0
021284284

برق ساختمان

برق ساختمان

مقدمه
مصرف بالای انرژی در ساختمان‎های مسکونی یکی از عمده‎ترین مشکلات کشورهای در حال توسعه است که دارای اثرات اقتصادی و زیست محیطی می‎باشد . مصرف انرژی در ایران بدلیل شرایط اجتماعی و فرهنگی در حد بالایی می‎باشد. طبق آمار موجود سالانه حدود ۱۵۰۰۰۰ تا ۲۰۰۰۰۰ واحد مسکونی جدید در سطح کشور ساخته می‎شود. از آنجائیکه بخش ساختمان با مصرف بیش از ۴۰ درصد کل انرژی تولید شده در کشور و صرف هزینه‎ای معادل ۳۰ درصد از درآمد حاصل از فروش نفت، بیشترین میزان مصرف انرژی را به خود اختصاص داده است، لذا بهینه‎سازی مصرف انرژی در ساختمان تأثیرات مثبتی بر اقتصاد خانواده و نیز ملی خواهد داشت. بیشترین تلفات انرژی در واحدهای مسکونی و آپارتمانی مربوط به دیوارهای خارجی می‎باشد که می‎توان با انجام راهکارهایی از اتلاف انرژی جلوگیری کرد. امروزه ساختمان‎های ساخته شده در کشورهای پیشرفته از لحاظ مصرف انرژی درجه‎بندی می‎شوند مثلاً در استرالیا منازل را به منظور استفاده بهینه از انرژی توسط برنامه کامپیوتری ارزیابی می‎کنند و اصطلاحاً به آنها ستاره اعطا می‎شود. یعنی به هر میزانی که یک ساختمان از لحاظ مصرف انرژی بهینه باشد به همان میزان به آن ساختمان ستاره داده می‎شود. در کشور ما نیز می‎توان با انتخاب ساختمان بهینه در راستای بهره‎وری انرژی قدم برداشت.

برق ساختمان
۱/ اتاق‎های نشیمن و اتاق‎هایی که از آنها بیشتر استفاده می‎شود در طرف جنوب ساختمان قرار گرفته باشد به این ترتیب از نور طبیعی خورشید استفاده کرده و در زمستان نیز بیشترین بهره را از گرمای خورشید ببرید.

۲/بهتر است اتاق‎های پذیرایی، ناهارخوری، خواب و نشیمن در طرف جنوب و بقیه جاها مانند آشپزخانه، سرویس بهداشتی. حمام، انباری و مانند آن در طرف شمال قرار گرفته باشد.

۳/ به منظور کاهش تلفات حرارتی، دودکش‎های موجود در ساختمان بسته شده باشند و به جای بخاری از سیستم حرارت مرکزی استفاده شده باشد.

۴/ مسیر مستقیمی برای حرکت هوای بیرون در ساختمان پیش‎بینی شده باشد که در تابستان به خنک کردن ساختمان کمک کند.

۵/ اتاق‎هایی کاربرد همانند دارند در کنار هم قرار گرفته باشد. بویژه اتاق‎هایی که کاربرد خاص دارند را از بقیه اتاق‎ها جدا شده باشد. این کار به شما کمک می‎کند تا فقط اتاق‎هایی را گرم کنید که در آنها زندگی می‎کنید

  ۶/  بخش‎هایی از ساختمان‎ که نیاز به آب دارند نزدیک هم قرارگرفته باشد. این قسمت‎ها عبارتند از آشپزخانه، دستشویی و حمام . با اینکار طول لوله‎های آب کم می‎شود و در نتیجه حرارت کمتری از لوله‎های آب گرم به هدر می‎رود.

۷/ سقف تا ارتفاع ۷/۲ متر پایین باشد. اگر این کار انجام نشده است می‎توانید تمام و یا فقط سقف بعضی قسمت‎ها را پایین بیاورید. برای این کار می‎توانید از سقف‎های کاذب استفاده کنید. بالا بودن سقف باعث افزایش تلفات حرارتی می‎شود. بیشتر حرارت تولید شده توسط بخاری یا شوفاژ در سقف جمع می‎شود و قسمت پایین اتاق که ما در آن قرار داریم گرم نمی‎شود. در این حالت هم مصرف انرژی بالا می‎رود و هم آسایش ساکنین تأمین نمی‎شود.

۸/ در صورت عدم امکان کاهش ارتفاع سقف به ۷/۲ متر ، نصب یک پنکه سقفی کمک بسیار زیادی به گرم کردن خانه می‎کند. روشن کردن پنکه در زمستان با دور کم نه تنها خانه را سرد نمی‎کند، بلکه با راندن هوای گرم جمع شده زیر سقف به پایین، دمای اتاق را یکنواخت می‎کند و از تلفات حرارت می‎کاهد.

۹/  در ساختمان چند طبقه نباید راه‎پله‎ها را در فضاهایی که نیاز به گرمایش دارند قرار داد زیرا در این صورت هوای گرم از مسیر راه پله بالا رفته و به هدر می‎رود. قسمت‎های راه‎پله باید به وسیله یک در از

محیط زندگی جدا شود.

۱۰/ ساختمان از مصالح سنگین که، ظرفیت حرارتی بالا دارند، مانند بتن و آجر که باعث افزایش پایداری حرارتی خانه می‎شود یعنی با تغییر دمای هوای بیرون، هوای داخل زیاد سرد یا گرم نشود، ساخته شده باشد.

۱۱/ تا جایی که امکان دارد پنجره‎ها در سمت جنوب ساختمان نصب و از قرار دادن هر گونه مانع بر سر راه ورود نور و گرمای خورشید خودداری شده باشد. بهتر است اندازه پنجره‎ها نیز تا حد امکان کم باشد.

۱۲٫/ پنجره‎های سمت شمال ساختمان باید تا حد امکان، کوچک باشد. زیرا خورشید از سمت شمال تابشی ندارد و نصب این پنجره‎ها تنها باعث هدر رفتن حرارت بیشتر می‎شود.

۱۳٫/ برای خنک کردن ساختمان در فصل تابستان بهتر است، که در مواقع لازم هوا آزادانه در کل ساختمان حرکت کند. به این ترتیب در روزهایی که هوای بیرون خنک تر از هوای داخل ساختمان است، می‎توان بدون نیاز به کولر یا دیگر دستگاههای خنک‎کننده، ساختمان را خنک کرد. پس بهتر است که دارای پنجره‎هایی با امکان باز شدن مقدار زیاد باشد.

 ۱۴ /برای جلوگیری از تلفات حرارتی پنجره‎ها، نصب پنجره دوجداره در جاهایی که استفاده از پرده ممکن نیست یا جاهایی که پنجرهبزرگ وجود دارد، تعبیه شده باشد.

۱۵/ بر روی پنجره‎های جنوبی سایبان، حصیر یا پوشش‎های کدر قرار داشته باشد تا جلوی ورود گرمای خورشید را بگیرد و پنجره‎های شرقی از بیرون با حصیر، پرده و یا پوشش‎های کدر کنترل شده باشد.

۱۶ /بیشترین استفاده از نور طبیعی را از پنجره‎های جنوبی برده باشد.

۱۷ /دیوار و دیگر قسمت‎های داخل ساختمان با رنگ‎های روشن رنگ‎آمیزی شده باشد.

۱۸/ در اتاق نشیمن و اتاقهایی که از آنها بیشتر استفاده می‎شود، دارای لامپ‎های مهتابی یا کم‎مصرف باشد .

۱۹/ ساختمان دارای لامپ‎های متعدد در داخل سقف نباشد زیرا مصرف برق بالا می‎رود و تعویض آنها پرهزینه است.

۲۰/ برای هر لامپ از کلید جداگانه استفاده شده باشد.

دانستنی هایی درباره برق ساختمان
اشاره : امروز نقش تأسیسات برق در امر ساختمان سازی و بطور کلی ساخت وساز ، نقشی غیر قابل انکار و کاملاً محسوس بنظر می رسد ، سازمان نظام مهندسی ساختمان استان برای آگاهی مهندسان برق و سایر رشته های هفتگانه اقدام به تدوین مقاله ای تحت عنوان ” نحوه عبور کابل های تغذیه تابلو طبقات” نموده است که برای آگاهی شما از این موضوع ، در زیر می آید.


جهت ثبت نام در دوره آموزشی برق تاسیسات بر روی تصویر فوق کلیک نمایید.

دوره غیر حضوری است و محتوای الکترونیکی در قالب CD یا DVD به آدرستان ارسال می گردد.

پس از پایان گواهی و مدرک معتبر برق تاسیسات با قابلیت ترجمه رسمی دریافت می نمایید.

مشاوره رایگان : ۰۲۱۲۸۴۲۸۴ و ۰۹۳۳۰۰۲۲۲۸۴ و ۰۹۳۳۰۰۳۳۲۸۴ و ۰۹۳۳۰۰۸۸۲۸۴ و ۰۹۳۳۰۰۹۹۲۸۴


اطلاعات مربوط به نحوه عبور کابل های تغذیه تابلو طبقات :

۱- محل عبور کابلهای تغذیه تابلوی برق واحد های طبقات را می توان مطابق یکی از روش های زیر انتخاب نمود :

۱-۱-داکت اختصاصی کابل های برق ، در حاشیه را ه پله عمومی ساختمان
۲ –۱ – رایزر آدم رو مخصوص تأسیسات ساختمان ( حداقل ابعاد ۸۰*۸۰) با استقرار کابل ها درون سینی کابل و یا لوله برق.

۳-۱ – کناره داخلی راه پله اضطراری، با استقرار کابل های در سینی کابل و یا لوله برق
۴-۱- نورگیر ساختمان ، با استقرار کابل ها در سینی کابل و یا لوله برق

۲- محل تابلوی برق هر واحد می تواند یکی از مکان های زیر باشد:
۱-۲- ابتدای ورودی آشپزخانه ( محصور کابینت ها نبوده ، فاصله لازم از لوله ها وشیرهای تأسیسات مکانیک داشته باشد ، پشت یخچال ، فریزر و لباس شویی قرار نگیرد، بالای پیش خوان نباشد)

۲-۲- جنب و یا محدوده در ورودی باشد ( درون کمد لباس آویزان نباشد ) . سمت اطاق های خواب بوده و در محدوده مبلمان اطاق پذیرایی نباشد.
۳-۲- در محدوده بیرون آشپزخانه و یا مکان مناسب و مورد تأیید باشد.

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *