهای فرزندشان را کشف کنند و پرورش دهند تا افراد مفیدی برای خود و دیگران به جامعه تحویل دهند.
روش برای شکوفایی استعداد کودکان
دوران کودکی همواره به عنوان بهترین و شادترین دوره زندگی انسان شناخته شده است. کودکی دنیائی از معصومیت و پاکی در کنار شادی و سبکبالی را در ذهن تداعی می کند. بسیاری از بزرگسالان در کشاکش سختی ها و مشکلات زندگی با یاد کردن از دوران خوش کودکی خود، دمی از غم زمانه فارغ می شوند و بر بال خاطرات به دنیایی کوچ می کنند که در آن از فشار مسئولیت و مرارت خبری نیست و مسلماً آرزوی هر پدر و مادری فراهم کردن یک چنین دوران کودکی ای برای فرزند دلبندشان خواهد بود.
اما مسئله اینجاست که شادی و نشاط آموختنی نیست و شکوفایی استعدادهای او هم نباید بدون در نظر گرفتن علائق او باشد. شاید شما نتوانید به فرزند خود یاد بدهید که خوشحال باشد ولی فراهم کردن امکانات و بستر مناسب برای خوشبختی و شاد زیستن فرزند، هدیه ای است که فقط شما می توانید به فرزندتان بدهید. در همین رابطه با مطالبی که در این ایمیل مرور خواهید کرد ما روشهایی را به شما پیشنهاد می کنیم که می توانند شما را در فراهم کردن این خوشبختی در سایه ی به ظهور رساندن استعدادهای خدادادی او، به فرزندتان یاری دهند.
۵۰ روش برای شکوفایی استعداد کودکان
۱٫ به فرزند خود اجازه دهید علائق خود را کشف کند. به بازی ها و فعالیتهایی که او انتخاب می کند توجه نشان دهید. این گونه بازیها می تواند اطلاعات بسیاری درباره استعدادهای نهفته فرزندتان در اختیار شما قرار دهد.
۲٫ فرزند خود را روی طیف وسیعی از تجارب قرار دهید. این امر باعث فعال شدن استعدادهای نهفته می گردد. فکر نکنید چون او علاقه ای نشان نمی دهد، بنابراین استعدادی هم در آن زمینه ندارد.
۳٫ بگذارید مرتکب اشتباه شود. اگر همه کارها را به طور کامل و بی نقص انجام دهد، هرگز برای کشف و گسترش یک استعداد، خطر نخواهد کرد.
۴٫ سؤال بپرسید. با پرسیدن سؤالهای اساسی از قبیل: چرا آسمان آبی است؟ به کودک خود کمک کنید تا با شگفتیهای دنیا مواجه شود. به اتفاق هم پاسخ سؤال را بیابید.
۵٫ پروژه های خانوادگی ویژه ای را طرح ریزی نمایید. فعالیتهای مشترک می تواند استعدادهای جدید را بیدار کند و گسترش دهد.
۶٫ کودک را مجبور به یادگیری نکنید. این امید که برای پیشرفت و رشد دادن استعدادهای کودکان، باید هر روز درسهای خاصی را به آنان آموخت، ممکن است آنان را مضطرب یا دلزده سازد.
۷٫ انتظارات سطح بالایی داشته باشید، اما این انتظارات باید واقع بینانه باشند.
۸٫ در انجام کارها، کودک خود را سهیم کنید. بگذارید او با انجام کارها موفقیت را در ذهن خود مجسم کند. بگذارید ببیند که شما درگیر فعالیتهای معنادار هستید و به او اجازه دهید درگیر این فعالیتها شود.
۹٫ محیطی را فراهم آورید که به لحاظ تحریکات حسی غنی باشد. مواد و اسبابهایی را در خانه قرار دهید که حواس کودک را تحریک می کنند، موادی از قبیل: نقاشی با انگشت، آلات موسیقی و عروسک های خیمه شب بازی.
۱۰٫ شور و اشتیاق خود را به یادگیری فعال حفظ کنید.
۱۱٫ کودک خود را با برچسب زدن به او محدود نکنید. این برچسبها ممکن است شرایطی را به او تحمیل نماید که با استعدادهای ذاتی اش همخوانی ندارند.
۱۲٫ به عنوان خانواده و با یکدیگر به بازی بپردازید.
۱۳٫ برای فعالیتهایی نظیر خواندن، گوش دادن به موسیقی و صحبت کردن برنامه زمانی منظم در نظر بگیرید.
۱۴٫ موادی را برای کودک در نظر بگیرید که همواره بتواند با رجوع به آنها به دنیای خود دسترسی داشته باشد.
۱۵٫ بگذارید فرزندتان به فعالیتهای گروهی که مورد علاقه اش هستند، بپردازد.
۱۶٫ برای پرورش خلاقیت کودک خود داستانهای طنز آمیز برایش بخوانید.
۱۷٫ فعالیتهایی را که فرزندتان انجام می دهد مورد انتقاد یا قضاوت قرار ندهید. اگر احساس کند مورد ارزشیابی قرار می گیرد، احتمالا” شکوفاسازی استعدادهای خود را پیگیری نخواهد کرد.
۱۸٫ با کودک خود بازی کنید و از این طریق سرزندگی و شوخ طبعی خود را به او نشان دهید.
۱۹٫ خانواده را در موفقیتهای خود سهیم کنید. درباره اتفاقات خوشایندی که طی روز اتفاق افتاده اند، صحبت کنید تا عزت نفس او از این طریق افزایش یابد.
۲۰٫ کاری کنید که فرزندتان به کامپیوتر خانه، مدرسه یا یک کتابخانه عمومی دسترسی داشته باشد.
۲۱٫ به صحبتهای کودک خود گوش فرا دهید. چیزهایی که او به آنها اهمیت بسیاری می دهد، می تواند سرنخی از استعدادهای خاصی باشد که از آنها برخوردار است.
۲۲٫ فضای خاصی را در خانه برای پرداختن به فعالیتهای خلاقانه در نظر بگیرید.
۲۳٫ هنگامی که کارهای روزمره ای را که به عهده فرزندتان گذاشته اید، با موفقیت انجام می دهد، حس مسئولیتش را در انجام کارهای خانه مورد قدردانی قرار دهید.
۲۴٫ بصورت خانوادگی از مکانهای جدید دیدن کنید.
۲۵٫ بازی های بازپاسخ به فرزند خود بدهید. اسباب بازی هایی مانند سر هم کردن قطعات و عروسکهای دستی باعث تشویق بازیهای تخیلی می شود.
۲۶٫ بگذارید در روز تا حدی به رویاپردازی و کنجکاوی بپردازد.
۲۷٫ داستانهای الهام بخشی را بخوانید که قهرمانانشان در زندگی موفقیت هایی را کسب کرده اند.
۲۸٫ با دادن جایزه به فرزند خود رشوه ندهید. از مشوقهایی استفاده کنید که به کودک این پیام را منتقل می کنند که یادگیری نباید به خاطر گرفتن جایزه باشد.
۲۹٫ اجازه بدهید فرزندتان به گروههای همسالی بپیوندد که همگام با استعدادهای او هستند.
۳۰٫ برای برانگیختن علائق کودک، درباره خبرهایی که می شنوید، با او به بحث بپردازید.
۳۱٫ سوگیریهایی جنسیتی را تشویق نکنید. برای کودک خود هم اسباب بازیها و فعالیتهای زنانه و هم مردانه تدارک ببینید.
۳۲٫ از مقایسه کودک خود با دیگران اجتناب ورزید. به او کمک کنید تا عملکرد فعلی خود را با عمکرد گذشته اش مقایسه کند.
۳۳٫ سعی کنید پدر یا مادری اقتدارگرا باشید.
۳۴٫ برای برانگیختن علائق و استعدادهای فرزندتان از موقعیتهای گروهی یا جمعی(خارج از منزل) بهره ببرید. با هم به کتابخانه، موزه، کنسرت، یا مسابقه بروید.
۳۵٫ پاداشهایی به فرزندتان بدهید که نقاط قوتش را تقویت می کند.
۳۶٫ کودکتان را به صحبت درباره آینده اش تشویق کنید. از دیدگاههای او حمایت کنید بدون آنکه به سمت حیطه یا رشته ای خاص هدایتش نمایید.
۳۷٫ کودک خود را با افراد جالب و موفق آشنا کنید.
۳۸٫ خانه خود را به عنوان فضایی برای یادگیری تلقی کنید. فضای آشپزخانه و آشپزی برای آموزش ریاضیات و علوم بسیار مناسب است.
۳۹٫ در احساسات با یکدیگر سهیم شوید. سرکوبی حوادث می تواند به سرکوبی استعدادهای کودک بیانجامد.
۴۰٫ کودک خود را تشویق به خواندن کنید.
۴۱٫ ابداعات و ساخته های کودک خود را به شوخی بگیرید.
۴۲٫ با کودک خود فعالیتهایی را انجام دهید که در ارتباط با علائق و استعدادهایش است.
۴۳٫ به کودک خود بیاموزید که به قوه شهود خویش اعتماد کند و به ظرفیتهایش اعتماد داشته باشد.
۴۴٫ به کودک خود حق انتخاب بدهید. این عمل، قدرت اراده او را مستحکم و حس نوآوری را در وی بیدار می کند.
۴۵٫ به کودک خود یاد بدهید که برای شکوفا ساختن استعداد خویش چگونه از کتابها استفاده کند. به عنوان مثال، برای یادگیری “درست کردن چیزی” از کتابهای “چگونه …” استفاده کند.
۴۶٫ در گوشه ای از خانه فضایی را برای به نمایش گزاردن ساخته ها و جایزه های کودک اختصاص دهید.
۴۷٫ کودک خود را تشویق کنید تا در حیطه هایی که با مشکل مواجه است، دست و پنجه نرم کند و کلنجار برود. به او کمک کنید تا با هر محدودیتی رو در رو شود.
۴۸٫ رابط بین دنیای واقعی و استعدادهای خاص کودک خود باشید. به او کمک کنید راهی برای نشان دادن استعدادهایش بیابد.
۴۹٫ کودک را با مطالبی آشنا کنید که درباره افتخارات و استعدادهای کودکان است. کتابهایی مانند “مهندس کوچکی که می توانست …” می تواند نگرش “می توانم انجام دهم” را تشویق کند.
۵۰٫ کودک خود را همان طور که هست بپذیرید.
چگونه استعدادهای کودکان را کشف کنیم؟
کشف استعدادهای پنهان کودکان هرچه در سنین پایینتر ایجاد شود، بهتر است
ریشه استعدادهای نهانی کودکان همواره در برخی از فعالیتهای معمولی آنها، پنهان شده است. اگر به عقب برگردید، میبینید که فرزندتان قبل از دوران کودکی و در دوران خردسالی به برخی فعالیتها و کارها علاقه عمیقتری داشته است.
شناسایی و کشف استعدادهای پنهان کودکان هرچه در سنین پایینتر ایجاد شود، بهتر است و نتیجه بیشتری در پی خواهد داشت. این کار باعث میشود هم دیدگاه آنها در مورد شغل آیندهشان سریعتر شکل بگیرد و پرورش یابد و هم از نظر روحی – روانی در این زمینه تقویت شوند. تمام انسانهای این کره خاکی هرکدام با استعداد و توانایی خاص خودشان به دنیا آمدهاند. برخی از این استعدادها هیچگاه تشخیص داده نمیشوند و با مرگ فرد، دفن میشوند.
عدم شناخت استعدادهای فردی باعث بیمصرف ماندنشان میشود و برعکس تشخیصشان باعث شکوفایی و رشد بیشترشان. مشکل اصلی وقتی بروز میکند که کودک قرار است در مسیری قرار بگیرد و انتخاب کند و راهی را پیشرو دارد که قبلا اطرافیانش طی نکردهاند و تازگی دارد. در چنین شرایطی شناخت استعدادها و تواناییهای خاص کودک که قبلا به کمک بزرگترهایش اتفاق افتاده است، به او کمک میکند تا مسیر خود را روشنتر ببیند و راحتتر و مصممتر انتخاب کند.
فعالیتهای کودک را یک بررسی دقیق کنید
ریشه تواناییها و استعدادهای نهانی کودکان همواره در برخی از فعالیتهای معمولی و کودکانه آنها، پنهان شده است. اگر به عقب برگردید و روزهای قبل را بررسی کنید، میبینید که فرزندتان قبل از دوران کودکی و در دوران خردسالی به برخی فعالیتها و کارها علاقه عمیقتری داشته است. تمام آن فعالیتها را پشتسر هم به عقب برگردید تا بالاخره به نقطهای برسید که روشن میکند کودکتان به چه چیزی بیشتر علاقه دارد.
بیشتر علایق که ریشه در وراثت و ژنتیک دارند یا به راحتی فراموش میشوند و یا اینکه بیش از اندازه پرداخت میشوند، بنابراین ممکن است در این میان استعدادهای دیگر به چشم نیایند پس در این زمینه باید به دنبال آن دسته از استعدادهایی باشید که کودک را هیجان زده میکنند و او با انجام آنها به وجد میآید.
به دنبال پرسشها و پروژه های کتاب کار در این زمینه باشید
معمولا برخی پرسشنامه ها که در اغلب تحقیقات مورد استفاده قرار میگیرند، میتوانند کمک زیادی کنند و باعث کشف استعدادهای پنهان کودکان شوند.
اگر یکی از این پرسشها را مدنظر قرار دهید و شروع به پاسخ دادن به سوالاتشان کنید خواهید دید که کمکم ذهنتان باز میشود و به چیزهایی فکر میکنید که قبلا فکرش را نمیکردید در این پروسه، بخش پنهان و پوشیده علایق کودک بیدار میشود و فرصت شناخته شدن را به دست میآورد.
کشف استعداد کودک, کشف استعداد کودکان
ریشه استعدادهای نهانی کودکان در برخی از فعالیتهای معمولی و کودکانه آنها، پنهان شده
حرف زدن با خود کودک
استعداد با هوش، مهارتهای اجتماعی و خلاقیت فرق دارد. همه ما استعدادهایی داریم که ممکن است هیچگاه آنها را نشناخته باشیم. گاهی این استعدادها بسیار واضح هستند ولی ما باز هم آنها را نمیبینیم. حرف زدن با کودکان یکی از بهترین شیوهها برای تشخیص استعدادهای آنهاست. از آنجاییکه والدین تجربه زندگی دارند میتوانند راهنماییهای فوقالعادهای برای فرزندانشان داشته باشند. والدین میتوانند به فرزندان خود کمک کنند تا بفهمند و یاد بگیرند که چگونه با رفتارهای امروزشان، زندگی آیندهشان را میسازند.
شما میتوانید از آنها بپرسید که در طول انجام کار یا فعالیت مورد نظرشان، چه احساسی داشتند؟ چرا این احساس را داشتند؟ از او بپرسید آیا میتوانی مثال بزنی؟ چه چیزی را بیشتر از همه دوست داری؟ چه چیزی را دوست نداری؟ البته کودک را نباید با این نوع سوال هر روز بمباران کرد بلکه باید در فضای مناسب قرار بگیرند. کودکان تجربیات خود را به خوبی انعکاس میدهند و رفته رفته در این امر نیز موفقتر میشوند و به زودی میتوانند تواناییهای خود را بهتر برای شما توصیف کنند. هرچه اطلاعات شما در مورد عملکرد آنها در محیطهایی مثل مدرسه، باشگاه ورزشی و کلاسهای هنری بیشتر باشد، راحتتر میتوانید تواناییهای آنها را کشف کنید.
این اطلاعات به شما بینش بیشتری میدهد که به پرورش بهتر استعدادهای کودکتان کمک میکند.
به کودک خود حق انتخاب بدهید
به یاد داشته باشید که در آخر راه کودکتان باید مسیر خودش را پیدا کند و بسیار مهم است که خودش تجربه کند پس باید به او اجازه دهید تا تصمیم بگیرد و آن کاری را انجام دهد که خودش میخواهد. حمایت و تشویق شما بسیار لازم است اما کودک باید فضای کافی برای تصمیمگیری داشته باشد.
شما میتوانید به او پیشنهاد بدهید اما به هیچوجه اجبار در کار نباشد مثلا او را به کلاس موسیقی ببرید و با موسیقی آشنا کنید یا اینکه او را به کلاسهای هنری و ورزشی ببرید تا از میان آنها علایق کودکتان مشخص شود و خودش به شما بگوید که با کدامیک راحتتر است و دوست دارد آن را ادامه بدهد.
در زمان بازی رفتارها و حالات کودکتان را مورد توجه قرار دهید
به جای اینکه برای تمام فعالیتهای کودکتان برنامهریزی کنید، بگذارید که خودش تصمیم بگیرد و کاری را که دوست دارد انجام دهد. در سکوت به او نگاه کنید، چه میکشد چگونه آواز میخواند و… آیا کودکتان شخصیت ورزشی دارد؟ یا اینکه از فعالیتهای درسی لذت میبرد؟ کودکان استعدادها و تواناییهای خود را با بازیهای خود نشان میدهند. آیا کودکتان ترجیح میدهد به تنهایی بازی کند یا بازی با دیگران را دوست دارد؟ این مشاهدات کمک زیادی به شما میکنند و شما را به هدفتان میرسانند.
به علایق کودکتان احترام بگذارید و انتخابهای او را حمایت کنید
گاهی اوقات به اشتباه فکر میکنیم چون آنها سن کمی دارند، پس احمق هستند و خیلی چیزها را نمی فهمند. بهتر است دخالتهای بیجا را فراموش کنید. کودکان همیشه نمیدانند استعدادهایشان در چیست اما به زودی یاد میگیرند. آنها نیاز دارند که شما فرصت کافی در اختیارشان قرار دهید تا خودشان تشخیص دهند. هرگز کودک خود را لای منگنه نگذارید شاید او از چیزی که شما میخواهید، هیچ لذتی نمیبرد. او را به زور به مسیری هل ندهید که نمیخواهد و وقتی که راهی را انتخاب کرد، او را حمایت کنید مگر اینکه احساس کنید ممکن است خطری تهدیدش کند.
هرگز به استعدادها و تواناییهایشان بیتوجهی نکنید
بسیار مهم است که به یاد داشته باشید کودکتان به راحتی آن چیزی را که در آن استعداد بسیار زیاد دارد فراموش میکند و کنار میگذارد اگر فقط و فقط احساس کند شما به او توجه ندارید و اهمیت نمیدهید.
مثلا وقتی که مشغول انجام کار مورد علاقهاش است به او بگویید: «بهتر نیست اینها را جمع کنی و به تکالیفت برسی». سعی کنید که دیدگاه خود را عوض کنید و او را بیشتر درک کنید.
ما در مقام والدین کودکان وظیفه داریم کودکان خود را به درستی پرورش دهیم و به آنها کمک کنیم در آینده انسانهای بهتری باشند.
ما باید برای آنها پناهگاه امنی باشیم و محیطی دوستداشتنی را فراهم کنیم تا این شکوفهها، گل شوند و میوه بدهند.